Buikvet verbranden? 7 tips om snel buikvet te verliezen

In deze blog lees je:

Overmatig buikvet, de tijd van nu keurt het af. De oorzaak? Social media! Op social media zie je de hele dag perfecte lichamen voorbijkomen. Buiken waar geen grammetje vet aan zit. Onzekerheden brengen dit met zich mee. Waarschijnlijk bekijk je regelmatig hoe deze personen dit doen. Wat eten ze? Welke oefeningen doen ze? Wat is hun geheim? Want hun methode werkt! Toch? Wat veel mensen vergeten is dat elk lichaam anders werkt. De een slaat meer vet op in zijn heupen, de ander in zijn billen en misschien jij wel wat meer in je buik. Ondanks de verschillen zijn er zeker wel manieren om snel en vooral permanent minder buikvet te hebben. Maar of die manier hetzelfde is als die van jouw buurvrouw die 10 jaar jonger is? Laten we je uit je droom helpen: geen lichaam is hetzelfde en daarom wordt jouw proces uniek. Benieuwd naar wat werkt en wat niet? Lees lekker verder!

Wat is buikvet?

Elk mens heeft buikvet, maar wat is het precies? Buikvet is weefsel dat zich in de buikholte rondom de middel bevindt. Over het algemeen wordt vet dieper in het lichaam opgeslagen. Is er sprake van overmatig vet, dan regelt het lichaam dat dit direct onder de huid kan plaatsnemen. Bij de meeste mensen is dit bij de buik. Ook de de heupen, billen en dijbenen zijn veel voorkomende plaats voor vetopslag. Het grootste nadeel is dat het op deze plekken goed opvalt. Vaak krijgen mensen met veel buikvet ook snel puntjes of een blubberbuik. Kortom, de gevolgen van overmatig vet word je niet blij van. Buikvet ontstaat meestal door eenzijdige en/of ongezonde voeding. Ook kan het komen door stress, roken, onvoldoende nachtrust, bepaalde ziektes, verstoorde cortisolproductie of genetische aanleg. Wil je jouw buikvet aanpakken? Ga dan eerst na wat de oorzaak van jouw overtollige buikvet is. Zo kan je het probleem bij de kern gaan aanpakken!

Hoe kan je buikvet verbranden?

De ‘fout’ die veel mensen maken is dat ze grondig aan de slag gaan met buikspieroefeningen. Jammer genoeg werkt het lichaam niet zo. Onderzoeken verklaren dat je niet voor je lichaam kan kiezen waar je vet verliest. Je zult dus je gehele lichaam aan moeten pakken, wil je afvallen. En dit is zeker niet makkelijk. Vet op bepaalde delen van het lichaam zijn moeilijk weg te krijgen. Laat de buik er nou zo een zijn. Het vet op de buik is hardnekkig van aard. Hierdoor kost het meer moeite om het te verbranden. Je zult merken dat het afvallen op de buik, heupen en benen, veel tijd gaat kosten. Ondanks dat het veel moeite kost, blijft het een kwestie van vet verliezen totdat eindelijk dat hardnekkige stukje vet aan de beurt is. Geef het tijd, heb geduld en ga ervoor!! Welke punten volgens ons belangrijk zijn om op te focussen, nemen wij je nu in mee.

7 tips om buikvet snel te verliezen

Zoals je nu weet: om buikvet te verliezen, zul je over je gehele lichaam af moeten vallen. Hoe doe je dit? Bij PTI focussen we op goede voeding, in combinatie met voldoende beweging. Onze specialisten vertellen je graag aan de hand van 7 tips waar jij je de komende tijd op moet focussen;

Tip 1: Balance is key

Je kan trainen wat je wilt, maar als dat ongezonde eetpatroon zich voort blijft zetten, komt die strakke buik er niet. Bij PTI geloven we dat geduld in combinatie met een negatieve energiebalans de oplossing is voor afvallen. Dit houdt simpelweg in dat je minder ‘energie’ binnenkrijgt, dan je verbruikt. Dit is een langdurig proces en vraagt om geduld. Het is daarom ook alleen weggelegd voor mensen die écht gemotiveerd zijn om af te vallen. Daarnaast moet je gaan ondervinden wat bij jou past. Ga niet opeens allemaal dingen eten die je eigenlijk niet lust, om maar minder calorieën binnen te krijgen. Dit is voor de lange termijn niet efficiënt. Bij PTI maken we voor elk lid een gepersonaliseerd voedingsplan. Hiermee krijg je precies genoeg energie binnen op een dag, en houd je het ook nog eens lang vol. Hierdoor raak je niet alleen kilo’s kwijt, maar wordt je eetpatroon permanent een stuk gezonder en krijg je meer energie.

