Cardio vs. krachttraining

"Van een stevige sportsessie ga je je écht beter voelen!"
Wat is er nou beter: cardiotraining of krachttraining? Deze vraag stellen mensen mij vaak. Misschien stel ik je teleur, maar hier is geen kant-en-klaar antwoord op te geven. Dat hangt namelijk volledig van je doelen af. In dit blog zet ik voor je op een rijtje wat de verschillende soorten trainingen je opleveren.

 

Cardio

Cardio is een afkorting van ‘cardiovasculair’. Dat betekent letterlijk ‘met betrekking tot hart- en bloedvaten’. Met een cardiotraining laat je je hartslag stijgen. Daarmee train je je hart (da’s ook maar ‘gewoon’ een spier). Een sterk hart pompt het bloed krachtiger door het lichaam, en dat versterkt het hart en je bloedvaten. Hierdoor krijgen je spieren en organen ook meer zuurstof, dat zorgt voor een betere conditie. Hier heb je in het dagelijks leven profijt van, omdat je activiteiten of oefeningen dan beter volhoudt. Bovendien verbruik je meer energie bij een hogere hartslag, en dat is goed voor de vetverbranding. Voorbeelden van cardiotraining zijn fietsen, (hard)lopen, roeien.

Krachttraining

Krachttraining is het trainen met gewichten, met als doel sterker te worden. Ofwel je spiermassa én spieruithoudingsvermogen te vergroten. Krachttraining geeft je ook sterkere botten en het helpt tegen spierverlies als je wilt afvallen. De meeste mensen kiezen voor krachttraining in de vorm van fitness: met apparaten of gewichten in de sportschool. Thuis train je ook prima en effectief, met de juiste oefeningen. Met eigen lichaamsgewicht óf met dumbells.

Vetverbranding

Tijdens een cardiotraining verbrand je meer calorieën dan tijdens een krachttraining. Maar: cardio doet eigenlijk weinig voor je spieren. In verhouding verbruik je méér calorieën met krachttraining. Tijdens je trainingssessie belast je namelijk je spieren. Die herstellen ná je training, en bij het herstel verbrandt het lichaam ook calorieën. Bovendien zijn spieren actief weefsel, en vet niet. Actief weefsel blijft doorwerken, ook in rust. Dus: hoe meer spiermassa je hebt,hoe meer calorieën je verbrandt op een dag. Ook als je lekker languit op de bank ligt.

Waarom vind jij sporten belangrijk?

Sport je met een bepaald doel voor ogen? Maak dan een bewuste keuze voor cardio óf krachttraining, of maak een consequente mix van beide trainingsvormen.

* Lichaamshouding
Zit je tijdens je werk veel op kantoor achter de computer? Da’s niet ideaal voor je lichaam. Vooral als je niet de juiste bureaustoel hebt of die niet goed hebt afgesteld. Veel mensen krijgen vroeg of laat last van de nek, schouders of onderrug. Dit kan je voorkomen met krachttraining. Met de juiste oefeningen maak je je lichaam sterker én verbeter je je lichaamshouding.

* Stress
Heb je een druk of stressvol leven? Van een stevige sportsessie ga je je écht beter voelen! Cardio is zelfs één van de beste manieren om stress tegen te gaan. Het haalt de spanning uit je lichaam en maakt je hoofd even helemaal leeg. Dus: ga lekker even hardlopen – liefst in de buitenlucht. Het verlaagt je cortisolspiegel, ook wel bekend als het ‘stresshormoon’. Of ga boksen. Je botviert je frustraties op een bokszak én daar komen heel wat endorfines bij vrij. Daardoor voel je je na een training veel vrolijker. Wat je ook doet: kies een sport die je leuk vindt. Anders levert het alleen maar meer spanning op.

* Afvallen
Het belangrijkste om te weten als je wilt afvallen: je moet meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Om dat voor elkaar te krijgen kan je (meer) gaan trainen, of je voedingspatroon aanpassen door minder of beter te gaan eten. Vaak is een combinatie van beide nodig om gewicht te verliezen. Als je veel gewicht verliest, moet je opletten dat je vet verliest en geen spieren. Cardiotraining is goed voor de extra verbranding, krachttraining zorgt dat je spiermassa op peil blijft én vergroot de verbranding bij je cardiotraining.

* Sportieve doelen
Wil jij 100 push ups achter elkaar halen, 10 minuten onafgebroken planken of je eigen lichaamsgewicht squatten? Dan is krachttraining onvermijdelijk. Wil je een (halve) marathon lopen? Of een berg beklimmen? Dan heb je juist weer flink wat lucht in je longen nodig. Cardiotraining helpt je een betere conditie te krijgen; je neemt meer zuurstof op en bouwt grotere energievoorraden op. Aan de andere kant: hoe sterker je spieren zijn, hoe krachtiger ze samentrekken. En dus: hoe sneller jij rent, hoe hoger jij springt, hoe harder je trapt of slaat. En daar helpt krachttraining je weer bij.

De ene trainingsvorm sluit de andere niet uit, soms vullen ze elkaar juist goed aan. En over één ding kan ik heel kort zijn: sporten is sowieso goed voor je. Als je maar op je techniek let, want blessures wil je natuurlijk voorkomen. Op zoek naar meer advies over je doelen en aanpak? Neem contact op met PTI!

ONTDEK MEER

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...