Dit moet je weten over EMS training

Leestijd: 4 min

In deze blog lees je:

EMS-training, afgekort voor Elektro Musculaire Stimulatie-training, is misschien niet de eerste methode waar je aan denkt als je spiermassa wilt opbouwen. Ondanks dat het wellicht minder bekend is, wordt EMS-training al meer dan 50 jaar succesvol toegepast. Maar wat houdt EMS-training precies in? Normaal gesproken span je een spier aan en ontspant deze weer tijdens een training. Bij traditionele training wordt de impuls vanuit je hersenen via de zenuwen naar de spieren gestuurd wanneer je met gewichten traint. EMS-training werkt op een vergelijkbare manier, met één belangrijk verschil. De impuls komt niet direct vanuit je hersenen, maar wordt geleverd door elektroden die op je huid zijn geplaatst. Het uiteindelijke effect is vergelijkbaar met dat van traditionele trainingsmethoden, maar de toevoeging van elektriciteit versterkt het effect van de training, waardoor je dus in kortere tijd meer spieropbouw kan creëren.

Wat is EMS training en hoe werkt het?

EMS-training wordt al meer dan 50 jaar gebruikt in de fysiotherapie om specifieke spiergroepen te stimuleren en verzwakte spieren van patiënten op te bouwen na letsel of operatie. Na verloop van tijd realiseerden men zich echter dat deze methode ook kan worden gebruikt voor een algehele spieropbouwende training van het lichaam. Veel fysiotherapeuten en trainers hebben hierop ingespeeld. Maar hoe werkt EMS-training precies?

Bij een EMS-training start je met het aantrekken van een stimulatie pak. Vervolgens plaats je de bijbehorende elektroden op je armen en benen. Deze elektroden zijn verbonden met het EMS-apparaat. Met behulp van dit apparaat kun je de trainingsintensiteit aanpassen voor verschillende spiergroepen. Hiermee kan er gemakkelijk onderscheid gemaakt worden tussen beginnende en gevorderde sporters. Als beginner start je bijvoorbeeld met mildere impulsen, kortere perioden van samentrekking en langere pauzes. Na het voltooien van deze stappen kan de daadwerkelijke training beginnen.

Voor wie is EMS training geschikt?

EMS-training is geschikt voor diverse doelgroepen en kan worden aangepast aan individuele behoeften en fitness niveaus. Omdat het een effectieve en tijdbesparende trainingsmethode is, biedt het voordelen voor mensen met een druk leven die weinig tijd hebben om regelmatig de sportschool in te duiken. Daarnaast wordt het vaak gebruikt door mensen met blessures of fysieke beperkingen, omdat het programma individueel kan worden aangepast aan hun mogelijkheden. Ook fitnessliefhebbers maken gebruik van EMS-training, aangezien het helpt bij het opbouwen van spiermassa en het verbeteren van de algehele fitheid. Over het algemeen is EMS-training geschikt voor iedereen die fit en gezond is. Als je twijfelt over je gezondheid, is het echter altijd verstandig om voorafgaand aan het starten van EMS-training te overleggen met een professional, zoals een personal trainer of fysiotherapeut, om te beoordelen of het geschikt is voor jouw specifieke situatie en doelen.

De voor- en nadelen van EMS training

Een van de belangrijkste voordelen van EMS-training is de efficiëntie ervan. De trainingsmethode is tijdbesparend, omdat elektrische impulsen direct de spieren stimuleren. Hierdoor kunnen intensieve workouts in korte sessies worden uitgevoerd, wat resulteert in effectieve resultaten binnen een kortere tijdspanne. Daarnaast kan EMS-training ook dienen als een veilige en effectieve methode voor blessurepreventie en revalidatie. Door specifieke spieren gecontroleerd te stimuleren, kan de belasting op gewrichten en pezen worden verminderd, waardoor het risico op blessures afneemt. Bovendien kan EMS-training helpen bij het herstel en de revalidatie na blessures. Aan de andere kant zijn er ook enkele nadelen verbonden aan EMS-training. Sommige mensen ervaren de elektrische impulsen tijdens de training als oncomfortabel of zelfs pijnlijk, ondanks de mogelijkheid om de intensiteit aan te passen. Daarnaast kan het dragen van het stimulatiepak en de elektroden op het lichaam de bewegingsvrijheid beperken en sommige oefeningen moeilijker uitvoerbaar maken in vergelijking met traditionele training.

Wetenschappelijk onderzoek EMS training

Onderzoekers hebben uitgebreid onderzocht wat er precies gebeurt in je lichaam wanneer je EMS-training doet en hoe het zich onderscheidt van traditionele krachttraining. En wat blijkt? EMS-training werkt echt! Het is een effectieve methode om je spieren sterker te maken en meer spiermassa op te bouwen. Maar waar EMS-training vooral in uitblinkt, is het bieden van voordelen voor mensen met blessures of beperkingen. Het kan hen helpen om op een veilige en gecontroleerde manier hun spieren te trainen en te versterken, zelfs als ze bepaalde fysieke beperkingen hebben. Dit maakt EMS-training een waardevolle optie voor mensen die willen werken aan hun kracht en fitheid, maar die extra zorg en aandacht nodig hebben vanwege hun specifieke omstandigheden.

Traditioneel trainen

Bij PTI adviseren we altijd om te kiezen voor traditioneel trainen. Waarom? Traditionele training zorgt ervoor dat je je lichaam op een natuurlijke en functionele manier beweegt. Bovendien biedt het een breed scala aan oefeningen, waardoor je kunt kiezen tussen cardio- en krachtoefeningen. Dit zorgt ervoor dat je je lichaam op verschillende manieren uitdaagt, wat op de lange termijn meer voordelen oplevert. Bij PTI bieden we zowel Small Group training als personal training, en we kunnen zelfs persoonlijke voedingsschema’s bieden. Onze ervaren coaches staan klaar om je te begeleiden bij elke uitdaging die je aangaat. Waar wacht je nog op? Meld je aan voor een gratis proefles of kennismaking!

 

 

ONTDEK MEER

Langer leven door te sporten: onze tips

In deze blog lees je: Wat doet sporten met je lichaam? Langer leven met intensief sporten Hoe vaak per week sporten is gezond? Voeding vs. sporten voor een langer leven Handige tips van onze...

Krachttraining: wat is het en hoe doe je het goed?

In deze blog lees je: Voordelen van krachttraining Krachttraining voor mannen en vrouwen: de verschillen Hoe werkt krachttraining? Wat is functionele krachttraining? Aantal sets en herhalingen bij...

Alles wat je moet weten over intermittent fasting + schema

In deze blog lees je: Wat is intermittent fasting? Hoe werkt intermittent fasting? De verschillende soorten intermittent fasting De voordelen van intermittent fasting Intermittent fasting schema...