Geen tijd te verliezen!
"Zorg dat je je workout volledig zelf in de hand hebt."Druk, druk, druk zijn we. Werk jij fulltime? Run je (daarnaast) het huishouden, zorg je voor de kids en probeer je ook nog wat tijd voor je vrienden over te houden? Als je heel veel ballen hoog moet houden, is een bezoekje aan de sportschool vaak de eerste activiteit die moet wijken op de agenda. Zonde, want als je wél even ruimte vrijmaakt voor dat rondje hardlopen of een paar setjes krachttraining, voel je je daarna juist veel fitter voor ál die andere dingen. Dat betekent trouwens niet dat je uren door de sportschool moet slenteren. Wil jij tijd besparen in de sportschool zónder in te leveren op resultaat? Lees dan snel onze zeven tips!
1. Minder tijd = meer power!
We vallen maar meteen met de deur in huis: als je korter wilt trainen, moet je extra goed je best doen in de tijd die je wél hebt. Dus: stop met lummelen, en start met knallen! Krijg je dat in de fitnesszaal niet voor elkaar? Kies dan voor een sport met een hoge intensiteit: HIIT (duurt maar een halfuurtje), boksen, zwemmen of roeien zijn slimme alternatieven!
2. Zet meer spieren tegelijk aan het werk
Probeer óók tijdens een (ver)korte workout je hele lichaam te trainen. Met oefeningen die meer dan één spiergroep tegelijk trainen, verbrand je trouwens meer calorieën. Met een benchpress train je bijvoorbeeld niet alleen je borst, maar ook je armen en schouders. En doe je een push-up op een Bosu Ball (zo’n halve fitnessbal), dan stimuleer je je hele core. Hoe meer je tegelijk kunt doen, hoe minder tijd je uiteindelijk nodig hebt in de sportschool.
3. Wissel sets af
Bespaar tijd door setjes te maken van je setjes. Wissel bijvoorbeeld oefeningen waarbij je je benen traint af met oefeningen waarmee je je core traint. Voorbeeld: tijdens overheadpresses rusten de betrokken spiergroepen van de squats uit, en andersom. Je hebt hierdoor minder pauzes nodig. Wissel ook oefeningen van een hoge intensiteit af met oefeningen van een lagere intensiteit. Je komt bij een minder zware oefening op adem van je zware inspanning, terwijl je in beweging blijft en dus geen tijd verliest. Da’s nog eens efficiënt je tijd gebruiken!
4. Structuur is belangrijk
Een sportschema van een uur kun je ook opsplitsen. Vier keer een kwartier sporten is net zo effectief als één keer een heel uur. Als dat voor jou werkt: spreid het gewoon. Sport moet jou versterken, niet beperken! Hou vast aan een structuur die voor jou werkt. Als die er eenmaal is,kost het je steeds minder energie om jezelf op gang te krijgen. Oók binnen je training is structuur belangrijk. Bedenk vóór je start wat je precies wilt doen, en hoe lang. Laat ook tijdens een ‘vluggertje’ alle spiergroepen aan bod komen. Doe liever wat minder herhalingen van iedere oefening, dan dat je één oefening (en spiergroep) volledig overslaat.
5. Nothing changes ifnothing changes
Je lichaam wil geprikkeld worden, het houdt van uitdaging. Verander daarom regelmatig van training. Je lichaam kan aan een training wennen, als je niet af en toe een tandje bijschakelt of van oefeningen wisselt. Kies dus voor afwisseling: dat is niet alleen leuker voor jezelf, maar je boekt er ook meer resultaat mee.
6. Vermijd piekuren óf ga naar buiten
Zorg dat je je workout volledig zelf in de hand hebt. Niets zo vervelend als jouw workout te moeten onderbreken, omdat het apparaat dat je nodig hebt bezet is. Ga daarom op rustige momenten naar de sportschool, train thuis met je eigen lichaamsgewicht óf ga lekker naar buiten. Buiten sporten kost meer energie – door (natuurlijke) hellingen en wisselende weersomstandigheden – en is dus effectiever.
7. Je hoeft het niet alleen te doen!
Wie minder tijd heeft, moet de kostbare kwartiertjes die hij wél heeft extra effectief gebruiken. Lukt je dat zelf niet? Schakel dan gerust hulp in. Als je jezelf niet motiveert, doet je trainer het wel! Schrijf je in voor groepslessen, of voor personal training. Wist je dat we bij PTI Coaching zelfs online ondersteuning bieden? Linksom of rechtsom: wij helpen je graag je doelen te bereiken!
Dus: laat Netflix nog héél even uit, verschuif etenstijd een halfuurtje, of benut de pauzes op je werk. Ga slim met je tijd om, hou de focus vast en jij gaat fit de winter door!
ONTDEK MEER
ONTDEK MEER
Wat is de meerwaarde van proteïne als je aan krachttraining doet?
In deze blog lees je: Wat is proteïne eigenlijk?...
Wat is magnesium en wat doet het voor je spieren?
In deze blog lees je: Wat is magnesium? Waar is...
Gezond ouder worden, hoe doe je dat?
In deze blog lees je: Tips om gezond en vitaal...