Eten na het sporten

Als je weer eens lekker gaat sporten dan is het belangrijk dat je daarna goed en gezond eet. Dit helpt je lichaam namelijk herstellen van de inspanning die je zojuist gedaan hebt. In deze blog lees je wat je het beste kunt eten na het sporten en ook wat je beter kunt laten staan.

Wat eten na het sporten?

Veel mensen vragen zich af: wat moet je eten na het sporten? Dit is vooral afhankelijk van de intensiteit van bewegen. Als je bijvoorbeeld twee keer in de week een uurtje gaat wandelen, is het niet echt nodig om je eetpatroon aan te passen. Het wordt pas echt van belang als je twee keer (of meer) per week intensief en prestatiegericht gaat sporten. Denk hierbij aan intensieve hardloopsessies, wielrennen, zwemmen of krachttraining.

Wat is goed eten na het sporten? Je kunt na een intensieve workout bijvoorbeeld een schaaltje kwark nemen met muesli of havermout. Ook een proteïne shake met een banaan of een ander stuk fruit voldoet ook heel goed. Onze specialisten kunnen je ook helpen met een persoonlijk voedingsschema.

Wat niet eten na het sporten?

Veel mensen denken dat ze lekkere (lees: ongezonde) dingen kunnen eten na een training. Je bent immers aan het sporten, dus dat is goed. Toch is dit niet heel verstandig om te doen. Het eten van ongezond voedsel heeft namelijk ook effect op de dagen dat je niet traint. Uiteraard hoef je jezelf niet alle lekkere producten te ontzeggen, maar eet deze zeker niet iedere dag en in kleine hoeveelheden.

Wat je in ieder geval moet vermijden na een training zijn energierepen. Deze zitten namelijk vol met suiker en hierdoor stijgt je suikerspiegel behoorlijk. Zodra deze weer zakt, kom je in een dip te zitten. Het is beter om dan een eiwitreep te nemen. Vermijd ook al te pikant eten. Met pittig eten verstoor je je spijsvertering en dit kost juist energie in plaats van dat je dit krijgt. Daarnaast is de kans op brandend maagzuur behoorlijk aanwezig en dat is niet fijn. Uiteraard is het sowieso niet heel verstandig om chips, snoep en gefrituurd voedsel te eten na een training.

Let op eiwitten, koolhydraten en vetten

Na het sporten is het in ieder geval belangrijk dat je eiwitten, koolhydraten en vetten binnenkrijgt. Eiwitten helpen je uitstekend om je spieren te herstellen. Zij zorgen namelijk voor spieropbouw. Door een intensieve inspanning kunnen er microscheurtjes in de spieren ontstaan en eiwitten helpen om deze te herstellen. Eiwitten vind je uiteraard in eieren, maar ook zuivelproducten, vis, kip, vlees en noten bevatten veel eiwitten.

Koolhydraten zijn juist belangrijk om je meer energie te geven na een sportieve inspanning. Dit kan al door het eten van een banaan. Daarnaast is het eten van groenten, fruit, een cracker of een bakje kwark ook prima. Vetten zijn eveneens belangrijk om te herstellen na een intensieve training. Vetten bevatten namelijk belangrijke vitamines als A, D, en E. Denk erom dat je altijd onverzadigde vetten inneemt en geen verzadigde.

Beste voeding na het sporten

Wat is nu het beste eten na het sporten? In principe kun je allerlei soorten voedsel eten, zolang de voeding maar een goede balans bevat van koolhydraten, eiwitten en vetten. Wat eten na sporten, is vooral afhankelijk van de sport die je doet en hoe intensief je deze beoefent. Na een flinke hardlooptraining kun je de nadruk het beste leggen op koolhydraten, zoals bananen. Doe je krachttraining? Dan is het vooral belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm een shake met daarin proteïne. Makkelijk te eten en erg lekker.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste voeding na het sporten? Onze personal coaches kunnen je helpen bij het opstellen van een persoonlijk voedingsplan.

ONTDEK MEER

De beste ochtendroutine voor je gezondheid? Onze tips!

In deze blog lees je: Wat is een goede ochtendroutine? Waarom is een ochtendroutine belangrijk? Ochtendroutine kiezen Onze 6 ochtendroutine tips 1. Vroege vogel vangt de gezondheid 2. Hydrateer...

Stretchen voor beginners: zo doe je het voor- en na het sporten

In deze blog lees je: Voordelen van stretchen Stretchen na krachttraining: wel of niet doen? Welke spiergroepen stretchen? Rug Kuiten Hamstrings Benen Stretchen voor hardlopen Stretchen na hardlopen...

Voordelen van goede slaap & tips voor een goede nachtrust

In deze blog lees je: Wat is een goede nachtrust? Waarom is goede slaap belangrijk? Hoeveel uur slaap heb je nodig? De verschillende slaapfasen 3 tips voor een goede nachtrust Creëer een rustgevende...