Cutten: Dit zijn de beste 5 tips om te cutten!

Leestijd: 4 min

In deze blog lees je:

Cutten is een echte fitness term! Ben jij een atleet of een fanatiek sporten, dan heb je deze term vast en zeker al eens in de wandelgangen van de sportschool gehoord. De term verwijst naar het verlagen van het lichaamsvetpercentage en zie je vaak bij atleten die zich klaarstomen voor bijvoorbeeld een bodybuilding wedstrijd of evenement. Benieuwd wat het precies inhoud en met welke tips jij dit ook kunt bereiken? Lees dan verder!

Wat is cutten?

Streef jij naar een lager vetpercentage? Dan ben je vast bekend met het woord ‘cutten’. We zeiden het al: in de sportwereld wordt deze term geregeld gebruikt waarbij we verwijzen naar het proces van het verlagen van het lichaamsgewicht door middel van voedingsschema’s en trainingsprogramma’s. Combineer je deze twee, dan zal het lichaamsvetpercentage naar beneden gaan.

Cutten kun je op verschillende manieren doen, maar voordat we deze manieren met je doornemen willen we je erop attenderen dat het belangrijk is om te onthouden dat het cutten op een gezonde manier moet worden gedaan om schadelijke effecten op de gezondheid te voorkomen. Wij raden dan ook aan dat als jij klaar bent voor dit proces, je een deskundig personal trainer onder de arm neemt die jou op een veilige en effectieve manier kan begeleiden. Dan nu naar de tips!

De beste 5 tips om te cutten

1. Maak een energiebalans

Wanneer je begint met cutten, is het essentieel om je energiebalans goed te houden. Dit betekent dat je niet té weinig calorieën moet consumeren om gewicht te verliezen, maar ook niet te veel calorieën moet eten, anders zul je geen resultaat zien. Klinkt logisch toch? Maar wat is precies de juiste verhouding voor jou? Waar het om gaat is het verminderen van je calorie-inname, maar tegelijkertijd je voeding zo optimaliseren dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

De juiste verdeling van de macronutriënten koolhydraten, eiwitten en vetten is hierbij cruciaal. Koolhydraten zijn belangrijk voor het leveren van energie aan het lichaam, terwijl eiwitten essentieel zijn voor het behoud van spiermassa en het herstel van spierweefsel na het sporten. Vetten spelen óók een belangrijke rol in het lichaam en helpen bij het reguleren van hormonen en het opnemen van bepaalde vitamines.

2. Eet gezond en veel volume

De eerste stap is dus je energiebalans bepalen om vervolgens de producten te kiezen die binnen dit schema passen voor jou. Kies hierbij voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en weinig calorieën bevatten. Dit kun je doen door te kiezen voor voedingsmiddelen met veel volume, zoals groenten, fruit en volkoren granen.

Groenten en fruit bevatten veel vezels en voedingsstoffen en zijn daarom een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding. Daarnaast zorgen ze voor een vol gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent om te veel te eten. Volkoren granen, zoals quinoa, havermout en rijst, zijn rijk aan vezels en complexe koolhydraten, waardoor ze een langdurig verzadigd gevoel geven en je energieniveau op peil houden.

Door te kiezen voor deze producten is het gemakkelijker om je aan het eetschema te houden; je voedt je lichaam optimaal en voorkomt een hongergevoel.

3. Minimaliseer het calorietekort

Als je vet wilt verliezen is het dus belangrijk om minder calorieën te eten dan je daadwerkelijk verbrand. Als je start is het erg verleidend om zo snel mogelijk resultaat te zien en daarom veel calorieën te beperken. Echter, dit kan leiden tot spierverlies en het vertragen van je metabolisme. Iets wat je absoluut niet wilt! Om dit te voorkomen is het belangrijk om in een zo langzaam mogelijk tempo vet te verliezen en het calorietekort niet te groot te maken. Val jij tussen 0,5 en 1,0 kg af per week? Dan is dit, afhankelijk van jouw lichaamscompositie, een gezond gewicht om af te vallen en daarbij jouw spiermassa te behouden. Je metabolisme blijft zo namelijk op peil en je behoudt een gezond lichaamsgewicht op lange termijn.

4. Train consequent

Naast het aanpassen van je voedingspatroon, is consequent trainen ook van groot belang bij het verliezen van vet en het behouden van spiermassa. Door regelmatig te sporten behoud je je spiermassa en kun je het verbeteren. Ook zorgt regelmatig sporten ervoor dat het lichaamsvet als energiebron wordt ingezet.

Krachttraining kan je helpen om spiermassa te behouden en te vergroten, terwijl cardio kan helpen om calorieën te verbranden. Hierover later meer. Door je trainingen op te nemen in je dagelijkse routine en een trainingsplan op te laten stellen, kun je jezelf motiveren om consequent te blijven trainen.

Neem zeker voldoende rust om je lijf te laten herstellen na een intensieve training. Overleg altijd met een deskundige personal trainer wat de juiste frequentie en intensiteit is voor jou zodat je weet dat jouw plan aansluit bij jouw individuele behoeften en doelen.

5. Doe ook genoeg cardio training

Naast krachttraining om je spiermassa te onderhouden en te laten groeien, heeft cardiotraining ook een positief effect op jouw doel om je vetpercentage te verlagen. Het versterkt je cardiovasculaire systeem en de zuurstoftoevoer naar de weefsels wordt verhoogd.

Daarnaast kan cardio helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van lichaamsvet. Combineer je krachttraining met cardio, dan verhoog je je stofwisseling en verbrand je dus meer calorieën. Het fijne aan cardio is dat je het gemakkelijk rondom je krachttraining kunt inplannen, want cardio heb je in diverse vormen, van hardlopen tot fietsen, maar ook kun je een HIIT workout doen.

Nog een fijne bijkomstigheid van cardio is dat het stress vermindert en je stemming verbetert. En tijdens het cuttings-proces is dat wat je op de been houdt.

Voedingsschema cutten

Nu je weet wat er moet gebeuren om jouw lichaamsvetpercentage te verlagen, vraag je je vast af welke energiebalans voor jou het beste is. Met een persoonlijk voedingsschema weet je zeker dat je voldoende bouwstoffen binnen krijgt om je lijf te voorzien van de juiste energie. Maar dat is niet alles natuurlijk. Wil jij met een resultaatgericht trainingsschema voor cutten aan de slag? Ga dan aan de slag met een personal coach die jou begeleidt in het gehele proces om jouw vetpercentage te verlagen.

 

 

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...