Tip 2: Eet meer vezels en eiwitten

Vezels en eiwitten brengen vele voordelen met zich mee. Eet ze daarom ook voldoende op een dag. Het grootste voordeel ervan is dat ze enorm vullen. Hierdoor laat je al snel de tweede of derde portie staan. Denk hierbij aan groenten, fruit, noten, bruine bonen, vlees, vis, eieren, kip, etc. Naast langer een verzadigd gevoel te hebben, dragen deze producten ook bij aan een betere spijsvertering, minder risico op hart- en vaatziektes, diabetes type 2 en kanker.

Eet zowel dagelijkse een portie groente als twee stuks fruit. Kortom, daag jezelf uit vullende en volle producten te eten, zo spannend is het niet. Je zult al snel merken dat je veel minder eten nodig hebt als normaal doordat de producten rijk zijn aan voedingsstoffen. Het resultaat hiervan zul je over een tijdje op de weegschaal zien.

Tip 3: Kruip op tijd je bed in

Slapen is het beste medicijn. Misschien niet in elke situatie waar, maar een goede nachtrust is zeer noodzakelijk. Tijdens je nachtrust focust je lichaam op allerlei processen. Zonder ook nog bezig te zijn met andere dingen, werken ze al die processen optimaal af. Het is dan ook de hele nacht bezig om je lichaam schoon te maken. Zo maakt het de nodige hormonen aan, repareert het wondjes en belangrijk voor jou: verbrand het calorieën. Door je lichaam voldoende slaap te geven helpt het om in balans te blijven. Een lichaam dat in balans is, verbrand veel makkelijker overtollig buikvet. Wij raden aan om minimaal elke nacht 7 á 8 uur slaap te pakken en het liefste voor 11 uur in bed te liggen. De uren voor 12 zijn extra waardevol voor een goede nachtrust.

Tip 4: Zorg voor meer ontspanning

Misschien herken jij het wel, je was op vakantie en onbewust heb jij je helemaal niet beziggehouden met eten. Je at als je trek hebt en waar je behoefte aan had. Je komt thuis en je bent gewoon wat afgevallen. Dit heeft te maken met ontspanning. Tijdens vakantie ga je van de overlevingsstand over naar de relax-modus. Alles in je lichaam ontspant zich. Dit zorgt ervoor dat je eetlust gestabiliseerd wordt en je stofwisseling versoepeld. Je luistert hierdoor veel beter naar wat je lichaam echt nodig heeft. Ontspanning zorgt ook voor betere sportprestaties. Wat ook weer zorgt voor vetverbranding.

Kortom, is jouw doel om duurzaam af te vallen, dan is ontspanning cruciaal. Zet vaker je telefoon uit, doe één ding tegelijkertijd, slaap voldoende en geef jezelf en voornamelijk je lichaam wat aandacht op z’n tijd. Misschien helpt een warm bad wel voor jou of kom jij volledig ontspannen terug van een professionele massage.

Tip 5: Consumeer dagelijks vitamines en supplementen

Vitamines en supplementen brengen je een stapje verder bij je doel. Ze dragen namelijk sterk bij aan een gezonde levensstijl. Ze verbeteren niet alleen je weerstand en geven je immuunsysteem een boost, maar zorgen ook voor een betere slaap en minder stress. Onderdelen waarvan je nu weet dat ze belangrijk zijn, wil je buikvet verliezen. Bij ons gepersonaliseerde voedingsplan hoort ook een startpakket aan supplementen en vitamines. Dit pakket bestaat uit visolie, multi, vitamine D3, vitamine C1000, magnesium en proteïne. Op dagen dat je traint adviseren we iedereen om na het sporten jouw dagelijkse portie eiwitten weer aan te vullen. Waarbij proteïne vaak na het sporten wordt ingenomen om jouw dagelijkse portie eiwitten weer aan te vullen.

