Het belang van bewegen voor kids!

Beweging is goed voor jong en oud!

Het belang van bewegen voor kinderen

Je kunt je vast nog wel herinneren hoe onbezonnen je was tijdens het sporten en het buiten spelen. Helemaal als je al je energie erin kon stoppen. Bewegen is nu eenmaal essentieel voor opgroeiende kinderen. Bewegen kent veel voordelen en het gezegde luidt: jong geleerd is oud gedaan.

De voordelen van bewegen
Er is veel onderzoek gedaan naar de voordelen van beweging voor kinderen. Als we het hebben over kinderen spreken we nu over de groep van 4 tot en met 18 jaar. Voldoende beweging, één uur per dag, draagt bij aan de sociale en cognitieve ontwikkeling van een kind. Helaas beweegt bijna de helft van de Nederlandse kids te weinig, daarom highlighten wij graag voor jou de voordelen.

Fysieke voordelen

  • Sterke botten, spieren en gewrichten
    Door veel te bewegen zoals springen, rennen, dansen en vallen worden er meer dwarsverbindingen aangemaakt in de botten, daardoor wordt de dichtheid van je botten bevordert en kun je concluderen dat je botten sterker worden. Dat je spieren sterker worden door ze vaak te activeren weet je vast al lang. Hoe meer je je kind laat bewegen, des te meer worden de spieren geprikkeld en getraind en worden ze met iedere beweging sterker. Tot slot kun je ook je gewrichten sterker maken. Denk daarbij dan vooral aan de gewrichtskapsels, dit zijn de spieren en pezen om de gewrichten heen. Beweegt je kind voldoende, dan worden deze kapsels met de tijd sterker en hierdoor is de kans op een blessure, zoals het kneuzen van een enkel, kleiner.
  • Gezonde longen en goede ademhaling
    Bewegen helpt je kind om de doorbloeding in de longblaasjes te verbeteren. Hierdoor kan je kind meer zuurstof opnemen en CO2 uitstoten. Meer zuurstof zorgt er ook voor dat je een verse dosis hebt voor een goede ademhaling. Tijdens het bewegen en sporten wordt het uithoudingsvermogen getest en de ademhaling wordt afgestemd op het lichaam.
  • Goed werkend immuunsysteem
    Gezonde longen hebben ook meteen invloed op het immuunsysteem. Is de zuurstofhuishouding onder controle? Dan helpt dit tegen de bescherming van vrije radicalen. Daar komt ook nog eens bij dat sterke spieren en een fit lijf zorgen voor een betere celdeling en een gezonde celdeling is de basis voor een gezond lijf.
  • Goede balans, coördinatie, mobiliteit, stabiliteit, lenigheid. Kortom; een betere houding
    Als je kind veel beweegt komen al bovenstaande facetten aan bod tijdens een speelmiddag zonder dat je kind het door heeft. Hoe meer je kind beweegt en hoe meer diversiteit er zit in de bewegingen zal de houding in zijn totaliteit verbeteren. Dit heeft veel voordelen voor de toekomst, want in de vroege jaren van je kind kan er al een goede basis gelegd worden voor de juiste houding.
  • Algehele fitheid en een verbeterd energie niveau
    De fitheid van je kind wordt bevordert door onder andere spellen waarbij wordt gerend, gefietst, gedanst, etc. Je hebt verschillende soorten conditie die kunnen worden aangesproken: aerobe en anaerobe. Aerobe is duurtraining, denk daarbij aan het rennen van een lange afstand. Anaerobe is bijvoorbeeld een sprint. Door beide regelmatig te trainen verbetert het uithoudingsvermogen van je kind. Bewegen en sporten kan een goede uitlaatklep zijn voor de energieke kids onder ons, maar ook kan bewegen en sporten je kind juist meer energie geven. Even de spieren prikkelen en je geest activeren op een andere manier werpt zijn vruchten af.

