Cholesterol te hoog: 5 tips om je cholesterol te verlagen

Leestijd: 5 min

In deze blog lees je:

Cholesterol is belangrijk voor je lichaam. Zonder cholesterol kan je lichaam niet werken. Het is de bouwsteen voor hormonen, lichaamscellen en essentieel voor de aanmaak van vitamine D. Cholesterol is een vetachtige stof die wordt aangemaakt in je lever. Ondanks het belang van deze stof, is een te hoog cholesterol slecht voor je. Je merkt meestal weinig van een te hoog cholesterol, maar het kan er wel voor zorgen dat je bloedvaten dichtslibben. Hierdoor heb je een hoger risico op een beroerte of hartinfarct. Op deze pagina lees je niet alleen over hoe je cholesterol wordt gemeten en over het verband tussen sneller moe worden en een verhoogd cholesterol, je krijgt bovenal vijf tips om snel je cholesterol te verlagen.

Cholesterol meten

Wil je je cholesterolgehalte meten, dan is een bloedtest nodig. Deze kan je via de huisarts doen, of door middel van een zelftest. Voor deze bloedtest is normaliter een klein prikje in je vinger voldoende. Voor deze test is het voldoende om je cholesterolgehalte in één druppeltje bloed te meten. Je cholesterol is gezond als deze lager is dan 5,0 millimol per liter. Vanaf een waarde van 6,5 millimol per liter spreken we van een verhoogde cholesterolwaarde.

Vermoeid door een te hoog cholesterol

Vaak wordt gezegd dat je niks merkt van een verhoogd cholesterol. Het wordt niet gezien als een ziekte en er wordt van gezegd dat het geen klachten geeft. Dit is echter niet helemaal waar. Een verhoogd cholesterol kan zorgen voor vernauwingen in de bloedvaten. Hierdoor wordt de toevoer van bloed en zuurstof verslechterd. Gevolg van deze verslechterde bloed- en zuurstoftoevoer kan zijn dat je last krijgt van doorbloedingsklachten of dat je sneller moe wordt. Er is dus een verband tussen vermoeidheid en een hoog cholesterol. Veel mensen zullen echter niet weten dat hun vermoeidheid (mede) is ontstaan door een verhoogd cholesterol. Vermoeidheid wordt immers vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren.

De 5 tips om snel je cholesterol te verlagen

Een hoog cholesterol zorgt niet alleen voor vermoeidheid, maar vergroot ook de kans op een hartinfarct of een beroerte. Daarom hebben wij vijf tips voor jou onder elkaar gezet om snel je cholesterol te verlagen:

Tip 1: stoppen met roken

Het is algemeen bekend dat roken ongezond is. Het is minder bekend dat roken ook een slechte invloed heeft op het cholesterolgehalte in je bloed. Dit wordt veroorzaakt doordat roken zorgt voor een slechtere verhouding van de vetten in je bloed. Bovendien zorgt nicotine, het belangrijkste bestanddeel van tabak, voor een hogere bloeddruk. Dit zorgt er voor dat het aanwezige cholesterol in de vaatwanden wordt gedrukt.

Tip 2: gezond eten

Je kan je cholesterol verlagen door te eten volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Voedingsmiddelen zoals noten, peulvruchten en volkorenproducten dragen bij aan het verlagen van je cholesterol. Bovendien is het verstandig om verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet, te kiezen voor magere zuivelproducten, wekelijks vette vis te eten, geen ongefilterde koffie te drinken en voldoende vezels te eten. Wil je hulp bij gezonder eten? Wij kunnen je helpen met een persoonlijk voedingsschema.

Tip 3: voldoende bewegen

Op deze pagina hebben we het de hele tijd over cholesterol alsof er maar één soort is. Dit is feitelijk onjuist. Drie verschillende soorten cholesterol kunnen worden gemeten in je bloed: HDL-cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden. Het HDL-cholesterol wordt gezien als een goed cholesterol: dit verwijdert namelijk slechte vetdeeltjes in je bloedvaten. Het LDL-cholesterol wordt daarentegen gezien als een slecht cholesterol, omdat dit plakt aan de wanden van je bloedvaten. Bewegen is belangrijk, omdat dit zowel het slechte LDL-cholesterol verlaagt als het goede HDL-cholesterol doet toenemen. Voldoende en goed bewegen kan lastig zijn. Personal training kan hierbij helpen.

Tip 4: minder het drinken van alcohol

Net als tabak heeft alcohol een slechte invloed op je cholesterolgehalte doordat de verhouding van vetten in je bloed wordt verslechterd. Met name het slechte LDL-cholesterol kan stijgen. Om snel je cholesterol te verlagen is het niet noodzakelijk dat je helemaal stopt met het drinken van alcohol. Kleine hoeveelheden alcohol (maximaal één glas per dag) kan je blijven drinken.

Tip 5: verminder stress

De laatste tip om snel je cholesterol te verlagen is het verminderen van stress. Stress zorgt namelijk voor verhoogde cortisolspiegels. Dit heeft een direct effect op de verwerking van vet en suikers in je lichaam. Het gevolg hiervan is een verhoging van de slechte LDL-cholesterolwaarden.

Hulp nodig bij het verlagen van je te hoge cholesterol?

Je hebt gelezen dat als je cholesterol te hoog is, je niet alleen sneller moe bent maar ook een verhoogde kans hebt op een hartinfarct of een beroerte. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je cholesterol te verlagen, maar het kan lastig zijn om je levensstijl aan te passen. Het kan fijn en handig zijn om hier hulp bij te krijgen. Deze bieden wij aan in de vorm van een personal trainer of een persoonlijk voedingsschema. Zet je progressie kracht bij met het supplement cholesterol balans

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...