Holistische voeding: hoe werkt holistisch eten?

Leestijd: 4 min
In deze blog lees je:

Een gezond lichaam dat volledig in balans is, wie wil dat nou niet? De vraag is natuurlijk: hoe realiseer je dit? Holistische voeding is het antwoord! Wat houdt het in? Simpel gezegd houdt het in dat je bewust bezig bent met wat je allemaal op een dag eet. Je bereikt hiermee niet alleen positieve resultaten op het gebied van fysieke gesteldheid, ook je mentale, emotionele, energetische en spirituele gesteldheid krijgen een boost. Met holistische voeding neem je alleen voedingsproducten tot je die die zowel je geestelijke gezondheid als je immuunsysteem versterken. Benieuwd wat een holistisch dieet inhoud en of het iets voor jou is? Lees vooral verder!

Wat is een holistisch dieet?

Allereerst is belangrijk om te weten dat er niet één specifiek dieet is dat voor iedereen werkt. Ieder mens is anders. Factoren als geslacht, leeftijd en doelstelling spelen een grote rol bij de invulling van jouw voedingspatroon. Is je doel gespierder worden? Dan zal jouw dieet er anders uitzien dan bij iemand die graag wil afvallen. Kort gezegd moet een dieet volledig passen bij jou als persoon. Passen bepaalde voedingskeuzes niet bij jou? Dan zul je merken dat je al snel terugvalt in oude voedingspatronen. Kies daarom altijd voor een persoonlijk voedingsschema. Een voedingsschema op maat is volledig afgestemd op jouw wensen en behoeftes en heeft daarom het meeste kans op succes. Naast een persoonlijk voedingsschema, zijn er uiteraard wel een aantal basis tips die jou al aardig op weg helpen naar een holistisch leven. Hierover vertellen we je graag meer.

De 4 basistips van holistische voeding

Bij holistische voeding draait het erom dat je producten eet in de meest natuurlijke vorm. Dit wil zeggen: eet voedsel zoals het groeit in de aarde en gebruik zo min mogelijk bewerkte ingrediënten als toevoeging. Daarnaast is variatie in je eetpatroon de sleutel tot succes. Door afwisselend te eten zorg je ervoor dat je alle noodzakelijke stoffen voor een goede balans, binnenkrijgt. Denk aan eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Hieronder lees je 4 basistips die niet kunnen ontbreken als jij je gaat focussen op een holistische levensstijl. Dit zijn waarschijnlijk zaken die je vaker hebt gehoord, maar zeker niet minder van belang zijn. Dit is waar jij je op moet richten:

1. Drink genoeg water

De eerste tip klinkt voor de meeste mensen wel bekend in de oren: drink voldoende water! En niet zomaar ‘water’, nee het liefste gezuiverd water. Elk persoon heeft dagelijks 2 liter water nodig om uitdroging te voorkomen. Dit zijn ongeveer acht glazen per dag. Vind je water nou helemaal niks? Er zijn genoeg alternatieven om je water wat ‘aangenamer’ te maken. Voeg een schijfje citroen of verse muntblaadjes toe voor wat meer smaak. Wat ook helpt is om een halve liter fles mee te nemen naar kantoor. Als je deze in één ochtend op drinkt, heb je al twee tot drie glazen achter de kiezen! Door genoeg water op een dag te drinken voorkom je nare symptomen zoals hoofdpijn en geef je jouw lichaam een belangrijk hulpmiddel om ziektes tegen te gaan.

