Bracen tijdens het sporten: wat is het en hoe doe je dat?

Leestijd: 4 min

In deze blog lees je:

In de wereld van fitness en sport is het essentieel om aandacht te besteden aan de juiste technieken en methoden om blessures te voorkomen en optimale prestaties te behalen. Een van de belangrijke aspecten waarop je je volgens ons zou moeten richten, is “bracen”. Maar wat betekent dit eigenlijk en hoe integreer je het in je sportroutine? Laten we duiken in de wereld van bracen en ontdekken hoe het een verschil kan maken in jouw training.

Wat is bracen?

Bracen is een doordachte techniek die niet slechts beperkt is tot het aanspannen van je oppervlakkige buikspieren. Het gaat verder dan dat en omvat een gecoördineerde activatie van de dieper gelegen spiergroepen die je wervelkolom ondersteunen. Deze subtiliteit in benadering is cruciaal, want het is niet alleen gericht op het esthetische aspect van een strakke buik, maar legt de nadruk op het bevorderen van stabiliteit en controle over je hele lichaam, vooral wanneer je jezelf blootstelt aan verschillende veeleisende oefeningen, variërend van squats tot deadlifts.

Bracen tijdens krachttraining

In de wereld van krachttraining is bracen van onschatbare waarde. Het biedt niet alleen de nodige stabiliteit, maar het stelt je ook in staat om meer kracht te genereren tijdens je lifts.
Door je core spieren op de juiste manier te activeren, ontstaat er namelijk een soort innerlijke ‘gordel’ rond je wervelkolom. Dit fungeert als een natuurlijke beschermende laag, met als voornaamste doel het minimaliseren van het risico op blessures. Stel je voor dat je deze innerlijke gordel aantrekt voordat je een zware deadlift uitvoert; het is als het activeren van je eigen persoonlijke veiligheidssysteem, waardoor je niet alleen sterker, maar ook veiliger bent tijdens je trainingssessies. Bracen helpt niet alleen bij het beschermen van je lichaam, maar het stelt je ook in staat om de zwaardere gewichten aan te pakken.

Bracing vs. hollowing

Het onderscheid tussen bracen en hollowing is niet enkel een kwestie van stabiliteit; het omvat essentiële verschillen in aanpak. Bracen legt de nadruk op het activeren van spieren voor stabiliteit, vooral tijdens krachttraining, wat niet alleen resulteert in een stabiele basis voor oefeningen, maar ook bijdraagt aan een evenwichtige spierontwikkeling en verbeterde controle over je lichaam. Daarentegen richt hollowing zich meer op het vormen van een holte in de buik. In omstandigheden waar extra stabiliteit, zoals bij krachttraining, cruciaal is, blijkt bracen vaak effectiever. Het begrijpen van deze nuances is van vitaal belang om de juiste techniek te kiezen op het juiste moment. Bij PTI delen we graag deze diepgaande inzichten om je te begeleiden naar een weloverwogen en effectieve trainingsaanpak, waardoor je niet alleen sterker wordt, maar ook bewuster en zelfverzekerder wordt tijdens de krachttraining.

Hoe verbeter je bracen?

Nu je begrijpt wat bracen is, wil je waarschijnlijk weten hoe je deze techniek kan verbeteren. Allereerst is bewustwording essentieel. Begin met het bewust aanspannen van je core tijdens eenvoudige dagelijkse activiteiten en breid dit uit naar je training. Het kan handig zijn om met lichtere gewichten te beginnen om de juiste techniek te ontwikkelen voordat je naar zwaardere belastingen gaat.

Een andere effectieve manier om bracen te verbeteren, is door je ademhaling te synchroniseren met de bewegingen. Adem diep in voordat je begint met de beweging en houd je adem even vast terwijl je de spieren aanspant. Dit helpt bij het stabiliseren van de core en maximaliseert de kracht die je kunt genereren.

Hulp nodig om beter te leren bracen?

Als je moeite hebt met het begrijpen en toepassen van de bracing-techniek, ben je niet alleen. Veel starters hebben bij ons moeite de juiste techniek van het bracen eigen te maken. Het is dan ook zeker onderdeel van de training waarbij begeleiding niet mag ontbreken. Bij PTI vinden we het uitermate belangrijk dat de juiste technieken van bracen worden toegepast, voornamelijk om blessures te voorkomen. Onze deskundige coaches staan daarom klaar om je te begeleiden bij het leren van de juiste bracing-technieken en het integreren ervan in je training routine. Klaar om de juiste techniek te leren voor maximaal resultaat? Wij helpen je graag!

ONTDEK MEER

De beste ochtendroutine voor je gezondheid? Onze tips!

In deze blog lees je: Wat is een goede ochtendroutine? Waarom is een ochtendroutine belangrijk? Ochtendroutine kiezen Onze 6 ochtendroutine tips 1. Vroege vogel vangt de gezondheid 2. Hydrateer...

Stretchen voor beginners: zo doe je het voor- en na het sporten

In deze blog lees je: Voordelen van stretchen Stretchen na krachttraining: wel of niet doen? Welke spiergroepen stretchen? Rug Kuiten Hamstrings Benen Stretchen voor hardlopen Stretchen na hardlopen...

Voordelen van goede slaap & tips voor een goede nachtrust

In deze blog lees je: Wat is een goede nachtrust? Waarom is goede slaap belangrijk? Hoeveel uur slaap heb je nodig? De verschillende slaapfasen 3 tips voor een goede nachtrust Creëer een rustgevende...