Immuunsysteem

Alles wat jij moet weten over het immuunsysteem

Ons immuunsysteem is hét verdedigingsmechanisme in jouw lichaam. Zij beschermt je onder andere tegen virussen (je weet wel onder andere die ene…), bacteriën en parasieten. Ook heeft deze topper de kracht om afvalstoffen of zieke lichaamscellen zoals bijvoorbeeld kanker op te ruimen. Je kunt het immuunsysteem onder verdelen in drie verdedigingslinies:

1e verdedigingslinie: Fysieke barrières

De meest herkenbare voor het blote oog: huid en slijmvliezen vormen de eerste fysieke en natuurlijke barrière tegen ziekteverwekkers. De darmen, vagina, urinewegen en luchtwegen zijn hier ook onderdeel van. Zij bevatten allemaal een beschermlaag met goede bacteriën. Deze bacteriën verhinderen onder meer dat ziekteverwekkende kiemen zich vasthechten en kunnen ontwikkelen.

2e verdedigingslinie: Aangeboren immuunsysteem

Het aangeboren immuunsysteem is wat algemener, deze richt zich namelijk niet specifiek op één ziekteverwekker, maar op alle lichaamsvreemde stoffen die in je lichaam voorkomen. De witte bloedcellen zijn hierin de verdediging soldaten en maken geen onderscheid tussen de verschillende soorten indringers. Je bezit deze soldaten vanaf je geboorte.

3e verdedigingslinie: Verworven immuunsysteem

Dit immuunsysteem ontwikkel je gedurende je leven. Het focust zich op een bepaalde ziekteverwekker en maakt gebruik van gespecialiseerde afweercellen. Dit systeem bezit geheugencellen die een snelle tegenaanval dus kunnen realiseren. Contact met een ziekteverwekker is hiervoor wel nodig.

Zo geef jij jouw immuunsysteem een boost:

  • Eet gezond; een goed en gebalanceerd voedingspatroon zorgt ervoor dat jouw immuunsysteem op peil blijft en dus beter bestemd is tegen invloeden van buitenaf.
  • Beweeg en sport; een half uurtje matig intensief bewegen per dag heeft al een positieve invloed op je immuunsysteem.
  • Slaap voldoende; door slaap herstelt je lichaam, dus een goede nachtrust mag zeker niet ontbreken.
  • Drink 1,5 – 2 liter water per dag; hydrateer en reinig je lichaam door voldoende te drinken – bij voorkeur water en/of kruidenthee. 
  • Een gezond gewicht; ben je fit en vitaal, dan kun je meer aan dan wanneer je te licht of te zwaar bent. 
  • Gebruik vitaminen en supplementen; vul je dagelijkse voeding aan met de juiste vitaminen en supplementen. Wij adviseren het PTI starterspakket

Of je nu jong bent of oud, goed voor jezelf zorgen hoort altijd jouw nummer één prioriteit te zijn. Neem je dag eens onder loep en kijk waar jij winst kunt behalen.

Hulp nodig?  Stel jouw persoonlijke voedingsplan samen. 

Bewerkte-en onbewerkte voeding

Bewerkte-en onbewerkte voeding

Bewerkte voedingsmiddelen zijn niet per definitie slecht voor je. Voorgesneden groenten of fruit zijn hier een voorbeeld van. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat bewerkte voedingsmiddelen niet bepaald bijdragen aan een lang en vitaal leven. Veel bewerkte producten...

Gezonde darmen

Gezonde darmen

Een gezonde darmflora (of gezonde darmen) zijn enorm waardevol voor je gezondheid. En dat niet alleen, je darmen vertellen je meer dan je misschien denkt 😉 De darmwand is opgebouwd uit darmcellen die de barrière vormen genaamd tight junctions. Als je darmcellen sterk...

Anti-nutriënten

Anti-nutriënten

Anti-nutriënten komen voor in onze Westerse voeding en kunnen de darmwand irriteren en de tight junctions (hierover heb je al iets meer gelezen in de mail over gezonde darmen) tegenwerken. Dit is niet bij iedereen het geval 😉 Door de irritatie gaat de darmwand...