2. Vermijd suikers, zout en bewerkte producten

Zoals al eerder vermeld: vermijd bewerkte producten! Bewerkt voedsel bestaat niet alleen uit het product dat je denkt te eten, maar zijn vaak aangevuld met suikers en andere slechte toevoegingen. Probeer dus echt zo natuurlijk mogelijk te eten. Daarnaast zijn geraffineerde suikers, zout en kunstmatige zoetstoffen ook producten die je beter niet kan toevoegen aan je gerecht. Alternatieven zijn bijvoorbeeld zeezout of himalaya zout. Door te werken met veel specerijen en kruiden kun je de zoetstoffen en suikers prima vervangen. Kortom, genoeg opties om er toch iets lekkers van te maken 😉

3. Drink geen koffie en frisdrank

Zowel het drinken van (veel) koffie of frisdrank heeft negatieve gevolgen op jouw gezondheid. Naast dat de suiker in frisdrank je dik maakt, kunnen er ook nog eens nare (chronische) ziektes ontstaan bij overmatig gebruik. De invloed die frisdrank op je heeft, geldt ook voor koffie. Beter is het om in plaats van koffie een oppeppende kruidenthee te drinken met bijvoorbeeld kurkuma, cayennepeper of kaneel. Als vervanger van frisdrank kun je gaan voor een glas water met citroenschijfjes of muntblaadjes. Ben je nou écht verslaafd aan koffie? Verwacht dan niet dat je er opeens mee kan stoppen. Bouw het langzaam af. Hiermee vergroot je de kans op succes!

4. Eet gezonde vetten

De laatste tip: eet gezonde vetten. Gezonde vetten zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid. Denk aan olie voor in salades of een vette vis (bijvoorbeeld zalm). Regelmatig deze voedingsstoffen binnen krijgen is noodzakelijk. Daarnaast krijg je er ook nog eens mega veel energie van! Naast de energie verlaagt onverzadigd vet het cholesterolgehalte in je bloed en verkleint daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Kortom, er zitten heel veel voordelen aan het eten van gezonde vetten. En wat niet vergeten mag worden: het zijn vaak ook nog eens hele lekkere producten!

Met deze truc blijf je gemotiveerd om gezond te eten

Bij PTI richten we onze voedingsschema’s zo in dat de persoon ten alle tijden gemotiveerd blijft om het schema tot in de puntjes te volgen. Jezelf belonen staat daarbij wekelijks centraal. Hoe moet jij je dit voorstellen? Iedere zondag heb jij de ruimte voor een cheatmeal. Deze mag je volledig zelf invullen. Bestel lekker een pizza of een burger met frietjes. Naast dat je hier de hele week al naar uit kan kijken, is de behoefte gedurende de week ook minder groot, je weet namelijk toch dat die vette hap waar je zo veel zin in heb er vanzelf weer aankomt.

Een persoonlijk voedingsschema met personal training

Wil jij balans creëren in je lichaam en denk je hier wel wat hulp bij te kunnen gebruiken? Een eetschema op maat, onder begeleiding van een personal trainer kan je ver op weg helpen! Naast voeding kan deze personal coach je ook ondersteunen bij sporten. Sporten is namelijk de tweede belangrijke factor als het gaat om een holistische levensstijl.

Met personal training krijg je een programma op maat aangeboden. Het doel van dit programma: calorieën verbranden en sterker worden. Personal training is voor jou gemaakt als je het lastig vindt jezelf te motiveren om te sporten. Een personal training traject zorgt ervoor dat je er niet alleen voor staat. Samen ga je aan de slag met balans creëren in zowel je voedingspatroon als je sportritme. Waar wacht je nog op? Boek nu een gratis kennismaking.

ONTDEK MEER

Hoeveel liter water mag je per dag drinken?

In deze blog lees je: Waarom is water drinken belangrijk? Hoeveel liter water per dag drinken? Helpt water drinken bij het afvallen? Moet ik extra water drinken als ik sport? Tips om (meer) water te...

Buik billen benen workout: De 10 beste oefeningen

In deze blog lees je: Wat is een BBB workout? Beste buik billen benen workout Houd variatie in je buik billen benen workout BBB workout: Maak het tot een succes Workout met een Personal Trainer In...

Schuine buikspieren trainen, dat doe je zo

In deze blog lees je: Waarom is het belangrijk om je schuine buikspieren te trainen? Hoe vaak per week moet je je schuine buikspieren trainen? Zo train je schuine buikspieren: 6 oefeningen Doe het...