Au! Steken in m'n zij. Wat nu?

"Squatten, deadliften of bankdrukken met méér dan honderd kilo gewicht op de barbell? Yes, please!"

Nog even, en het jaar is alweer voorbij. De tijd is voorbij gevlogen! En met de feestdagen nog voor de deur, blikken we bij PTI alvast even vooruit naar de sport- en fittrends van 2019. 

 

Trainen met zware gewichten

Squatten, deadliften of bankdrukken met méér dan honderd kilo gewicht op de barbell? Yes, please! Krachttraining met zware gewichten is ontzettend in de mode. En het is bovendien lang niet meer alleen voor mannen, ook de dames zien de voordelen van powerliften in. Afhankelijk van je doelstellingen en methode train je namelijk niet voor een groot en gespierd lichaam, maar wél voor een supersterk lichaam. En dat wil toch iedereen?

Trainen met lichaamsgewicht

Het is goedkoop en functioneel: trainen met je eigen lichaamsgewicht. Van het stimuleren van vetverbranding tot het kweken van spiermassa, veel doelen kun je halen door puur met je eigen lichaamsgewicht te trainen. Je hebt zelf in de hand hoe vaak en hoe zwaar je traint en omdat je geen apparatuur nodig hebt, kun je het overal doen. Ook thuis. Zoek online een sportschema of workoutvideo en ga meteen aan de slag! Of vraag iemand in je sportschool of je personal trainer om advies, dan train je wat doelgerichter.

Korter trainen

Iedereen heeft het druk, maar dat is géén excuus om niet te sporten. Voor alle drukke mensen is er namelijk goed nieuws: de korte training is in opkomst. In een halfuur kun je héél veel bereiken, vooral op een hoge intensiteit en met een goede techniek. Workouts zoals HIIT en Tabata – high intensity trainingen die ongeveer een halfuurtje duren – worden steeds populairder. Ze zijn namelijk niet alleen snel, maar ook heel effectief: je verbrandt vet én maakt er zowel hart als spieren sterker mee. Triple win situatie! Wij verwachten in Nederland ook steeds meer mengvormen; trainers combineren HIIT met bijvoorbeeld boksen, yoga of pilates om meer mensen aan te spreken.

Personal training

Het klinkt natuurlijk een beetje als ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’, maar wij zien écht een flinke opmars van personal training. Mensen zien steeds meer in dat je veel effectiever sport als je trainingen aangepast zijn aan jouw persoonlijke situatie én persoonlijke doelen. De persoonlijke aandacht van een-op-een begeleiding zorgt er bovendien voor dat je techniek verbetert, en oefeningen hebben meer effect als je ze op de juiste manier uitvoert. PTI schenkt – naast een sportplan op maat – ook aandacht aan voeding en coaching.

Online ondersteuning

Online tools maken (personal) training toegankelijker voor iedereen. Via een app kun je je vaak inschrijven of afmelden voor (groeps)trainingen, betalingen uitvoeren en soms zelfs sport- en voedingsschema’s of persoonlijke statistieken inzien. Heb je om wat voor reden dan ook geen tijd of budget voor een afspraak met je trainer in de sportschool? Dan kun je baat hebben bij online coaching en begeleiding. Wist je dat PTI dit ook aanbiedt?

Sporten met collega’s

Mensen zien steeds meer het belang van een gezonde levensstijl in. Oók werkgevers. Work en workout mengen zich ;-).Steeds meer grote bedrijven richten ruimtes in voor sport en ontspanning. Collega’s gaan in de pauze of na het werk samen buiten een rondje hardlopen. Of bedrijven gaan de samenwerking aan met een sportschool. Zo hebben bijvoorbeeld Destil en Tricorp PTI al weten te vinden. Een goede ontwikkeling, als je het ons vraagt, want op deze manier komen meer mensen in aanraking met sport. Da’s goed voor de werknemer – die voelt zich fit en energiek – maar óók voor de werkgever, want de productiviteit van fitte, gezonde mensen ligt een stuk hoger.

Fysiek én mentaal fit zijn

Naast een gezond en fit lichaam is een goede mentale gezondheid ook belangrijk om lekker in je vel te zitten. Daarvoor is ontspanning en een goede nachtrust essentieel. Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich, mentaal en fysiek. Een smartwatch of activity tracker kan je helpen bewust te worden van je slaapgedrag, die meten namelijk niet alleen je stappen en activiteiten steeds beter, maar óók je slaappatroon. Daarnaast winnen mindfulness, meditatie en yoga – in allerlei vormen –terrein. Ook binnen de sportwereld. Nike en de meditatie- en mindfulness app Headspace gingen bijvoorbeeld dit jaar de samenwerking al aan, door mindful runs te ontwikkelen. Naar verwachting volgen er de komende tijd nog veel meer workouts geïnspireerd door yoga en meditatie.

Weet jij al hoe jij jouw trainingsdoelen volgend jaar gaat bereiken? Mochten we je daarbij kunnen helpen: aarzel niet om contact met ons op te nemen. Zien we je (weer) in 2019?

ONTDEK MEER

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...