Tip 6: Vermijd frisdrank en vruchtensap

Suiker is een boosdoener als het gaat om aankomen. Frisdrank zit bomvol met suiker. Ik hoor je denken: Ik drink gelukkig altijd cola-light, weinig suiker. Er zitten zeker minder suikers in light varianten, maar ze zijn per definitie niet minder slecht. De suikers zijn namelijk vervangen door zoetstof. Je lichaam reageert hetzelfde op zoetstof als op suiker. Wat betekent dat je evenveel aankomt. Ook vruchtensappen bevatten veel suikers. Weliswaar in de vorm van fructose. Als je hier teveel van binnenkrijgt kan je lever het niet meer opslaan als glucose en wordt het restdeel opgeslagen als lichaamsvet. Vervang je frisdrank en vruchtensap met zo veel mogelijk water en thee. In water zit niet alleen nul calorie, het zorgt er ook voor dat het vetverbrandingsproces gaat werken. Zonder water kun je jouw lichaamsvet niet omzetten in energie.

Tip 7: Combineer krachttraining met high intensity training

Bij PTI combineren we high intensity training met krachttraining. Waarom? Hoe sterker jouw spieren zijn, hoe langer en efficiënter je de high intensity trainingen kan uitvoeren, hoe meer calorieën je per training kan verbranden. Daarom raden wij aan om beide soorten trainingen meerdere malen per week uit te voeren. Beide trainingen kan je zowel thuis als in de sportschool uitvoeren. Ben je geen fanatieke sportliefhebber? Begin dan met een half uurtje per dan wandelen. Je merkt al snel dat je conditie verbetert en het tempo omhoog gaat. Bereid dit tempo uit en binnen de kortste keren heb je een dribbel te pakken. Voor kracht: op YouTube zijn talloze filmpjes te vinden. Planken, opdrukken, sit-ups, allemaal oefeningen die goed voor de core zijn. Houdt ook zeker onze social media kanalen in de gaten voor handige tips!

Ben je productiever in de sportschool? Dan zijn apparaten als de crosstrainer of roeier erg effectief. Met de crosstrainer en roeier wordt je gehele lichaam aangepakt. Bij de roeier komt er nog iets meer focus op de buikspieren te liggen. Dit klinkt jou vast goed in de oren!

Buikvet verbranden met personal training

Wil je buikvet verbranden? Dan is personal training een goede manier om stappen te gaan zetten. Waarom personal training goed is? Met personal training krijg je een programma op maat aangeboden. Dit programma bevat voornamelijk veel high intensity intervaltraining. De naam zegt het al: hoge intensiteit. Je traint hierbij explosief in een korte tijd. Denk bijvoorbeeld aan 30 seconde touwtjespringen, 20 seconde rust, 30 seconde touwtjespringen, enzovoort. Ook hierbij train je dus je gehele lichaam. Dit is de snelste manier om buikvet te verliezen. Focus op alleen de buikspieren is niet noodzakelijk, calorieën verbranden is de oplossing! Daarnaast kan de personal trainer je motiveren om meer uit jezelf te halen. Je zult minder snel stoppen als er iemand naast je staat. Ook de uitvoering zal door de kennis van de trainer beter zijn. Met een personal trainer train je optimaal en verspil je geen tijd aan halve trainingssessies.

Wat moet je niet doen om buikvet te verliezen?

Er zijn waarschijnlijk genoeg dingen die je regelmatig eet, waarvan je eigenlijk weet dat het beter is om niet te nemen. Logisch. Dit doet iedereen wel eens en is heel menselijk. Bij PTI vinden we het belangrijk dat het naast resultaat ook plezier oplevert. Probeer voor jezelf daarom één moment in de week te pakken dat je alles even loslaat. Beloon jezelf met een lekkere pizza of kies tijdens het uiteten hetgeen waar je zin in hebt, in plaats van wat goed voor je is. Belangrijk is wel dat je daarna jezelf weer herpakt. Door deze cheatmeal krijg je meer motivatie om de rest van de week gezonder te leven. Ook kun je uitkijken naar dit moment. Kortom, het geeft je motivatie, zorg ervoor dat alsnog je eetgewoontes positief veranderen en je zal je een stuk fitter voelen.

Hulp nodig bij verminderen van buikvet?

Is jouw doel een strakke buik krijgen maar werken de methodes die je nu gebruikt nog niet optimaal? Dan is het inschakelen van een personal trainer een goed idee. Met een personal trainer aan je zijde, doe je toch die 20ste squat wel die je anders zou overslaan. Focus met jouw personal trainer op het proces, uiteindelijk is dat hetgeen wat gaat bijdrage aan een positieve gedragsverandering. Het resultaat komt vanzelf. Besteedt naast het sporten ook aandacht aan genoeg slaap, plezier, gezonde voeding en ontspanning. Iedereen kan dit, dus ook jij!

 

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...