Is cardio nodig voor vetverbranding?

In deze blog lees je:

Begin januari hoor je steeds opnieuw bij vele mensen hetzelfde liedje: “deze zomer wil ik slank zijn, dit jaar ga ik echt afvallen”. Interessant om te zien hoe de meeste mensen dit aanpakken: abonnement aanschaffen bij Basic fit, 3x per week rennen op de loopband en dan moet dat wel gaan lukken… Een veelgemaakte fout als je het ons vraagt. Vaker cardio trainingen doen zien ze dan als dé oplossing om vet te verbranden. Maar is dit nou echt de beste manier om af te vallen?

Waarom is cardio goed voor afvallen?

Begrijp het niet verkeerd, cardio is weldegelijk goed voor vetverbranding. Sterker nog, het is de beste vorm van bewegen om je afval doel te behalen. Waarom? Simpel gezegd: met cardio beweeg je veel. Hoe meer je beweegt, hoe meer je verbrand, hoe meer je afvalt. Daarnaast is cardio laagdrempelig om mee te starten en daarom voor iedereen weggelegd. De grote valkuil: cardio is slechts één onderdeel uit het grote afvalproces. Alles draait bij gewichtsverandering om de balans (sporten in combinatie met de juiste voeding) en consistentie. We bedoelen hiermee de balans tussen de energie die je dagelijks binnenkrijgt en de energie die je dagelijks verbrand. Om af te vallen zul je dus minder energie moeten binnenkrijgen dan dat je verbrand. Of meer moeten verbranden dan dat je binnenkrijgt, het is maar hoe je het zelf het liefste wil zien 😉

Beste cardio apparaat voor vet verbranding

Cardio trainen kan je overal: thuis, in de sportschool, buiten. Heb je de mogelijkheid in een sportschool te trainen, dan raden wij de crosstrainer aan. De beweging van de crosstrainer zorgt ervoor dat je rugspieren, schouder- en armspieren, buikspieren en je bil- en beenspieren aan worden gepakt. Kortom, je gehele lichaam wordt getraind. Daarnaast bereik je met een crosstrainer binnen een zeer korte tijd een hoge hartslag, wat ervoor zorgt dat je sneller vet verbrand. Sport je liever thuis of buiten? Dan kan een rondje 30 minuten wandelen al veel verschil maken. Wist je dat je met 30 minuten wandelen al ongeveer 150 calorieën verbrand? Daarnaast is het echt een motivator om in een kort tijdsbestek al meer te doen. Na een paar weken stelt dat half uurtje wandelen namelijk niks meer voor. Je zal dan al snel geneigd zijn er een tandje bovenop te doen. Binnen de kortste keren is de conditie er zo op vooruit gegaan dan je hardlopen heerlijk vindt.

Cardio oefeningen voor verbranding

Houd je ervan als geen dag hetzelfde is? Dan is cardio iets voor jou. Er zijn talloze oefeningen en sporten op het gebied van cardio waarmee je met je conditie en gewicht aan de slag kan gaan. Er bestaan websites en filmpjes op Youtube vol met oefeningen die je in zowel de sportschool als thuis in de woonkamer uit kunt voeren. Denk hierbij aan jumping jacks, joggen op de plaats, schaatssprongen, touwtjespringen, lunge jump, mountain climber, knieheffen, burpees, etc. Ook behoren alle sporten waarbij je hartslag sneller dan normaal gaat, onder cardio sporten. Afhankelijk van je tempo kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden. Kom van die bank af en ontdek wat bij jou past!

Welke cardio is het beste voor buikvet?

Bij elke vorm van cardio worden de buikspieren meegenomen. Toch liever een vorm waarbij er net wat meer aandacht naar de buikspieren gaat? Dan raden wij aan om voor de roeitrainer te kiezen. Tijdens het roeien staan de buikspieren optimaal op spanning. Is dit niet voldoende? Kies er dan voor om na de cardio wat buikspier gerelateerde oefeningen te doen. Denk hierbij aan planken of sit-ups. Zowel small group training als personal training bij PTI combineren we cardio met kracht. Onze personal trainers zijn overtuigd van het feit dat hoe sterker je spieren zijn, hoe langer je de cardio training volhoudt, hoe meer je uiteindelijk verbrand. Kortom, combineer de trainingen voor een optimaal resultaat! Benieuwd naar hoe onze personal trainers te werk gaan? 

Ben je meer van het wandelen of fietsen? Probeer dan eens een berg of helling in je route te stoppen. Dit zorgt ervoor dat je spieren gedurende de training meer op spanning moeten komen, waaronder je buikspieren. Geen berg of helling in de buurt? Zwaaien met je armen zet je buikspieren ook op spanning. Belangrijk is dat je hierbij de core goed aanspant en niet vanuit de onderkant van je lichaam de draai inzet. Zo voorkom je eventuele blessures. Als laatste kun je ook de buikspieren op spanning zetten door een klein beetje je buik in te houden tijdens je dagelijkse activiteiten. 

Hulp nodig bij vetverbranding?

Super dat je meer wilt sporten, maar hiermee ben je er nog niet. Hoe zijn jouw gewoontes de rest van de dag? Hoe kom jij aan je dagelijkse dosis vitamines? Wat eet je op een dag? Hoe zorg jij voor de juiste balans? Vragen waar jij mee aan de slag moet, wil je gewicht verliezen. Want zoals je nu weet, met alleen sporten ga je het op lange termijn niet redden. Gedragsverandering is de sleutel tot succes. Vind je dit lastig? Een gepersonaliseerd voedingsplan kan je enorm op weg helpen. Meer manieren weten om vet te verbranden? Hier vind je 8 tips om vet te verbranden!

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...