Een kijkje de keuken van de mealprepper
"Een stoomkoker is dan erg handig"Zie jij de voordelen van mealprepping wel in (misschien wel door mijn eerdere blog), maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Met mijn tips uit dit blog, kun je als een echte pro aan de slag met het voorbereiden van je maaltijden!
Voorbereiding is het sleutelwoord
Maak een plan. Weet vooraf wat je gaat eten. En plan een moment in om te koken. Dat is eigenlijk het allerbelangrijkste. Naar aanleiding van je (week)menu maak je makkelijk een boodschappenlijstje. Je haalt dan voor meerdere maaltijden tegelijk je spullen in huis. Het liefst bedenk je ook al wanneer je welk gerecht eet. Zo weet je precies wanneer je eventueel iets uit de vriezer moet halen. Je kunt nou eenmaal niet alles een week lang in de koelkast bewaren.
Wat heb je nodig voor mealprepping?
- Genoeg pannen. Ook grote
- Heel veel bewaarbakjes, zakjes of potjes
- Ruimte in je koelkast en vriezer
- Ook handig: een mandoline of een keukenmachine om extra snel te hakken, snijden en raspen
- Ook handig: een steamer of stoomkoker (met meerdere lagen)
Aan de slag
Plan klaar en boodschappen in huis? Dan is het tijd om te gaan koken! Als je dit slim aanpakt, hoeft dit echt niet veel tijd te kosten. Start met een schoon aanrecht en schone snijplanken. Als je maaltijden een paar dagen wilt bewaren is hygiëne erg belangrijk, geef bacteriën geen kans. Als je een vaatwasser hebt: zorg dat die leeg is. Dan heb je na je kooksessie ook snel alles weer opgeruimd.
Koken voor een paar dagen
Zorg dat al je ingrediënten klaarstaan en start met hetgeen het langst duurt om te bereiden. Een handige volgorde:
- Schil eerst (zoete) aardappelen en snijd ze in stukjes. Was en snijd ook alvast je groenten.
- Kook de (zoete) aardappelen, rijst, pasta en/of eieren
- Kook, stoom, bak, rooster of blancheer de groentes
- Bereid ook vis of vlees(vervanger)
- Verdeel alles in 1- of 2-persoons porties in bakjes. Zo heb je op de dag zelf een afgemeten portie die je alleen nog maar op hoeft te warmen
Heb je niet genoeg ruimte op je fornuis voor al je potten en pannen? Een stoomkoker is dan erg handig. Stomen is sowieso heel gezond, er gaan namelijk minder voedingsstoffen verloren dan bij koken. En een steamer heeft vaak drie lagen. Je kunt dus een heleboel groente en zelfs vis tegelijk garen. De rest maak je dan klaar op de ruimte die je wel hebt. Vergeet ook niet te multitasken! Je kan perfect iets roosteren in de oven, terwijl je ook je pannen op het fornuis in de gaten houdt. En leg je eitje bijvoorbeeld in het water bij de pasta. Door slim te combineren bespaar je een hoop tijd.
Bewaren
Laat de maaltijden goed afkoelen voordat je het bakje sluit. Anders krijg je condens, die zorgt ervoor dat je eten sneller bederft. Bewaar je maaltijden liefst gekoeld. Of vries ze in. Bedenk dat je grote hoeveelheden soep of saus in portiebakjes invriest. Anders moet je alles ineens ontdooien. En eenmaal ontdooid, vries je ze beter niet weer opnieuw in. Dat komt de smaak en de kwaliteit van je maaltijd niet ten goede.
Maak niet álles van tevoren klaar
Fruit schillen, snijden en voor je smoothie in porties verdelen kan prima. Maar ik raad af smoothies voor een week vooruit te maken. Vers geblend is toch het lekkerst. Hetzelfde geldt voor salades: groenten snijden en wassen, eventueel vlees of vis bakken of een eitje koken. Dat kan. Maar wacht even met de dressing tot je ‘m daadwerkelijk op wilt gaan eten.
Doelen halen
Prep je met een reden, zoals een dieet? Houd je dan aan de planning die je gemaakt hebt. Dit komt je doelen ten goede. Eet je niet volgens planning je maaltijden op? Dan moet je ze dadelijk weggooien, omdat ze bedorven zijn. Ook zonde.
Hulp nodig?
Stel jouw persoonlijke voedingsplan samen.
ONTDEK MEER
ONTDEK MEER
Wat is de meerwaarde van proteïne als je aan krachttraining doet?
In deze blog lees je: Wat is proteïne eigenlijk?...
Wat is magnesium en wat doet het voor je spieren?
In deze blog lees je: Wat is magnesium? Waar is...
Gezond ouder worden, hoe doe je dat?
In deze blog lees je: Tips om gezond en vitaal...