No pain no gain?

"Zo blijf je je spieren continu prikkelen en uitdagen"
“Sporten was toch goed voor je? Nou, ik heb gisteren gesport en nu doet alles pijn”. Hoe bekend komt deze spreuk jou voor? Veel mensen hebben een haat-liefdeverhouding met spierpijn. Het voelt niet lekker, maar je voelt je vaak wel extra goed over je training als je de volgende dag je spieren flink voelt zeuren. De grote hamvraag blijft wel: is spierpijn een teken van een goede training, of kun je ook effectief trainen zonder dat je er ooit last van hebt?

 

Wat is spierpijn?

Je krijgt spierpijn als je spieren hebt belast op een manier die ze niet gewend zijn. Dat kan met 100 squats of zware deadlifts, maar ook door intensief in de tuin werken of het plafond van je woonkamer te schilderen. Spierpijn – ofwel DOMS: Delayed Onset Muscle Soreness -is een mechanisme om je spieren te beschermen tegen overbelasting en wordt veroorzaakt door een verstoring in de interne structuur van de spier. Er komen eigenlijk hele kleine scheurtjes in het bindweefsel van de spier. Meestal krijg je pas na 24 tot 48 uur last van die ‘spierschade’. Het liefst wil je dan de hele dag in een warm bad liggen, of in ieder geval je lichaam zo min mogelijk belasten. Neem vooral die rust, gun je lichaam de tijd om te herstellen. Dat gaat gelukkig over het algemeen heel snel, waardoor je meestal maar één of twee dagen last hebt van spierpijn.

No pain no gain?

Veel mensen denken dat je zonder DOMS niet effectief getraind hebt. Maar dat is helemaal niet zo. Of en hoeveel spierpijn je hebt is namelijk heel erg afhankelijk van hoe gevoelig de pijnreceptoren in jouw spiercellen zijn. De ene sporter heeft heel veel last van spierpijn, terwijl anderen met vergelijkbare spierschade nergens last van hebben. Dat komt doordat het lichaam gewoon minder pijnsignalen doorgeeft. Dan voel je geen pijn, terwijl je wel gewoon effectief getraind hebt. Tijdens het herstel worden de spiervezels dikker. En dát is wat je wilt. Want dikkere spiervezels betekent sterkere spieren. En dat geldt voor iedereen: of je nou veel of weinig last hebt van spierpijn.

Regelmaat is vooruitgang

Het is belangrijk om de vooruitgang van je training in de gaten te houden. Als je merkt dat de oefeningen steeds beter gaan en dat je steeds sterker wordt dan is dát het teken dat je goed bezig bent. En niet of je veel spierpijn hebt. Als je regelmatig blijft sporten, krijg je sowieso steeds minder vaak last van spierpijn. Zorg dus vooral voor regelmaat. Ga je één keer per week helemaal tot het gaatje? Dan heb je daar de dagen erna waarschijnlijk zoveel last van dat je er niet over peinst opnieuw voet in de sportschool te zetten. Kies liever voor een effectieve – maar gedoseerde – training om de dag, dan voor één keer per week je lichaam compleet uitputten. Zo blijf je je spieren continu prikkelen en uitdagen.

Wil jij verantwoord trainen, met optimaal resultaat? Daar helpen wij je graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op.

ONTDEK MEER

ONTDEK MEER

Spiergroei door middel van training: alles over hypertrofie!

In deze blog lees je: Wat is hypertrofie (betekenis)? Hoe bereik je spierhypertrofie? De verschillende vormen van hypertrofie Het belang van voeding en eiwitten bij hypertrofie Beste oefeningen om...

Waarom je krachttraining moet doen om af te vallen: 7 redenen op een rij!

In deze blog lees je: Waarom je krachttraining moet doen om af te vallen? Start met krachttraining voor duurzaam gewichtsverlies Krachttraining en afvallen lijken op het eerste gezicht misschien...

Wat is de meerwaarde van proteïne als je aan krachttraining doet?

In deze blog lees je: Wat is proteïne eigenlijk? Waarom nemen krachtsporters vaak (extra) proteïne? Wat is het effect van proteïne op je spieren? In welke voeding zit veel eiwit (proteïne)? Hoeveel...