Ik val niet meer af: Dit is de oorzaak!

Leestijd: 4 min
In deze blog lees je:

We zien het vaak: mensen die in het begin als een speer afvallen, maar na een aantal weken hun plateau bereiken. Dit kan mega frustrerend zijn, helemaal als je eigenlijk niks veranderd hebt aan je dieet in vergelijking met de eerste paar weken. Het voelt alsof je vastzit en geen vooruitgang meer boekt, terwijl je zo hard aan het werken bent. Laten we voorop stellen dat je zeker niet de enige bent die dit plateau ervaart. Het is een veelvoorkomend probleem dat verschillende redenen kan hebben. We vertellen je graag waarom veel mensen tegen dit probleem aanlopen en geven je vijf tips hoe je dit kan gaan oplossen.

Waarom val ik niet meer af? 5 tips om door te gaan met afvallen

Het is belangrijk om te weten dat een afvalproces altijd met ups en downs gepaard gaat. Het is normaal om de ene week vooruitgang te boeken en de andere week weer een kleine stap terug te zetten. De snelle resultaten die vaak in de eerste weken worden behaald, kunnen grotendeels te wijten zijn aan het verlies van vocht in het beginstadium. Een andere factor kan zijn dat je lichaam na verloop van tijd gewend raakt aan het dieet dat je volgt. Dit betekent dat je lichaam efficiënter wordt in het verbranden van calorieën en je metabolisme vertraagt. Wanneer je metabolisme vertraagt, ga je niet meer dezelfde vooruitgang boeken als in het begin. Ben je niet echt een dieet aan het volgen, maar sport je meer om de kilo’s kwijt te raken? Ook dan is het logisch dat je op een bepaald punt weinig resultaat op de weegschaal ziet. Spierweefsel is dichter dan vetweefsel, wat betekent dat een toename in spiermassa je gewicht kan beïnvloeden, zelfs als je vet aan het verliezen bent.

Heb je het gevoel dat je op dit moment weinig stappen aan het maken bent? Wij geven je graag vijf tips die weer gaan zorgen voor vooruitgang!

1. Maak een realistisch plan

Is jouw gewoonte om meer dan 3000 calorieën per dag te eten? Dan is het niet realistisch en haalbaar om opeens over te gaan op 1500 calorieën. Het is verstandiger om een plan te kiezen dat bij jou als persoon past en dat op lange termijn vol te houden is.

Een strategie die kan helpen, is het verdelen van je normale porties en deze in kleinere porties, verspreid over de dag, op te eten. Op deze manier voorkom je dat je tussendoor gaat snacken. Bovendien is gevarieerd eten essentieel. Door verschillende soorten voeding te eten, maak je het voor jezelf interessanter en leuker. Dit zorgt ervoor dat je het langer volhoudt en dat je verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Wissel het bakje vla dat je elke avond eet bijvoorbeeld een keer in voor vers fruit. Op deze manier maak je je maaltijden niet alleen gevarieerd, maar ook veel gezonder.

2. Eet genoeg!

Iedereen die wil afvallen, wil dat dan het liefste zo snel mogelijk. Velen denken dat weinig eten de oplossing is. Een van de redenen waarom je stil kan staan met afvallen kan zijn omdat je chronisch te weinig eet en alles wat je eet voornamelijk extreem caloriearme producten zijn. Hierdoor loop je het risico dat je tekort aan essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast kan het ook voor hormonale disbalans zorgen. Stop met de gedachte dat weinig eten goed is om af te vallen. Je ziet wellicht in de eerste paar weken verschil, maar je zult merken dat het geen oplossing is voor de lange termijn.

Wat je ook vaak ziet is dat vetrijk voedsel door deze personen wordt vermeden. In plaats daarvan gaan ze voor vetarme producten, de ‘light’ versie. Deze producten bevatten ontzettend veel verborgen suikers met als reden dat de smaak door het gebrek aan vetten toch moet worden opgevangen.

3. De kracht van water

Water drinken speelt een hele belangrijke rol tijdens het afvalproces. Een van de belangrijkste voordelen is dat veel water drinken een gevoel van verzadiging creëert. Hierdoor neem je minder calorieën in, zowel via drank als voedsel. Door bijvoorbeeld voor je maaltijd twee glazen water te drinken, zul je merken dat je minder eet. Bovendien verward je lichaam dorst soms met honger. Door voldoende water te drinken kan je de honger als minder intens ervaren, waardoor je een snack eerder over zult slaan. Daarnaast is water drinken ook nog eens mega gezond. Het fungeert als een afvoermechanisme voor afvalstoffen en speelt een cruciale rol bij het handhaven van de juiste hydratatie, wat op zijn beurt het functioneren van ons hele lichaam ondersteunt. Dus heb je honger, drink twee glazen water en pak daarna pas wat eten!

4. Meer eiwitten

Eiwitrijke voeding is van essentieel belang tijdens het afvallen, vooral als je overtollig buikvet wilt verliezen. Het is algemeen bekend dat je minder calorieën moet consumeren dan je verbrandt om gewicht te verliezen. Eiwitrijke voeding speelt hierbij een belangrijke rol, omdat het zorgt voor een langdurig gevoel van verzadiging na de maaltijd. Het onderdrukt als het ware je hongergevoel en eetlust, doordat het de productie van het hongerhormoon ghreline vermindert.

Onderzoek heeft aangetoond dat een eiwitrijk dieet ervoor zorgt dat meer dan de helft van degenen die het volgen, minder vaak aan eten denken, minder snel geneigd zijn om ‘s avonds te snacken en uiteindelijk tot wel 400 calorieën per dag minder te consumeren. Voedingsmiddelen zoals eieren, kip, kalkoen, mager vlees en vette vis behoren tot eiwitrijke opties die je kunt opnemen in je dieet.

5. Doe het samen

Het kan zijn dat je soms merkt dat je best moeite hebt om tegen bepaalde dingen nee te zeggen. Steun uit je omgeving is belangrijk. Praat er daarom over met je omgeving, alleen op deze manier zullen ze zich sneller aanpassen aan jouw levensstijl. Zoek deze personen ook op die gezond eten makkelijk voor je maken. Het kost veel energie om steeds opnieuw ‘nee’ te moeten zeggen tegen dingen waar je normaal gesproken wel ja op zegt. Daarnaast kan een sportmaatje ook helpen. Wanneer je samen afspreekt om te sporten, wordt het veel moeilijker om af te zeggen. Deze extra verantwoordelijkheid zorgt voor motivatie en uiteindelijk betere resultaten. Het hebben van iemand die je aanspoort en ondersteunt, fungeert als een stimulans om door te zetten.

Hulp nodig met afvallen?

Kan jij wel een stok achter de deur gebruiken? Bij PTI bieden we zowel personal training als een persoonlijk voedingsschema. Onze personal coach ondersteunt je op elk gebied en is jouw stok achter de deur tijdens het afvallen. Met personal training krijg je een programma op maat aangeboden. Het doel van dit programma: calorieën verbranden en sterker worden. Personal training is voor jou gemaakt als je het lastig vindt jezelf te motiveren om te sporten. Een personal training traject zorgt ervoor dat je er niet alleen voor staat. Samen ga je aan de slag met balans creëren in zowel je voedingspatroon als je sportritme. Waar wacht je nog op? Boek nu een gratis kennismaking.

 

 

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...