BMI berekenen? Zo doe je dat!

Leestijd: 4 min

In deze blog lees je:

Benieuwd naar je BMI maar geen idee waar te beginnen? Geen zorgen, we’ve got your back! Hier laten we je in klare taal zien hoe je jouw Body Mass Index berekent en wat het eigenlijk allemaal betekent.

Wat betekent BMI?

BMI, of Body Mass Index, is eigenlijk jouw persoonlijke nummer dat de verhouding tussen jouw gewicht en lengte weergeeft. Het klinkt misschien als een mysterieus cijfer, maar het is eigenlijk best simpel. Stel je voor dat je gewicht en lengte samen een dansje doen, en de BMI is de choreografie die laat zien hoe goed ze met elkaar overeenkomen. Het vertelt je iets over jouw lichaamssamenstelling en helpt bij het beoordelen of je gewicht in balans is met je lengte. Dus, dat ene cijfer onthult eigenlijk veel over hoe jouw fysieke gesteldheid ervoor staat. Het is als een soort gezondheids-check-in, maar dan in getallen.

Wat is een gezonde BMI?

Een gezonde BMI ligt over het algemeen tussen 18,5 en 24,9. Binnen dit bereik wordt aangenomen dat de verhouding tussen gewicht en lengte gunstig is voor de algemene gezondheid. Het is echter belangrijk op te merken dat BMI slechts één maatstaf is en geen volledig beeld geeft van iemands gezondheid. Verschillende factoren, zoals spiermassa en lichaamssamenstelling, worden niet volledig weerspiegeld in de BMI. Daarom is het altijd raadzaam om samen met andere gezondheidsindicatoren en professioneel advies een holistische benadering te hanteren bij het evalueren van iemands gezondheidstoestand.

Jouw BMI berekenen

Jouw BMI berekenen is vrij eenvoudig. Je deelt je gewicht in kilogram door het kwadraat van je lengte in meters. Als voorbeeld, als je 70 kilogram weegt en 1,75 meter lang bent, zou je BMI als volgt worden berekend: 70/1,75²

Dit geeft je een cijfer dat je kunt vergelijken met de gangbare BMI-categorieën, zoals ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht, enzovoort.

Ideale BMI voor Mannen

De ideale BMI voor mannen, die over het algemeen ligt tussen 18,5 en 24,9, geeft aan dat er een evenwichtige verhouding bestaat tussen het gewicht en de lengte. Dit bereik wordt beschouwd als gunstig voor de algehele gezondheid. Een BMI onder 18,5 wordt als ondergewicht beschouwd, terwijl een BMI boven 24,9 op overgewicht kan wijzen. Het behouden van een BMI binnen dit specifieke bereik kan bijdragen aan een verminderd risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hartziekten en diabetes.

Ideale BMI voor Vrouwen

Hoewel de ideale BMI-bereiken voor mannen en vrouwen vergelijkbaar zijn (18,5 tot 24,9), kan het interpreteren van deze cijfers enigszins variëren. Over het algemeen hebben vrouwen vaak een iets hogere BMI dan mannen met een vergelijkbare lichaamssamenstelling. Dit komt omdat vrouwen doorgaans een hoger percentage lichaamsvet hebben dan mannen bij een gelijkwaardige BMI. Biologische verschillen, zoals hormonale invloeden en lichaamsopbouw, spelen hierbij een rol.

Ideale BMI voor Kinderen

Bij kinderen varieert de ideale BMI op basis van leeftijd en geslacht. Gezond gewicht varieert gedurende de groei en ontwikkeling. Het is cruciaal om BMI bij kinderen te interpreteren in het kader van groeicurves en rekening te houden met individuele variaties. Medisch advies is essentieel voor een nauwkeurige beoordeling van de gezondheid van een kind.

Wat kan je met een Body Mass Index-uitslag?

Een Body Mass Index (BMI)-uitslag biedt waardevolle informatie over de verhouding tussen je gewicht en lengte. Het stelt je in staat om snel een algemeen beeld te krijgen van waar je staat in termen van lichaamsgewicht. Deze uitslag kan dienen als een eerste indicatie of je gewicht gezond is, ondergewicht vertoont, overgewicht heeft, of binnen het gezonde bereik valt. Met deze informatie kun je vervolgens gerichte stappen ondernemen om je gezondheid te verbeteren.

BMI uitzonderingen

Hoewel de Body Mass Index (BMI) een nuttige maatstaf is voor veel mensen, zijn er situaties waarin het niet volledig accuraat of representatief is. BMI houdt bijvoorbeeld geen rekening met de verhouding tussen spiermassa en lichaamsvet. Individuen met een hogere spiermassa, zoals atleten, kunnen een hogere BMI hebben, wat niet noodzakelijk betekent dat ze overgewicht hebben.

Evenzo kunnen oudere volwassenen met een normaal BMI-niveau een verlies van spiermassa ervaren, wat een risico voor de gezondheid kan vormen ondanks hun schijnbaar gezonde BMI.

Hulp nodig voor een gezonder lichaam?

Onze small group trainingen bieden een dynamische en ondersteunende omgeving, waarin je samen met andere sporters aan je fitnessdoelen kunt werken. Bovendien kan een personal coach je voorzien van persoonlijk voedingsschema dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften en doelstellingen. Als je op zoek bent naar deskundige begeleiding voor een gezonder lichaam, staan wij voor je klaar. Neem gerust contact met ons op!

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...