Hit that snooze button! Of toch niet?
"Wat is jou ochtendritueel?"Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit? Spring jij meteen uit bed als de wekker gaat? Of moet je écht eerst een halfuur snoozen voordat je klaar bent voor de nieuwe dag? In deze blog laten we zien wat slapen én snoozen met je doet. En hoe je voor altijd afrekent met die heerlijke snoozeknop.
We hebben slaap hard nodig. ’s Nachts herstellen onze lichaam en geest namelijk van alle inspanningen en indrukken van de dag. De een heeft daar 6 uur voor nodig, een ander liever 10. Gemiddeld slapen we ongeveer 8 uur.
Tijdens de nacht herhalen we een slaapcyclus die uit vijf fases bestaat: lichte slaap, diepe slaap en droomslaap, met twee ‘overgangsfases’ daartussen. Als je diep slaapt wordt je ademhaling regelmatiger, ontspannen je spieren en daalt je hartslag; het is de fase waarin je lichaam herstelt. Tijdens de REM-slaap of ‘droomslaap’ verwerken je hersenen informatie en herinneringen, wat nodig is voor mentaal herstel.
Tegen de ochtend wordt de slaap steeds minder diep en uiteindelijk zul je vanzelf wakker worden, op een moment dat jouw lichaam als beste tijdstip ziet.
You snooze, you lose?
Jouw wekker houdt er natuurlijk totaal geen rekening mee wanneer jij er klaar voor bent om wakker te worden. Met als gevolg: je voelt je suf, of zelfs een beetje gedesoriënteerd. Die snooze-knop is dan wel héél aantrekkelijk. Maar wat er dan gebeurt: je begint aan een nieuwe slaapcyclus, die je ook weer onderbreekt. En nog een keer… En nog een keer? Daar raakt je lichaam van in de war; omdat er ‘slaaphormonen’ en ‘actieve hormonen’ (dopamine en serotonine) tegelijk aangemaakt worden. En dat merk je de hele dag nog; je bent slaperig, kunt je niet zo goed concentreren en presteert niet zo goed als je zou willen op je werk, of in de sportschool 😉
5 tips om te stoppen met snoozen
Hou je lichaam niet langer voor de gek en stop met snoozen! Met onze tips lukt het je.
1. Ga op tijd naar bed
Waarom snooze je eigenlijk? Omdat je nog moe bent als je wakker wordt. Dan is de beste oplossing dus: zorgen dat je genoeg slaapt! Ga eens voor jezelf na: haal jij die 8 uur nachtrust? Nee? Kruip dan eens wat eerder in bed. Als het goed is word je dan ’s ochtends veel uitgeruster wakker.
2. Zorg voor een vast slaapritme
Probeer ook elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan én op te staan. Dat helpt je lichaam in een ritme te komen. Wie weet leer jij je lichaam zo wel aan om zélf volgens je slaapcyclus wakker te worden. Dan heb je überhaupt geen wekker meer nodig 😉 Wist je trouwens dat er ook apps zijn die je slaapcyclus meten en je wakker maken op een moment dat je licht slaapt? Probeer bijvoorbeeld Sleep Cycle eens!
3. Zet je wekker zo laat mogelijk
Zet je wekker zo laat mogelijk. Je hebt simpelweg geen tijd om te snoozen, omdat je anders te laat op school of werk komt. Het klinkt logisch, maar het werkt wel. Bonus: je krijgt zo een extra halfuur échte slaap, terwijl die snooze-dutjes juist alleen maar energie kosten. Dat kan al veel verschil maken in hoe uitgerust je je voelt.
4. Zet je wekker aan de andere kant van de kamer
Als je écht niet uit je bed kunt komen, verplaats je wekker dan van je nachtkastje naar de andere kant van de slaapkamer. Zo is de snooze-knop buiten handbereik en moet je je bed wel uitkomen, al was het maar om dat vervelende rotding uit te zetten.
5. Begin de dag positief!
Negatieve gedachtes maken opstaan onnodig zwaar. Start de dag positief, bijvoorbeeld door tussen mooi, zacht beddengoed te slapen, een leuk liedje uit te kiezen voor je wekker, snel daglicht op te zoeken als je wakker wordt, of een vrolijke poster naast je bed te hangen. Begin de dag met positieve gedachtes, dat heeft gegarandeerd effect op de rest van je dag!
Hou vol!
Wij weten: snoozen is een soort ‘verslaving’. Je zult moeten wennen aan niet-snoozen, net zoals je moet wennen aan stoppen met roken of met het eten van chocolade. Hou daarom altijd voor ogen waarom je het doet. Dat wordt natuurlijk steeds makkelijker: als jij je steeds fitter en uitgeruster voelt. Óf omdat je door niet te snoozen kostbare tijd bespaart, die je voor veel betere dingen kunt gebruiken. Langer slapen. Uitgebreid douchen. Yoga-oefeningen of mediteren in de ochtend. Een rondje hardlopen. Een lekker en gezond ontbijtje voor jezelf klaarmaken. Als het maar iets is waar je happy van wordt!
ONTDEK MEER
ONTDEK MEER
Buik billen benen workout: De 10 beste oefeningen
In deze blog lees je: Wat is een BBB workout?...
Schuine buikspieren trainen, dat doe je zo
In deze blog lees je: Waarom is het belangrijk...
Healthy Cheesecake met bramen uit eigen keuken!
Perfect voor de Healthfreaks, weight-loss peeps,...