Chocolade onweerstaanbaar en gezond?

"Sporters hebben profijt van chocolade"

De Maya’s geloofden in de magische krachten van chocolade. En Casanova zou dol zijn op chocolade in de vorm van een opwekkende liefdesdrank. De cacaoboom heet in het Latijn ook theobroma cacao, wat niets minder betekent dan ā€˜voedsel van de goden’. Tegenwoordig zijn velen er echter van overtuigd dat chocola slechts een dikmakende puistjesbezorger is. Hoe zit het nu echt?

 

Chocolade is verslavend

Een van de bekendste vooroordelen: chocolade zou verslavend zijn. Het is inderdaad zo dat er ‘verslavingsgevoelige’ stofjes als cafeĆÆne in chocolade zitten. Maar die hoeveelheden zijn zó klein dat je tientallen kilo’s chocola weg moet werken voordat er effect optreedt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de mythe dat chocolade als afrodisiacum goed zou zijn voor je libido ;-). Krijg jij een goed gevoel van chocolade? Dan heeft dit weinig met mysterieuze ingrediĆ«nten te maken, maar gewoon met de positieve associatie die je ermee hebt. Geen fysieke afhankelijkheid, maar mentale cravings. Vanwege de geur en de smaak. Of omdat je goede herinneringen hebt aan een moment dat je chocolade at.Je krijgt puistjes van chocolade

Weer zo’n hardnekkig vooroordeel. Het is namelijk nooit bewezen dat je puistjes krijgt van het eten van chocolade of ander vet voedsel. Puistjes ontstaan door hormonen, een slechte gezondheid of slechte verzorging. Je kunt wel overgevoelig of allergisch zijn voor (ingrediĆ«nten in) chocolade. Je komt daar maar op ƩƩn manier achter: chocolade een paar weken laten staan en kijken of het minder wordt.

Chocolade is gezond

Het is waar dat er volop goede voedingsstoffen zitten in chocolade. Denk aan vitamine B, D en E, koper, magnesium, zink, ijzer en calcium. 100 gram witte of melkchocolade bevat bijvoorbeeld 20 tot 40 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Calcium houdt je tanden en botten sterk. In cacao zitten ook antioxidanten, zoals flavanoĆÆden. Uit onderzoek is gebleken dat deze stofjes een gunstig effect hebben op onder andere de huid, het hart en bloedvaten. Cacao is goed voor je cholesterol en de bloeddruk. Maar: chocolade is – net als het meeste comfort food – rijk aan suiker en vet. Dus ā€˜ongezonde calorieen’; neem je teveel? Dan zal je dit merken op de weegschaal.

Sporters hebben profijt van chocolade

Ik noemde het al: er zitten veel vetten en koolhydraten in chocolade. Het is daardoor een belangrijke bron van directe energie. Sporters eten daarom graag chocolade, het geeft je namelijk direct een boost. Vooral als je je wat flauw voelt. Toch is een banaantje of een bakje yoghurt met fruit nog steeds de slimmere keus.

Je ziet het: chocolade is geen wondermiddel, maar ook geen bron van pure (melk, of witte) onheil ;-). Geloof niet alles wat je leest. Blijf vooral zelf nadenken. Kijk wat voor jou werkt. En vergeet niet te genieten. Neem gerust af en toe een lekker stuk chocolade, en laat het smaken. Maar zorg voor balans. Want ondanks de goede voedingsstoffen Ʃn het goede gevoel dat je krijgt van een chocolaatje: er zitten toch echt veel suikers en calorieƫn in.

Hulp nodig? Stel jouw persoonlijke voedingsplan samen.

ONTDEK MEER

ONTDEK MEER

Holistische voeding: hoe werkt holistisch eten?

Een gezond lichaam dat volledig in balans is, wie wil dat nou niet? De vraag is natuurlijk: hoe realiseer je dit? Holistische voeding is het antwoord! Wat houdt het in? Simpel gezegd houdt het in...

Orthomoleculaire voeding: wat is een orthomoleculair dieet?

Kun jij overdag wel wat meer energie gebruiken? Grote kans dat je dan niet alle noodzakelijke voedingsstoffen dagelijks binnen krijgt. Is het voor jou bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend om elke dag...

Zijn kosten fitness & sportschool fiscaal aftrekbaar?

Dat bedrijven de kosten voor bijvoorbeeld de huur van haar pand in de begroting noteert, is neem ik aan geen verrassing voor je. Maar wat je waarschijnlijk nog niet weet is dat in veel gevallen de...