Dit moet je weten over EMS training

Leestijd: 4 min

In deze blog lees je:


EMS-training, afgeleid van Elektro Musculaire Stimulatie, is wellicht niet de meest voor de hand liggende keuze voor spieropbouw, maar bestaat al ruim 50 jaar met succes. In tegenstelling tot traditionele training, waarbij impulsen vanuit de hersenen via zenuwen naar spieren gaan, maakt EMS-training gebruik van elektroden op de huid voor de impuls. Het resultaat is vergelijkbaar met traditionele methoden, maar de toevoeging van elektriciteit versterkt het effect, waardoor je in kortere tijd meer spieropbouw kunt bereiken. We vertellen je er graag wat meer over!

Wat is EMS training en hoe werkt het?

EMS-training is oorspronkelijk ontwikkeld voor fysiotherapeutische doeleinden. Het stimuleert specifieke spiergroepen en helpt bij het herstel van verzwakte spieren na letsel of operatie. Na ontdekking van de potentie voor algemene spieropbouw hebben veel fysiotherapeuten en trainers deze methode omarmd.

Hoe het werkt? Bij een EMS-training draag je een stimulatiepak en plaats je elektroden op je armen en benen, verbonden met het EMS-apparaat. Dit apparaat laat je de intensiteit aanpassen, waardoor het geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. Beginners beginnen bijvoorbeeld met milde impulsen en korte samentrekkingen, gevolgd door langere pauzes voordat de eigenlijke training begint.

Voor wie is EMS training geschikt?

EMS-training is flexibel en aanpasbaar aan diverse doelgroepen en fitnessniveaus. Omdat het een effectieve en tijdbesparende trainingsmethode is, is het vooral ideaal voor mensen met een druk leven die weinig tijd hebben voor de sportschool. Het is ook gunstig voor mensen met blessures of fysieke beperkingen, aangezien het programma individueel kan worden aangepast. Over het algemeen is het geschikt voor iedereen die fit en gezond is.

De voor- en nadelen van EMS training

EMS-training biedt een scala aan voor- en nadelen die belangrijk zijn om te overwegen bij het kiezen van deze trainingsmethode. Hieronder worden de belangrijkste punten over de voordelen en nadelen van EMS-training beknopt uiteengezet:

Voordelen:

  • Efficiëntie door directe stimulatie van spieren
  • Mogelijkheid tot intense workouts in korte sessies
  • Effectieve resultaten binnen een kortere tijdspanne
  • Blessurepreventie en revalidatie door verminderde belasting op gewrichten en pezen

Nadelen:

  • Potentieel oncomfortabele of pijnlijke ervaring met elektrische impulsen, ondanks aanpasbare intensiteit
  • Beperking van bewegingsvrijheid door het dragen van het stimulatiepak en elektroden
  • Moeilijkere uitvoering van sommige oefeningen in vergelijking met traditionele training.

Wetenschappelijk onderzoek EMS training

Onderzoekers hebben uitgebreid onderzocht wat er precies gebeurt in je lichaam wanneer je EMS-training doet en hoe het zich onderscheidt van traditionele krachttraining. En wat blijkt? EMS-training werkt echt! Het is een effectieve methode om je spieren sterker te maken en meer spiermassa op te bouwen. Maar waar EMS-training vooral in uitblinkt, is het bieden van voordelen voor mensen met blessures of beperkingen. Het kan hen helpen om op een veilige en gecontroleerde manier hun spieren te trainen en te versterken, zelfs als ze bepaalde fysieke beperkingen hebben. 

Traditioneel trainen

Bij PTI adviseren we desondanks altijd om te kiezen voor traditioneel trainen. Waarom? Traditionele training zorgt ervoor dat je je lichaam op een natuurlijke en functionele manier beweegt. Bovendien biedt het een breed scala aan oefeningen, waardoor je kunt kiezen tussen cardio- en krachtoefeningen. Dit zorgt ervoor dat je je lichaam op verschillende manieren uitdaagt, wat op de lange termijn meer voordelen oplevert. Bij PTI bieden we zowel Small Group training als personal training, en we kunnen zelfs persoonlijke voedingsschema’s bieden. Onze ervaren coaches staan klaar om je te begeleiden bij elke uitdaging die je aangaat. Waar wacht je nog op? Meld je aan voor een gratis proefles of kennismaking!

 

 

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...