Fit zonder moeite waarom wandelen je gelukkig maakt

"Wandelen is een low impact workout. Het zal je gewrichten niet heel heftig belasten, wat ervoor zorgt dat wandelen geschikt is voor iedereen. "

We zitten te veel. Soms wel de hele dag. Om na het werk thuis te komen en weer onderuit te zakken op de bank. Denk jij ook weleens: eigenlijk zou ik een frisse neus moeten halen? Mijn jas aantrekken en een rondje gaan lopen en mijn hoofd leeg te maken? Doe het gewoon! Elke dag een wandeling maken heeft zoveel voordelen. En het goede nieuws: het kost je niks.

 

Waarom je vaker zou moeten wandelen

Tegenwoordig zitten mensen de hele dag op een bureaustoel. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die de hele dag zitten net zoveel kans hebben op een hartaanval als rokers. Dat is schokkend toch? Gelukkig kan je er makkelijk iets tegen doen. De Gezondheidsraad adviseert 150 minuten matig tot intensieve inspanning per week. Liever meer. Schiet je al in een burn-out bij de gedachte drie keer per week een uur de sportschool in moet? Niet nodig! Als je iedere dag een half uurtje gaat wandelen, haal je dit doel namelijk ook makkelijk.

Wandelen heeft een heleboel gezondheidsvoordelen

Wandelen versterkt en versoepelt de spieren. Loop je veel? Dan is dat ook heel goed voor de ontwikkeling van kraakbeen en botmassa. Maar niet alleen dat. Als je iedere dag een half uurtje gaat wandelen, verbeter je je conditie. Lopen is goed voor je hart, bloeddruk en cholesterol. Bovendien helpt het tegen overgewicht. Naast fysieke voordelen, profiteer je ook mentaal van je wandeling. Het is goed tegen stress, je gaat je opgewekter voelen, je humeur wordt beter en je kunt je beter concentreren op je werk. En je bent ook nog eens lekker buiten.

Blessures

Wandelen is een low impact workout. Het zal je gewrichten niet heel heftig belasten, wat ervoor zorgt dat wandelen geschikt is voor iedereen. Heb je al lang niet meer gewandeld? Bouw het dan wel langzaam op. En zorg altijd voor goede wandelschoenen. Anders loop je mogelijk toch een blessure op.

Geen tijd?

Even snel een aflevering van Modern Family tussendoor, duurt maar 20 minuten. Vooruit, nog ééntje dan. Nu nog even kijken of er nog nieuwe updates zijn op Facebook op Instagram… Je weet stiekem zelf ook best dat je op een dag veel tijd op deze manier doorbrengt. Dat blokje om is een piece of cake. Dat je geen tijd hebt is onzin.

Tips om je wandelingetje in je hectische leven in te plannen – én vol te houden

  • Stel jezelf een doel. Met een smartwatch, sport-app of stappenteller kun je heel makkelijk in de gaten houden of je op schema ligt.
  • Ga niet alleen! Zoek een loopmaatje, dat is veel gezelliger. En je hebt meteen een stok achter de deur.
  • Zorg voor afwisseling. Zoek een paar leuke rondjes in de buurt. Stad, natuur, park, probeer het af te wisselen.
  • Blaren zijn heel irritant. Wees voorbereid met goede schoenen en sokken. Zonder blaren of blessures haak je minder snel af.
  • Wandel in de lunchpauze, al dan niet vergezeld door je collega’s. Kun je na je werkdag toch gewoon op de bank ploffen, want je hebt je workout al achter de rug.
  • Of ga juist een blokje om na de avondmaaltijd. Perfect om uit te buiken én goed voor de spijsvertering.

Verveel je je snel?

Multitasken kan ook gewoon tijdens het wandelen. Ga vooral niet lopend Netflixen, want dat is gevaarlijk in het verkeer. Maar voor extra ontspanning kun je bijvoorbeeld wel een meditatie-app downloaden, zoals Stop, Breathe & Think, of Calm. Ook heel rustgevend: luister naar een luisterboek, via de LuisterBieb of Storytel. Kom je er maar niet aan toe om die ene nieuwe plaat van je favoriete band te draaien? Zet een muziekje op onderweg. Je hebt er helemaal je aandacht bij.

Meer handige tips om verantwoord in beweging te komen en te blijven? Wij geven je graag tips die een perfecte afwisseling zijn op de pittige workouts die je van PTI mag verwachten!

ONTDEK MEER

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...