De waarheid over cafeïne

"Energiedrankjes lijken tegenwoordig wel een soort mode-accessoire op scholen"
Voor heel veel mensen hoort een kopje koffie of thee bij de dag. Overleef jij er ook je kantoorbaan mee? Of is het de gezellige afsluiter van de avondmaaltijd? Het momentje voor jezelf na een dag hard werken? Toch goed om te weten wat cafeïne met je lichaam doet!

 

Waar zit het in?

Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in thee, chocolade en energiedrankjes. Er wordt zelfs wel eens cafeïne toegevoegd in medicijnen, zoals paracetamol, om het pijnstillende effect te verhogen en de werkingsduur te verlengen.

Voordelen van cafeïne

Stel je voor: je hebt een drukke week op het werk. Of je hebt al een paar nachten slecht geslapen. Je zit in ieder geval in een dipje. Dan knap je echt op van een shot cafeïne. Je hebt het gevoel dat je de hele wereld weer aan kan. Dat stimulerende gevoel is het belangrijkste korte-termijnvoordeel van cafeïne. Maar er is meer.

Cafeïne…

  • Verbetert de concentratie
  • Voorziet het lichaam van vocht
  • Verlaagt de kans op hartziekten
  • Zorgt (in mindere mate) voor alertheid, beter geheugen en meer motivatie

Aan het lijnen? Er zitten geen calorieën in koffie en thee. Een kopje groene thee is zelfs een fijn hulpje bij het afvallen. Let wel op dat je niet meer dan vier kopjes koffie per dag neemt, te veel cafeïne is niet goed voor je. En drink ‘m zonder melk en suiker, want die zorgen wel voor calorieën.

Nadelen van cafeïne

Misschien heb je het wel eens gevoeld. Je hebt te veel koffie op, of je hebt je koffie iets te snel achter elkaar gedronken. Dan begin je een beetje te ‘stuiteren’. Je voelt je wat onrustig of gejaagd. Je merkt dus wel echt dat cafeïne iets doet met je lichaam. En dat is niet altijd prettig.

Te veel cafeïne kan leiden tot:

  • Verslaving
  • Slaapproblemen
  • Rusteloosheid

Een ander bekend bijverschijnsel is ‘weekend-hoofdpijn’. Drink je doordeweeks op kantoor veel koffie, maar in het weekend thuis eigenlijk niet? Dan kun je daar hoofdpijn van krijgen, dat is eigenlijk een soort ontwenningsverschijnsel.

Cafeïne voor zwangere vrouwen en kinderen

Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, worden geadviseerd weinig tot geen cafeïne in te nemen. Cafeïne kan namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind. En ook via moedermelk kan cafeïne de baby onrustig maken. Kinderen onder de 13 jaar kunnen volgens het Voedingscentrum beter geen cafeïne gebruiken. Tot 18 jaar wordt aangeraden niet meer dan 1 cafeïnerijk drankje per dag te nemen. De trend van energydrankjes is dus best verontrustend te noemen!

Energiedrank

Buiten koffie en thee is cafeïne ook te vinden in frisdrank en energiedranken. Energiedrankjes lijken tegenwoordig wel een soort mode-accessoire op scholen. Ze worden gezien als energy booster, maar zijn eerder een calorieënbooster. In een blikje energiedrank zit ongeveer net zoveel cafeïne als in een kop koffie, maar er zitten gemiddeld ook vier suikerklontjes in een blikje. Overgewicht ligt op de loer… En geeft een energiedrankje nou echt meer energie? Nee. Het geeft je wel een oppeppend gevoel en geven je suikerspiegel een piek. Om vervolgens juist een dip te veroorzaken. Ze lessen bovendien de dorst niet, en zijn daarom ook niet geschikt als sportdrank.

Meer weten over gezonde voeding in combinatie met sporten? Wij geven je graag advies en vertellen je alles over gezonde energyboosters!

ONTDEK MEER

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...