Chocolade onweerstaanbaar en gezond?
"Sporters hebben profijt van chocolade"De Maya’s geloofden in de magische krachten van chocolade. En Casanova zou dol zijn op chocolade in de vorm van een opwekkende liefdesdrank. De cacaoboom heet in het Latijn ook theobroma cacao, wat niets minder betekent dan ‘voedsel van de goden’. Tegenwoordig zijn velen er echter van overtuigd dat chocola slechts een dikmakende puistjesbezorger is. Hoe zit het nu echt?
Chocolade is verslavend
Een van de bekendste vooroordelen: chocolade zou verslavend zijn. Het is inderdaad zo dat er ‘verslavingsgevoelige’ stofjes als cafeïne in chocolade zitten. Maar die hoeveelheden zijn zó klein dat je tientallen kilo’s chocola weg moet werken voordat er effect optreedt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de mythe dat chocolade als afrodisiacum goed zou zijn voor je libido ;-). Krijg jij een goed gevoel van chocolade? Dan heeft dit weinig met mysterieuze ingrediënten te maken, maar gewoon met de positieve associatie die je ermee hebt. Geen fysieke afhankelijkheid, maar mentale cravings. Vanwege de geur en de smaak. Of omdat je goede herinneringen hebt aan een moment dat je chocolade at.Je krijgt puistjes van chocolade
Weer zo’n hardnekkig vooroordeel. Het is namelijk nooit bewezen dat je puistjes krijgt van het eten van chocolade of ander vet voedsel. Puistjes ontstaan door hormonen, een slechte gezondheid of slechte verzorging. Je kunt wel overgevoelig of allergisch zijn voor (ingrediënten in) chocolade. Je komt daar maar op één manier achter: chocolade een paar weken laten staan en kijken of het minder wordt.
Chocolade is gezond
Het is waar dat er volop goede voedingsstoffen zitten in chocolade. Denk aan vitamine B, D en E, koper, magnesium, zink, ijzer en calcium. 100 gram witte of melkchocolade bevat bijvoorbeeld 20 tot 40 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Calcium houdt je tanden en botten sterk. In cacao zitten ook antioxidanten, zoals flavanoïden. Uit onderzoek is gebleken dat deze stofjes een gunstig effect hebben op onder andere de huid, het hart en bloedvaten. Cacao is goed voor je cholesterol en de bloeddruk. Maar: chocolade is – net als het meeste comfort food – rijk aan suiker en vet. Dus ‘ongezonde calorieen’; neem je teveel? Dan zal je dit merken op de weegschaal.
Sporters hebben profijt van chocolade
Ik noemde het al: er zitten veel vetten en koolhydraten in chocolade. Het is daardoor een belangrijke bron van directe energie. Sporters eten daarom graag chocolade, het geeft je namelijk direct een boost. Vooral als je je wat flauw voelt. Toch is een banaantje of een bakje yoghurt met fruit nog steeds de slimmere keus.
Je ziet het: chocolade is geen wondermiddel, maar ook geen bron van pure (melk, of witte) onheil ;-). Geloof niet alles wat je leest. Blijf vooral zelf nadenken. Kijk wat voor jou werkt. En vergeet niet te genieten. Neem gerust af en toe een lekker stuk chocolade, en laat het smaken. Maar zorg voor balans. Want ondanks de goede voedingsstoffen én het goede gevoel dat je krijgt van een chocolaatje: er zitten toch echt veel suikers en calorieën in.
Hulp nodig? Stel jouw persoonlijke voedingsplan samen.
ONTDEK MEER
ONTDEK MEER
Buik billen benen workout: De 10 beste oefeningen
In deze blog lees je: Wat is een BBB workout?...
Schuine buikspieren trainen, dat doe je zo
In deze blog lees je: Waarom is het belangrijk...
Healthy Cheesecake met bramen uit eigen keuken!
Perfect voor de Healthfreaks, weight-loss peeps,...