De 10 makkelijkste manieren om te ontspannen

"Dromen en plannen."

Je lichaam reageert op stress. De adrenaline in je lichaam zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, je bloeddruk stijgt,je spieren zich spannen, je ademhaling versnelt en je spijsvertering vertraagt. Daarnaast maakt je lichaam het ‘stresshormoon’ cortisol aan, dat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel omhoog gaat en je stofwisseling versnelt. Al deze processen kosten je ontzettend veel energie. Cortisol zorgt er óók voor dat je meer energie hebt om de stress aan te pakken. Normaal gesproken glijdt de spanning vanzelf van je af, als je weer tot rust komt. Gebeurt dat niet? Dan kun je allerlei lichamelijke stressklachten krijgen. Zoals hoofdpijn, nek- en rugklachten, maag- en darmproblemen, hartkloppingen en slapeloosheid.

Neem op tijd pauze

Af en toe een welverdiende pauze is broodnodig in ons drukke, hectische leven. Als stresskip denk je misschien dat je tijd verspilt als je ervoor kiest om even helemaal niks te doen, maar niets is minder waar. Als je regelmatig de tijd neemt om je vermoeide lichaam én geest tot rust te laten komen en op te laden geeft dat juist frisse energie. En het kan een heleboel gezondheidsklachten voorkomen.

Voorkomen dat je ‘vergeet te ontspannen’? Plan dan gewoon een momentje in je agenda, net zoals je dat zou doen voor al je andere afspraken. Voor je het weet zijn je zen-momentjes volledig geïntegreerd in je dagelijkse routine! Geen inspiratie over hoe je die momentjes moet invullen? Leg je voetjes omhoog en lees onze tips.

1. Inspanning ter ontspanning

Jouw wekelijkse sportsessie is óók gewoon een momentje voor jezelf. Ook sporten wekt gelukkigmakende stofjes op, en verlaagt je stresslevel. Bovendien is sporten sowieso gezond, dus zo werk je dubbel aan je gezondheid! Geen tijd voor een hardlooprondje, of een bootcamples? Neem dan een moment om – van je tenen omhoog – één voor één al je lichaamsdelen kort en bewust aan te spannen. Als je overal die spanning gevoeld hebt én weer loslaat, weet je ook weer hoe het voelt om een ontspannen lichaam te hebben.

2. Geniet van de natuur
Het is heel rustgevend om tijd in de natuur door te brengen. Maak je hoofd leeg door te gaan wandelen, frisse lucht in te ademen. Of koop een mooie, groene kamerplant! Uit onderzoek blijkt dat zelf een klein beetje groen al goed doet voor je gezondheid.

3. Neem een break van social media
Je ontspant niet van social media. Sterker nog: uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het zelfs een bron is van stress! Laat de boel online even de boel. Al die reuring, meningen en ‘perfecte levens’ van andere mensen, je hebt er niets aan als je tot rust wilt komen. Zet je telefoon even uit en ervaar zelf hoe heerlijk rustig dat is. Het ontwijken van blauw licht is bovendien goed voor je nachtrust. En slapen is ook belangrijk voor een ontspannen gevoel!

4. Zoek een hobby
Lees een boek, bak een taart, brouw je eigen biertje, schoffel de tuin, maak een tekening of ga pottenbakken. Zoek een activiteit die bij je past, iets waar je graag mee bezig bent. Hobby’s zijn namelijk perfect om te ontspannen! Vooral als je veel ‘met je hoofd’ werkt, is het heerlijk om in je vrije tijd juist even iets te maken. Met je handen. Aan de slag!

5. Ga in bad
Een lekker warm bad, met heerlijk ruikend schuim of olie erin, doet ook wonderen. Je spieren ontspannen en je wordt heel rustig van badderen. Je moet natuurlijk niet gaan liggen piekeren in het water. Zorg desnoods dat je wat afleiding hebt, zoals kaarsjes, een wijntje en een rustgevend muziekje of een tijdschrift. En dan daarna als een blok in slaap vallen in bed.

6. Lach!
Lachen is gezond! Als je lacht maak je stofjes zoals dopamine en endorfine aan: die onderdrukken pijn, bestrijden stress en zorgen dat je je gelukkig voelt. Bovendien is lachen goed voor de bloeddoorstroming, het immuunsysteem en voor een stralende huid! Dus: zet die ene hilarische serie aan op Netflix. Of spreek gezellig af met je grappigste vriend of vriendin, want samen lachen is misschien nog wel beter! Gezelschap van dierbaren brengen óók je cortisolniveau omlaag.

7. Dromen en plannen
Zet alle dagelijkse beslommeringen even uit je gedachten en denk alvast na over je volgende vakantie. Speur naar de leukste B&B op het dromerigste eiland. Of naar de gaafste hike in dat ene gebergte waar je altijd al naartoe wilde. Of je nou al concrete plannen hebt of niet, dromen kan nooit kwaad!

8. Drink thee, liefst met een stukje chocolade erbij
Zet een lekkere kop thee voor jezelf. Lekker én goed voor je. Uit studies blijkt dat je cortisol level flink daalt na het drinken van een kop thee. En neem er gerust een chocolaatje bij. Pure chocola stopt namelijk de productie van het stresshormoon én bij het eten van chocolade komen endorfines vrij, een natuurlijk feel good drug. Da’s nog eens heerlijk ontstressen.

9. Yoga
Met yoga concentreer je je even helemaal op jezelf, je lichaam en je ademhaling. Door bepaalde oefeningen te doen en daarbij je adem goed te controleren ‘openen’ je nek en schouders, daar houden veel mensen vaak spanning vast. Die spanning raak je met yoga kwijt, en zo ontspan je beter.

10. Doe even helemaal niks
Onderzoek heeft aangetoond dat het heel gezond is om soms even helemaal niks te doen. Kun je dat nog? Mobiel weg. Tv uit. Niet nadenken over alles wat moet. Gewoon even zitten. Voor je uit staren, kijken naar de vogeltjes in de tuin, van de zon op je gezicht genieten. Daarna kun je vaak met meer energie en meer overzicht weer aan de slag.

ONTDEK MEER

ONTDEK MEER

Waarom je krachttraining moet doen om af te vallen?

In deze blog lees je: Hoe werkt afvallen? Afvallen door krachttraining Met krachttraining, vet verbranden Afvallen met krachttraining: tips In de eeuwige zoektocht naar het ideale lichaamsgewicht en...

Krachttraining vrouwen: waarom, hoe vaak en waarop je moet letten.

In deze blog lees je: Waarom krachtraining voor vrouwen? Waarop moet ik op letten bij krachttraining voor vrouwen 1. Op je techniek 2. Voldoende rust tussen de sets 3. Elke work-out iets zwaarder 4....

Caloriebehoefte berekenen: zo doe je dat

In deze blog lees je: Waarvan is je caloriebehoefte afhankelijk? Waar dien je rekening mee te houden in je berekening? Berekenen caloriebehoefte voor vrouwen Berekenen Caloriebehoefte Voor Mannen...