Meal planning voor beginners

"ideaal voor iedereen met een drukbezet leven"
Meal prepping, of meal planning: ideaal voor iedereen met een drukbezet leven. Het betekent niks anders dan ‘maaltijden voorbereiden’. Als je vooruit denkt en kookt, hoef je niet iedere dag opnieuw de keuken in. En je weet precies wat én hoeveel je eet. Hoe heerlijk is het ook dat je gezonde, home made maaltijd al klaar staat als jij thuiskomt na je lange werkdag? Zonder geploeter in de keuken eet je dan toch lekker, gezond en verantwoord.

 

Hoe werkt het?

Je gaat dus maaltijden voorbereiden. Die verdeel je in portiebakjes of zakjes, die je in de koelkast of vriezer bewaart. Het vergt wat planning, maar later heb je daar profijt van! En zoals voor veel dingen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.

  • Bedenk voor hoeveel dagen je wilt koken. Alleen avondeten? Of ook ontbijt, lunch en tussendoortjes?
  • Wanneer wil je gaan koken? Het is slim om een vast moment in de week te kiezen.
  • Haal voldoende bakjes en zakjes in huis, om al je maaltijden in te bewaren.
  • Kies voor bakjes in verschillende formaten. Halfvolle bakjes kosten onnodig veel ruimte in je koelkast of vriezer.
  • Begin rustig, prep niet meteen een hele week vooruit. Neem de tijd om er handigheid in te krijgen.

Je eet gezonder

Vooral in de sportwereld is meal prepping populair. Als je een sportdieet volgt, weet je zo altijd zeker dat je de juiste hoeveelheden voedingsstoffen binnen krijgt. Ook als je een drukke baan of een volle agenda hebt, is meal prepping een uitkomst. Want als je moe en gestrest bent, dan heb je geen zin om nog naar de winkel te gaan. Laat staan om te koken. Maar je wilt wél lekker eten. Als je zelfgekookte kostje al klaar staat, hoef je er niet eens over na te denken om een shoarmaschotel of pizza thuis te laten bezorgen. Je wordt dus niet verleid tot slechte dingen.

Je bespaart geld

Boodschappen doen; niemands hobby, maar het hoort er nou eenmaal bij. Als je vooruit kookt, heb je ook je boodschappen in één keer nodig. Je hoeft dus minder vaak naar de supermarkt. Lekker! Je beperkt meteen impulsaankopen. En als je precies weet wat je gaat maken, kom je niet in de verleiding kant-en-klaar maaltijden te kopen. Bovendien kan je bewuster inkopen. Zijn de courgettes bijvoorbeeld extra voordelig? Dan koop je die gewoon een paar extra. Alleskunner in soep, salades, (pasta) saus, maar ook lekker gegrild of uit de wok.

Je brengt minder tijd in de keuken door

Kook je een halve liter soep, of een volle pan? Qua tijd maakt het weinig uit, terwijl je uit een volle pan misschien wel vier maaltijden haalt! Hetzelfde geldt voor spaghettisaus. Of rijst. Eén keer tijd en moeite, vaker plezier!

Je hebt minder restjes en afval

Je meet natuurlijk je porties af. Je maakt niet meer klaar dan je op wilt eten, dus zo voorkom je restjes. En als je geen restjes hebt, belanden ze ook niet per ongeluk in de vuilnisbak. En dat geldt ook voor losse ingrediënten. Een broccoli is bijvoorbeeld zo op. Maar wat dacht je van een rode kool? Die kan soms best 2 kilo wegen. Maak gewoon lekker die hele kool klaar, en je hebt voor een paar dagen een heerlijke portie groente. Geen risico dat ‘ie bederft in de koelkast.

De eeuwige vraag ‘wat eten we vanavond?

Daar hoef je dus ook minder vaak over na te denken. En eigenlijk is vrijwel alles goed inpasbaar in je meal plan. Stoofpotten, soepen, curry’s en pastasauzen laten zich goed invriezen. Net als brood, rijst en couscous. En wat dacht je van smoothiepacks met groente en fruit? Heel handig om achter de hand te hebben voor een gezonde start van de dag. Bang dat je maaltjes saai worden? Hoeft niet. Maak bijvoorbeeld een voorraad couscous. De ene dag eet je die in de avond warm met een stoofpotje, de andere dag in de salade als lunch. De rest vries je in porties in voor later. Zo blijf je lekker afwisselen.

Meer tips over hoe je je sportieve inspanningen het beste combineert met gezonde voeding? Neem contact op met PTI! Wij helpen je graag.

ONTDEK MEER

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...