Brrr, winter 5 tips om je hardlooprondje tóch te overleven

"Wees zichtbaar voor je omgeving"
In de winter buiten (blijven) sporten is heerlijk! Je krijgt broodnodige frisse lucht, blijft fit én je houdt er de winterdip mee op afstand. De dagen zijn wel kort in de winter, dus je moet waarschijnlijk in het donker op pad. Vooral als je kantoortijden werkt zie je over het algemeen weinig daglicht. In het donker hardlopen vergt een iets andere voorbereiding dan je ommetje op klaarlichte dag. Met de tips in deze blog blijf je gemotiveerd om te gaan én kom je gezond en veilig weer thuis!

 

1. Kies voor de juiste sportkleding

Het is belangrijk om je spieren warm en soepel te houden. Een warming-up en stretchoefeningen helpen daarbij. Maar hou ook in je kledingkeuze rekening met de weersomstandigheden. Kies bij kou voor een lange broek en een sportshirt met lange mouwen, of een shirt in combinatie met een vest. Van hardlopen krijg je het vanzelf ook warm. Draag liefst meerdere lagen kleding over elkaar, zodat je ook wat uit kunt trekken als je het té warm krijgt. Een compact wind- en waterdicht jasje voor als het hard waait of regent is ook handig om in huis te hebben.

2. Wees zichtbaar voor je omgeving

Als hardloper ben je kwetsbaar. Zorg daarom dat je goed zichtbaar bent voor medeweggebruikers. Een reflecterend hesje, of reflectors op je sportkleding helpen. Extra lampjes om je armen of benen zijn zeker geen overbodige luxe, het gaat tenslotte om je eigen veiligheid! Ga vooral ook aan de linkerkant van de weg lopen, dan zie je namelijk tegenliggers makkelijker aankomen. Als je rechts loopt, komt het verkeer op jouw weghelft altijd van achter. Dat voelt een stuk minder prettig.

3. Zorg dat je je veilig voelt

Voel je je niet op je gemak alleen buiten als het donker is? Denk dan goed na over waar je gaat lopen. Of neem de hond mee op pad, zoek een loopmaatje, of sluit je aan bij een groepje. Een extra stok achter de deur om echt te gaan, maar ook in geval van nood sta je samen altijd sterker. Ga je toch alleen? Neem dan altijd je mobiele telefoon mee. Dat geeft een extra gevoel van veiligheid. Bovendien functioneert je mobiele telefoon ook meteen als MP3-speler én als activity tracker. Met een hardloopapp (Runkeeper bijvoorbeeld) meet je makkelijk je voortgang. Als je ziet dat je steeds iets verder loopt, of wat sneller gaat, is dat weer een extra motivatie om je sportschema vol te houden!

4. Stel jezelf een doel

Als je een doel hebt, bijvoorbeeld een wedstrijd in het vroege voorjaar, skip je minder makkelijk een sportsessie. Het werkt ook om van te voren te bepalen wanneer je gaat lopen. Als je de training met jezelf – of met je hardloopmaatje – afgesproken hebt, ga je sneller nog even trainen dan als je denkt ‘ik kijk wel wanneer ik ga’.

5. Beloon jezelf bij goede prestaties

Eerlijk is eerlijk. Als je donker, kou en/of nattigheid trotseert voor je training ben je gewoon goed bezig. En daar mag je jezelf best voor belonen. Bedenk waar je jezelf op trakteert na een training. Misschien een lekker uitgebreid ontbijt? Of een warm bad? Of pak het grootser aan: als je een X aantal kilometer in de week of maand haalt, koop je een cadeautje voor jezelf. Nieuwe sportkleding bijvoorbeeld, weer een extra motivatie om te blijven hardlopen ;-).

Met deze tips kom je een heel eind deze winter. Wil je meer tips of persoonlijke begeleiding? Neem dan vrijblijvend contact op.

ONTDEK MEER

ONTDEK MEER

Sporten tijdens menstruatie: waar moet je op letten?

In deze blog lees je: Is het goed om te sporten als je ongesteld bent? Menstruatieklachten verminderen met sporten Heb je minder kracht als je ongesteld bent? Workouts plannen tijdens menstruatie...

Langer leven door te sporten: onze tips

In deze blog lees je: Wat doet sporten met je lichaam? Langer leven met intensief sporten Hoe vaak per week sporten is gezond? Voeding vs. sporten voor een langer leven Handige tips van onze...

Krachttraining: wat is het en hoe doe je het goed?

In deze blog lees je: Voordelen van krachttraining Krachttraining voor mannen en vrouwen: de verschillen Hoe werkt krachttraining? Wat is functionele krachttraining? Aantal sets en herhalingen bij...