Immuunsysteem

Alles wat jij moet weten over het immuunsysteem

Ons immuunsysteem is hét verdedigingsmechanisme in jouw lichaam. Zij beschermt je onder andere tegen virussen (je weet wel onder andere die ene…), bacteriën en parasieten. Ook heeft deze topper de kracht om afvalstoffen of zieke lichaamscellen zoals bijvoorbeeld kanker op te ruimen. Je kunt het immuunsysteem onder verdelen in drie verdedigingslinies:

1e verdedigingslinie: Fysieke barrières

De meest herkenbare voor het blote oog: huid en slijmvliezen vormen de eerste fysieke en natuurlijke barrière tegen ziekteverwekkers. De darmen, vagina, urinewegen en luchtwegen zijn hier ook onderdeel van. Zij bevatten allemaal een beschermlaag met goede bacteriën. Deze bacteriën verhinderen onder meer dat ziekteverwekkende kiemen zich vasthechten en kunnen ontwikkelen.

2e verdedigingslinie: Aangeboren immuunsysteem

Het aangeboren immuunsysteem is wat algemener, deze richt zich namelijk niet specifiek op één ziekteverwekker, maar op alle lichaamsvreemde stoffen die in je lichaam voorkomen. De witte bloedcellen zijn hierin de verdediging soldaten en maken geen onderscheid tussen de verschillende soorten indringers. Je bezit deze soldaten vanaf je geboorte.

3e verdedigingslinie: Verworven immuunsysteem

Dit immuunsysteem ontwikkel je gedurende je leven. Het focust zich op een bepaalde ziekteverwekker en maakt gebruik van gespecialiseerde afweercellen. Dit systeem bezit geheugencellen die een snelle tegenaanval dus kunnen realiseren. Contact met een ziekteverwekker is hiervoor wel nodig.

Zo geef jij jouw immuunsysteem een boost:

  • Eet gezond; een goed en gebalanceerd voedingspatroon zorgt ervoor dat jouw immuunsysteem op peil blijft en dus beter bestemd is tegen invloeden van buitenaf.
  • Beweeg en sport; een half uurtje matig intensief bewegen per dag heeft al een positieve invloed op je immuunsysteem.
  • Slaap voldoende; door slaap herstelt je lichaam, dus een goede nachtrust mag zeker niet ontbreken.
  • Drink 1,5 – 2 liter water per dag; hydrateer en reinig je lichaam door voldoende te drinken – bij voorkeur water en/of kruidenthee. 
  • Een gezond gewicht; ben je fit en vitaal, dan kun je meer aan dan wanneer je te licht of te zwaar bent. 
  • Gebruik vitaminen en supplementen; vul je dagelijkse voeding aan met de juiste vitaminen en supplementen. Wij adviseren het PTI starterspakket

Of je nu jong bent of oud, goed voor jezelf zorgen hoort altijd jouw nummer één prioriteit te zijn. Neem je dag eens onder loep en kijk waar jij winst kunt behalen.

Hulp nodig? Stel jouw persoonlijke voedingsplan samen. 

ONTDEK MEER

Orthomoleculaire voeding: wat is een orthomoleculair dieet?

Kun jij overdag wel wat meer energie gebruiken? Grote kans dat je dan niet alle noodzakelijke voedingsstoffen dagelijks binnen krijgt. Is het voor jou bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend om elke dag...

Zijn kosten fitness & sportschool fiscaal aftrekbaar?

Dat bedrijven de kosten voor bijvoorbeeld de huur van haar pand in de begroting noteert, is neem ik aan geen verrassing voor je. Maar wat je waarschijnlijk nog niet weet is dat in veel gevallen de...

Buikvet verbranden? 7 tips om snel buikvet te verliezen

Overmatig buikvet, de tijd van nu keurt het af. De oorzaak? Social media! Op social media zie je de hele dag perfecte lichamen voorbijkomen. Buiken waar geen grammetje vet aan zit. Onzekerheden...