7 missers in de gym

"Je kiest her verkeerde voorbeeld"

Je kent ze wel: van die types die op hun gemakje door de sportschool slenteren. Die meer selfies maken dan squats. Wil jij het maximale uit je training halen? Kijk dan ook eens naar wat er zoal ‘fout’ gaat in de sportschool. PTI zet de belangrijkste fitness-valkuilen voor je op een rij. Doelloos dwalen door de gym is verleden tijd: na het lezen van dit blog train jij veilig én effectief!

1. Je sport zonder doel

Duik jij de sportschool in zonder plan? Dan is je training hoogstwaarschijnlijk niet zo effectief. Maak een plan met realistische en meetbare doelen, zoals tien kilo afvallen in twintig weken of de Tilburg Ten Miles uitlopen binnen een uur. Bedenk vervolgens hoe je je doelen wilt bereiken. Met een degelijk trainingsschema vul je je tijd in de sportschool zinvoller in. Een personal trainer of een medewerker in de sportschool kan je daarbij helpen.

2. Je let niet op je techniek

Als je wilt dat een oefening effect heeft, is een goede uitvoering essentieel. Anders train je per ongeluk heel andere spieren dan je denkt. Of zelfs helemaal niets! Bovendien is de kans op blessures groter als je niet op je techniek let. En als je geblesseerd bent, kun je niet trainen. Doei doelen!

3. Je traint niet met het juiste gewicht

Weet wat je traint met een bepaalde oefening en hoe dat voelt, voordat je meer of minder gewicht erbij pakt. Mannen boosten hun ego door zware gewichten te pakken, maar dit komt de uitvoering van de oefening vaak niet ten goede. Met alle gevolgen van dien. Vrouwen willen voorkomen er als een bodybuilder uit te gaan zien. Zij kiezen dus vaak voor te lichte gewichten en halen daarom hun doelen niet. Om optimale resultaten te boeken pas je het gewicht aan je doelen aan. Laat je hier gerust over adviseren!

4. Je wilt per se heel lang trainen

Misschien wil jij altijd minstens twee uur sporten? Laat dat idee los! Het gaat er niet om hoe láng je traint, maar hoe effectief je je tijd benut. Een uur lang op de loopband op je mobiel staren, heeft minder effect dan twintig minuten volle bak gefocust op de crosstrainer. Leuk extraatje: als je op een hoger intensiteitsniveau traint, verbrand je na je workout langer calorieën!

5. Je past je voedingsschema niet aan

Van álleen ontelbaar veel crunches of push-ups krijg je géén sixpack! Of eigenlijk wel, maar je ziet ‘m niet omdat hij is verstopt zit onder zo’n vervelend vetlaagje. Dat laagje krijg je eigenlijk alleen maar weg door ook je eetpatroon aan te passen. Eet goed en gezond. Om wat extra calorieën te verbranden wissel je krachttraining af met cardio.

6. Je neemt niet genoeg tijd om te herstellen 

Tijdens je training beschadig je in zekere zin je spieren. Je moet ze de tijd gunnen om te herstellen. Sterker nog: je spieren groeien niet tijdens je training, maar erna. In je herstelperiode dus. Neem voldoende rust voordat je opnieuw gaat trainen. Je wilt je spieren prikkelen en uitdagen, dat zorgt voor opbouw. Train je te vaak of te zwaar? Dan doet dat meer kwaad dan goed.

7. Je kiest het verkeerde voorbeeld

De dames zijn jaloers op de killer bodies van Fajah Lourens of Doutzen Kroes. En de heren azen op een Rocky-lichaam dat niet zou misstaan op de cover van Men’s Health. Maar je vergeet dat het voor jouw rolmodel bij zijn of haar werk hoort om er perfect uit te zien. Zij hebben waarschijnlijk een heel leger trainers en voedingsconsulenten tot hun beschikking én de tijd om iedere dag urenlang te trainen. Jij niet. En dat is ook helemaal niet erg. Kies voor je gezondheid. Focus op jouw doelen, maar haal die op je eigen tempo.

Herken jij bovenstaande missers? En wil je vanaf nu écht stappen maken? Neem dan eens contact met ons op! Wij helpen je met een realistisch sportschema, met je techniek en je voedingspatroon. PTI is jouw stok achter de deur, waardoor je jouw doelen dit keer wél haalt!

ONTDEK MEER

ONTDEK MEER

Waarom je krachttraining moet doen om af te vallen: 7 redenen op een rij!

In deze blog lees je: Waarom je krachttraining moet doen om af te vallen? Start met krachttraining voor duurzaam gewichtsverlies Krachttraining en afvallen lijken op het eerste gezicht misschien...

Wat is de meerwaarde van proteïne als je aan krachttraining doet?

In deze blog lees je: Wat is proteïne eigenlijk? Waarom nemen krachtsporters vaak (extra) proteïne? Wat is het effect van proteïne op je spieren? In welke voeding zit veel eiwit (proteïne)? Hoeveel...

Wat is magnesium en wat doet het voor je spieren?

In deze blog lees je: Wat is magnesium? Waar is magnesium goed voor? In welke voeding zit magnesium? Wat zijn de gevolgen van een magnesiumtekort? Magnesiumsupplementen bij PTI Magnesium speelt een...