Mentale voordelen

  • Minder angsten, stress en onrust
    Tijdens bewegen en sporten wordt er een stofje aangemaakt dat bekend staat als het gelukshormoon (endorfine). Dit stofje kan zorgen voor rust waardoor je kind lekkerder in zijn/haar vel komt. Het lichaam van de mens is gemaakt om te bewegen. Als kind zijnde worden we (te vaak) op een stoel in de klas gezet terwijl de kleine lichaampjes schreeuwen om beweging. Dit kan voor onrust zorgen – het lichaam wil iets anders dan het brein wordt opgelegd. Laat je kind dus voldoende bewegen na een (lange) schooldag en luister naar de behoefte van je kind.
  • Meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld
    Als je beweegt of sport wordt je uitgedaagd om te zoeken naar oplossingen. Denk daarbij aan het spelletje tikkertje, je kind moet slim zijn om de tikker jou niet te laten pakken. Lukt dit? Dan voelt dit als een succes en dit verbetert het zelfvertrouwen van je kind. Een positief zelfbeeld hebben is iets anders dan veel zelfvertrouwen hebben. Hoe meer jij jouw kind laat ontdekken, des te beter leert hij/zij waar hij/zij goed in is en kan je kind zichzelf in zijn kracht zetten bij het kiezen van uitdagingen – hierdoor ervaart je kind meer successen, wat weer bijdraagt aan meer zelfvertrouwen. Win-win dus 😉
  • Betere focus zorgt voor betere schoolprestaties
    Doordat er bij sporten, spelletjes spelen en fysieke activiteit veel wordt gevraagd om aandacht en focus, helpt dit je kind voor de toekomst. Om dan de focus al meteen terug te pakken: dit draagt natuurlijk enorm bij aan goede schoolprestaties. We benoemde het al dat er meer zuurstof wordt aangemaakt in het lichaam en dus ook in de hersenen van je kind tijdens sport en beweging. En daar gaat het brein van je kind ook beter van werken wat zorgt voor betere schoolprestaties.
  • Kwalitatief betere nachtrust en cognitieve functies
    Als je kind overdag voldoende beweegt heeft dit een positieve invloed op de slaapkwaliteit van je kind. Sporten zorgt namelijk ook voor een toename van het stofje adenosine. Dit stofje is samen met melatonine verantwoordelijk voor een slaperig gevoel. Tijdens het sporten wordt niet alleen het motorische gedeelte van de hersenen geprikkeld, maar ook de gebieden die te maken hebben met geheugenprocessen. Je kind krijgt dus door het sporten en bewegen een beter geheugen, leervermogen en zijn/haar concentratie krijgt een enorme boost.

Sociale voordelen

  • Echte teamplayers
    Kinderen die regelmatig met anderen spelen en sporten zijn vaak van jongs af aan al echte teamplayers. Het vragen van andere kids om buiten te komen spelen, het aanleren van nieuwe spelletjes aan andere kids of het luisteren naar de uitleg van een ander kind helpt om samen te werken aan één doel. Als volwassenen weten we dat samenwerken in bijvoorbeeld de bedrijfswereld nog een uitdaging kan zijn, hoe beter jij dit dus als kind hebt geoefend, hoe gemakkelijker het straks voor hem/haar is.
  • Basis voor zelfredzaamheid
    De balans tussen alle bovenstaande vaardigheden, mentaal, fysiek en sociaal zijn van groot belang om een zelfredzaam leven te kunnen leiden voor je kind. Denk maar eens aan winst en verlies, hoe moet je daar precies mee omgaan? Of het spelen met anderen kinderen? Of het focussen voor een moeilijke toets? Als de basis al gelegd kan worden bij de leeftijd van 4 jaar, waarom zouden we dit dan niet stimuleren als ouders? 🙂 Laten we samen streven naar meer beweging! Hieronder vind je een aantal tips om je kind in beweging te krijgen.

Tips om je kinderen meer te laten bewegen

  • Geef zelf het goede voorbeeld
    Ga samen sporten en beweeg meer. Wandel naar school of spring samen op de fiets. Als je de dag begint met een fysieke activiteit in de frisse buitenlucht dan start de dag voor jullie beide meteen goed.
  • Geef je kind op bij een club of sportvereniging
    Samen op zoek gaan naar een leuke sportvereniging om met leeftijdsgenoten te sporten zal je kind uitdagen. Wat ook erg leuk is, is dat de kans groot is dat je kind mooie vriendschappen opbouwt en wie weet zelfs vriendschappen voor het leven.
  • Beperk schermtijd
    Om je kind meer in beweging te krijgen is het goed om de verleiding van de tv, laptop en tablet weg te halen. Beperk de schermtijd en spreek samen af om een fysieke activiteit te gaan doen. Wie weet kun je iets met de ouders in de buurt afspreken zodat alle kids wat vaker naar buiten gaan om met elkaar te spelen.
  • Doe samen spelletjes
    Weet jij niet goed welke spelletjes je samen met je kind kunt doen? Hier hebben wij al een leuk spel voor je neergezet. Ga lekker samen naar buiten en nodig andere kinderen ook uit om mee te spelen.

 

 

 

ONTDEK MEER

Hoeveel liter water mag je per dag drinken?

In deze blog lees je: Waarom is water drinken belangrijk? Hoeveel liter water per dag drinken? Helpt water drinken bij het afvallen? Moet ik extra water drinken als ik sport? Tips om (meer) water te...

Buik billen benen workout: De 10 beste oefeningen

In deze blog lees je: Wat is een BBB workout? Beste buik billen benen workout Houd variatie in je buik billen benen workout BBB workout: Maak het tot een succes Workout met een Personal Trainer In...

Schuine buikspieren trainen, dat doe je zo

In deze blog lees je: Waarom is het belangrijk om je schuine buikspieren te trainen? Hoe vaak per week moet je je schuine buikspieren trainen? Zo train je schuine buikspieren: 6 oefeningen Doe het...