Lightproducten: ja of nee?

‘Light’ is een flexibel begrip. Iedere fabrikant geeft er zijn eigen invulling aan.

‘Light’ is een flexibel begrip. Iedere fabrikant geeft er zijn eigen invulling aan. Grofweg is er één regel waaraan lightproducten moeten voldoen:

Er moet minimaal 30 procent minder vet, suikers of calorieën in zitten dan in het ‘gewone’ product. Op de verpakking moet vermeld zijn om welke voedingsstof het precies gaat.

Daarbij zit er wel een addertje onder het gras. Minder van het één, betekent niet vanzelfsprekend minder van het ander. Sterker nog: producten met minder vetten bevatten vaak juist meer koolhydraten en eiwitten. En dus niet per se veel minder calorieën. Een product moet natuurlijk wel een beetje lekker blijven smaken.

 

Wat maakt lightproducten light?

Bepaalde voedingsstoffen in een product worden vervangen. Zoetstoffen vervangen bijvoorbeeld (een deel van de) suiker in producten zoals frisdranken en kwark met een smaakje. Dankzij (vaak synthetische) stoffen zoals aspartaam smaakt een product net zo zoet als een product waar (meer) suiker in zit, maar er zitten minder calorieën in én ze hebben minder invloed op de bloedsuikerspiegel.

Klinkt als de ideale oplossing! Toch zijn ze omstreden; kunstmatige zoetstoffen zouden voor allerlei gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Al zijn niet alle geleerden het daarover eens. Voor nu mag je ervanuit gaan dat alle zoetstoffen die in de voedingsindustrie gebruikt worden veilig zijn. Ze hebben allemaal een E-nummer, en dat betekent dat ze op Europees niveau goed onderzocht én goedgekeurd zijn.

Een vol gevoel

Wat wél een nadeel is van lightproducten: veel mensen hebben de neiging er méér van te eten. Een hapje meer kan tenslotte geen kwaad. Dat is niet alleen een mentale kwestie. Je lichaam raakt ook een beetje in de war van kunstmatige toevoegingen in je voeding. Bij een zoete smaak – van bijvoorbeeld frisdrank – verwacht het lichaam koolhydraten binnen te krijgen. Maar die komen vervolgens niet, waardoor je minder snel verzadigd raakt.

Dus: wel of geen lightproducten?

Die keus is natuurlijk aan jezelf. We geven je wel graag de volgende drie tips mee:

* Producten met (kunstmatige) vervangers kun je veilig eten of drinken. Ze kunnen een goed alternatief zijn voor producten met meer suiker, vet of calorieën; vooral als je op de lijn let, of je bloedsuikerspiegel stabieler wilt houden.
* Vertrouw niet blind op die belofte ‘gezonde keus, want 30% minder vet!’; lees óók de rest van het etiket zorgvuldig! Controleer altijd de energiewaarde (calorieën) en check of minder vet niet gecompenseerd wordt met meer suiker, of andersom.
* Beperk je ‘dieet’ zoveel mogelijk tot voedingsstoffen die je echt nodig hebt om goed te functioneren. De meeste producten die een lightvariant hebben staan daar niet in, denk aan frisdranken, sauzen en suikerrijke ontbijtgranen. Voor al dit soort voedingsmiddelen geld: niet te veel en niet te vaak. Kies liever voor pure producten – die zijn vaak veel lekkerder – en geniet daar met aandacht van.

Hulp nodig? Stel jouw persoonlijke voedingsplan samen.

ONTDEK MEER

ONTDEK MEER

Orthomoleculaire voeding: wat is een orthomoleculair dieet?

Kun jij overdag wel wat meer energie gebruiken? Grote kans dat je dan niet alle noodzakelijke voedingsstoffen dagelijks binnen krijgt. Is het voor jou bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend om elke dag...

Zijn kosten fitness & sportschool fiscaal aftrekbaar?

Dat bedrijven de kosten voor bijvoorbeeld de huur van haar pand in de begroting noteert, is neem ik aan geen verrassing voor je. Maar wat je waarschijnlijk nog niet weet is dat in veel gevallen de...

Buikvet verbranden? 7 tips om snel buikvet te verliezen

Overmatig buikvet, de tijd van nu keurt het af. De oorzaak? Social media! Op social media zie je de hele dag perfecte lichamen voorbijkomen. Buiken waar geen grammetje vet aan zit. Onzekerheden...