Deadlift: wat is het en hoe voer je deze goed uit

Leestijd: 4 min

In deze blog lees je:

Wat is een Deadlift?

De deadlift is een van de meest fundamentele en effectieve oefeningen die je kunt doen in de sportschool. Het is een samengestelde oefening waarbij je een gewicht vanaf de grond optilt tot je in een rechtopstaande positie staat. De deadlift is een krachtige beweging die niet alleen je spierkracht vergroot, maar ook je algehele functionele kracht verbetert. Of je nu een beginner bent of een ervaren atleet, het correct uitvoeren van de deadlift kan je helpen bij het opbouwen van spiermassa, kracht en stabiliteit.

Welke spieren train je met een Deadlift?

De deadlift is een veelzijdige oefening die meerdere spiergroepen tegelijkertijd aanspreekt. Hieronder bespreken we de belangrijkste spieren die je traint met een deadlift.

Rugspieren

Tijdens de deadlift spelen je rugspieren een cruciale rol in het stabiliseren van je wervelkolom en het optillen van het gewicht. De erector spinae, een groep spieren langs je ruggengraat, wordt intensief aangesproken om je rug recht te houden en je lichaam in een correcte houding te ondersteunen. Daarnaast helpen ook de lats en andere bovenrugspieren bij het stabiliseren van de schouderbladen.

Bilspieren

Je bilspieren, oftewel de gluteus maximus, worden sterk geactiveerd tijdens het omhoog brengen van het gewicht. Deze spieren zijn essentieel voor de heupextensie, een beweging waarbij je heupen naar voren komen om je lichaam recht te trekken. Sterke bilspieren dragen niet alleen bij aan kracht bij het deadliften, maar verbeteren ook je algemene atletische prestaties en stabiliteit in het dagelijks leven.

Beenspieren

De deadlift spreekt verschillende beenspieren aan, waaronder de hamstrings, quadriceps en kuiten. Je hamstrings werken samen met je bilspieren om je heupen te strekken, terwijl je quadriceps bijdragen aan het strekken van je knieën tijdens het omhoog brengen van het gewicht. Ook je kuiten spelen een ondersteunende rol bij het stabiliseren van je lichaam gedurende de beweging.

Buikspieren

Hoewel je buikspieren niet direct betrokken zijn bij het optillen van het gewicht, spelen ze wel een belangrijke rol in het stabiliseren van je romp. Een sterke core helpt je om een correcte houding te behouden en vermindert het risico op rugblessures. Je rechte en dwarse buikspieren moeten hard werken om je lichaam stabiel en in balans te houden tijdens de hele beweging.

Armspieren

Hoewel de deadlift geen typische arm-oefening is, worden je armspieren toch aangesproken. Je onderarmen en gripkracht worden getest terwijl je het gewicht vasthoudt, en je biceps en schouders helpen bij het stabiliseren van de stang. Dit maakt de deadlift een uitstekende oefening voor het verbeteren van je gripkracht, wat weer ten goede komt aan andere oefeningen en dagelijkse activiteiten.

Deadlift: stap voor stap

Hieronder een stapsgewijze uitleg om een correcte deadlift uit te voeren:

  1. Voorbereiding: Plaats je voeten op heupbreedte uit elkaar, met de stang dicht tegen je schenen. Je tenen wijzen iets naar buiten.
  2. Grip: Pak de stang vast met een bovenhandse of gemengde greep, net buiten je knieën.
  3. Startpositie: Houd je rug recht, borst omhoog en schouders net voor de stang. Span je buikspieren aan en trek je schouderbladen naar elkaar toe.
  4. Optillen: Duw door je hielen en strek je knieën en heupen tegelijk. Houd de stang dicht tegen je lichaam en vermijd dat je rug kromt.
  5. Toppositie: Sta rechtop met je schouders naar achteren en je heupen volledig gestrekt. Span je bilspieren aan en houd je core strak.
  6. Terugzakken: Laat de stang gecontroleerd zakken door eerst je heupen naar achteren te bewegen en vervolgens je knieën te buigen. Houd de stang dicht bij je lichaam en je rug recht.

De deadlift is een krachtige oefening die, mits correct uitgevoerd, je helpt om je algehele kracht en stabiliteit te verbeteren. Door aandacht te besteden aan je techniek en regelmatig te oefenen, kun je optimaal profiteren van de vele voordelen die de deadlift biedt. Bij PTI staan we klaar om je te helpen met persoonlijke begeleiding en advies, zodat je jouw fitnessdoelen op een veilige en effectieve manier kunt bereiken.

ONTDEK MEER

Schuine buikspieren trainen, dat doe je zo

In deze blog lees je: Waarom is het belangrijk om je schuine buikspieren te trainen? Hoe vaak per week moet je je schuine buikspieren trainen? Zo train je schuine buikspieren: 6 oefeningen Doe het...

Healthy Cheesecake met bramen uit eigen keuken!

Perfect voor de Healthfreaks, weight-loss peeps, fitdutchies en mensen die gewoon ontzettend veel zin hebben in een ontzettend lekkere Cheesecake. Super easy en in 4 stappen klaar om aan te vallen!...

Het verschil tussen koolhydraten en suikers

Veel mensen zien koolhydraten en suikers als dikmakers. Zij claimen zogenaamd sugar free te eten en spreiden nare woorden rondom deze ‘badboys’. Om meer verdrietige koolhydraten en suikers te...