Een eetdagboek bijhouden om af te vallen: Zo doe je dat!

Leestijd: 4 min

In deze blog lees je:

Ben je al een tijdje bezig met afvallen, maar verloopt het nog niet zoals je zou willen? Misschien is het bijhouden van een eetdagboek wel dé oplossing voor jou! Het bijhouden van een eetdagboek is een effectieve manier om je voedingsgewoonten te analyseren en bewust te worden van wat je precies eet. Verschillende zaken die te maken hebben met eten, drinken en bewegen worden dagelijks genoteerd. Het kan verrassend zijn om te ontdekken hoeveel calorieën er bijvoorbeeld al in een cappuccino zitten. Bovendien kun je met een eetdagboek ook je gewichtsverlies in kilo’s en centimeters bijhouden. Veel mensen zijn je al voorgegaan. Klaar voor wat extra motivatie? Let’s go!

Wat is een eetdagboek?

Een eetdagboek is een waardevol instrument waarmee je dagelijks gedetailleerd bijhoudt wat je eet en drinkt. Het omvat alle voedingsmiddelen en dranken die je consumeert, inclusief tussendoortjes en eventuele supplementen. Het bijhouden van een eetdagboek geeft je een dieper inzicht in je voedingsgewoonten en helpt je bewuster om te gaan met alles wat je tot je neemt. Om het zo nauwkeurig mogelijk te maken, dien je dagelijks informatie te noteren zoals voedingsmiddelen, portiegroottes, tijdstip van inname en de omstandigheden rondom het eten.

De effectiviteit van het bijhouden van een eetdagboek is niet zomaar een fabeltje of een loze marketingclaim; het is daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen! Er zijn onderzoeken uitgevoerd om het effect van het bijhouden van een eetdagboek te evalueren.

Het alternatief voor het eetdagboek: Een eetdagboek app

Het alternatief voor een eetdagboek is een eetdagboek-app. Als je veel met je telefoon of tablet werkt, kan een eetdagboek-app nog handiger en prettiger zijn. Het biedt tal van voordelen ten opzichte van een traditioneel eetdagboek. Allereerst heb je met de app altijd je eetdagboek bij de hand, waardoor je snel en eenvoudig voedingsmiddelen kunt toevoegen zonder iets te vergeten. Bovendien hebben veel apps een uitgebreide database waarmee ze je kunnen voorzien van nauwkeurige informatie, zoals de juiste hoeveelheid calorieën per product. Ten slotte bieden veel apps visuele weergaven, zoals grafieken en statistieken, van je voedingsinname en voortgang. Dit geeft je meer inzicht en maakt het gemakkelijker om je doelen te evalueren op een overzichtelijke manier.

De voordelen van een eetdagboek

Door dagelijks nauwkeurig te noteren wat je eet en drinkt, kun je waardevolle inzichten verkrijgen. Na enkele weken zul je patronen kunnen ontdekken die je kunnen helpen je eetgedrag beter te begrijpen. Het kan bijvoorbeeld duidelijk worden dat je snel naar een reep chocolade grijpt wanneer je je niet goed voelt, of dat je consequent het ontbijt overslaat. Daarnaast kun je ook andere negatieve patronen identificeren, zoals onregelmatige eetmomenten, het vermijden van eten bij stress, het eten uit gewoonte (bijvoorbeeld altijd chips eten voor de televisie) of het consumeren van meer voedsel als je verdrietig bent. Het is van cruciaal belang om deze negatieve eetpatronen te erkennen als je ze wilt doorbreken en een gezondere levensstijl wilt nastreven.

Eetdagboek voorbeeld

Bij PTI eten we drie maaltijden per dag, een tussendoortje en een snack na het sporten . Om je een hier een beeld van te geven, geven we je een voorbeeld van een dag dat afkomstig is uit een door ons gepersonaliseerd voedingsplan van 2000 kcal per dag:

Datum: 1 juli 2023
Ontbijt:
40 g Havermout
100 g Avocado
200 ml Volle melk
25 g PTI Whey proteine – vanille
125 g Aardbeien
2 tl Pindakaas

Lunch:
4 Sneeën brood met roomboter
2 Eieren
1 Komkommer

Diner:
300 g Bieten
125 g Makreel
150 g Quinoa
Klontje Roomboter

Tussendoortje:
200 g Volle kwark

Snack na het sporten:
30 g PTI Whey proteine – vanille 
250 ml Water
1 stuk Fruit

Een voedingscoach voor hulp bij je eetdagboek

Kun je wel wat extra ondersteuning gebruiken bij het creëren van een gezond voedingspatroon? Bij ons begrijpen we dat elk individu uniek is, en daarom stellen we een gepersonaliseerd voedingsschema voor je samen dat aansluit bij jouw specifieke wensen, doelstellingen en levensstijl. Onze handige app stelt je in staat om je dagelijkse voedselinname bij te houden. Hoe prettig is het om niet langer elke dag te hoeven nadenken over wat je moet eten? Samen zorgen we ervoor dat je op gewicht blijft, afvalt of in spiermassa aankomt, met behulp van het voedingsplan dat speciaal is samengesteld door onze ervaren personal trainers!

 

 

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...