Hoe verlies je het snelst vet?

Leestijd: 5 min

In deze blog lees je:

Vet, we hebben het allemaal, maar de een in meerdere maten dan de andere. Wil je graag vet verliezen? Dan is de eerste stap aan de slag gaan met je voeding. Het zit namelijk zo; verbrand je meer calorieën dan dat je eet, dan val je af. En zodra je gaat afvallen, zul je ook vet gaan verliezen. Als je in deze flow terechtkomt dan zit je in een negatieve energiebalans. 

Ook helpt bewegen je met het verbranden van calorieën en het stimuleren van de vetverbranding. Ben jij benieuwd welke oefeningen je daarbij kunnen helpen? Lees dat verder!

Fietsen

Er zijn verschillende manieren om je vetverbranding te stimuleren. De eerste die we voor je uitlichten is fietsen, eentje die je zelf gemakkelijk kunt toepassen. Is het voor jou haalbaar om naar het werk te fietsen of om even een boodschap te gaan halen? Doe het zeker. Het is een makkelijke manier van bewegen en kent veel voordelen, waaronder dus vetverbranding. Zodra je op de fiets stapt start het vetverbrandingsproces, maar dat is niet het enige dat er gebeurd. Ook worden de spieren geactiveerd en hierdoor wordt vet omgezet in spiermassa. Om dit proces extra kracht bij te zetten is het aan te raden om er een intervaltraining van te maken. Dat wil zeggen één minuut intensief fietsen, dan wat rustiger voor de duur van 15 tot 30 seconden en dan trek je weer een sprintje. Ben je dus onderweg naar huis vanuit het werk, trek gewoon eens een paar sprintjes. Dan ben je ook nog eens sneller thuis.

Cardio

Naast fietsen is het algemeen stimuleren van het cardiovasculaire systeem een goede trainingsvorm om de vetverbranding te stimuleren. Of in de makkelijke term: cardio. Door wekelijks aan cardio te doen, wordt vetverbranding gestimuleerd. Bij cardio kun je denken aan: zwemmen, hardlopen, (het eerder genoemde) fietsen, dansen, touwtje springen etc. Het wordt aangeraden hierbij ook de intensiteit van de training hoog te houden voor optimaal resultaat. Als je moeite hebt met kiezen voor welke cardio je wilt gaan, probeer dan eens de trainingen van PTI. Hier combineren we krachttraining met conditietraining in verschillende vormen om jouw cardiovasculaire systeem uit te dagen.

Krachttraining

We noemden het net al: krachttraining. Een van de onderdelen die je terugvindt in onze trainingen.  Een van de voornaamste voordelen van krachttraining ten opzichte van cardio, is dat door krachttraining je metabolisme (ruststofwisseling) wordt vergroot. Dit resulteert in het feit dat je lichaam ook calorieën verbrandt als je rust. Meer krachttraining resulteert op de lange termijn ook in meer spiermassa, waarbij je lichaam meer energie nodig heeft om deze spieren te onderhouden. Hierdoor verbrand je dus ook meer calorieën.

Wil je hier nog een schepje bovenop doen? Dan adviseren wij om de focus te leggen op de zogeheten ‘compound’ oefeningen. Een van de belangrijkste oefeningen zijn: squats, deadlifts, bench press, pull ups, (tricep) dips, hip thrusts, lunges en zo zijn er nog meer! Tijdens deze oefeningen spreek je meerdere spiergroepen tegelijk aan, waardoor de vetverbranding goed wordt gestimuleerd. Je verbrandt met deze oefeningen dus simpelweg meer calorieën dan wanneer je bijvoorbeeld je biceps (spierballen) traint.

Persoonlijk voedingsschema

De meeste mensen denken bij afvallen en het verbranden van vet meteen aan extreme diëten om snel het gewenste resultaat te behalen. Niks is minder waar. Vaak worden deze diëten minder lang volgehouden omdat ze dusdanig extreem zijn. Het feit dat ze in een heel kort tijdsbestek veel resultaat laten zien, maar je daarna vaak meer aankomt dan hetgeen dat je bent afgevallen zorgt ervoor dat dit geen gezonde manier is en dus slecht is voor je lichaam. Eerder schreven we in de blog quick fixes bestaan niet wat dit voor impact heeft op je lichaam. 

Met een persoonlijk voedingsschema wordt rekening gehouden met jouw levensstijl, doelstelling en wensen. Ook wordt er rekening gehouden met persoonlijke negatieve energiebalans en activiteiten. Als je de test hebt doorlopen komt er een advies uit zodat je precies weet hoeveel calorieën je per dag mag eten. Het geeft je een enorme houvast omdat per dag wordt neergezet hoeveel je van elk product mag eten. Rekening houdend met gezonde, makkelijke en lekkere maaltijden waar jij zelf mee kunt variëren. Makkelijk toch?

Train op hartslag

De vijfde tip die bijdraagt aan het stimuleren van vetverbranding, is het trainen op hartslag niveau. Hiermee wordt bedoeld dat tijdens de trainingen je hartslag op een bepaald niveau moet zitten om optimale vetverbranding te realiseren. Wil je dit goed doen? 

Zorg ervoor dat je hartslag ongeveer rond 70% van je maximale hartslag zit. Je berekent je maximale hartslag door je leeftijd minus het getal 220 te doen. Zit je hartslag lager dan 70% van jouw maximale hartslag tijdens bijvoorbeeld het hardlopen op de loopband? Verhoog je snelheid om optimale vetverbranding te realiseren en check ondertussen jouw hartslag op het apparaat of je smartwatch. Zit je hartslag hoger dan 70% van jouw maximale hartslag? Doe dan het tegenovergestelde.

Goede voeding

Tot slot heeft goede (gezonde) voeding invloed op vetverbranding. Het lichaam heeft veel energie nodig op een dag om goed te kunnen functioneren. Het is aan jou uit welke producten jij deze energie haalt. Kies voor producten die dicht bij de natuur liggen en zo min mogelijk zijn bewerkt. Deze producten bevatten namelijk de meeste voedingsstoffen waar jij je dag goed mee door komt. 

Hulp nodig bij vet verliezen?

Met de persoonlijke aandacht en begeleiding motiveren wij onze leden om het beste uit zichzelf te halen en een gezonde levensstijl te creëren. Heb je deze tips gelezen of zelfs al toegepast maar blijft het resultaat uit? Dan kan personal training je helpen om jouw doelstelling te behalen.

 

ONTDEK MEER

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...

Zo blijf je gemotiveerd tijdens het sporten

In deze blog lees je: Stel jezelf een haalbaar doel Zorg dat het trainen leuk is en blijft Sport samen Neem deel aan groepslessen Schrijf je sportafspraken in je agenda Neem deel aan groepslessen...