No sweat? Beter wel!

"Het zuivert je huid"

Op een warme zomerdag voelt een stuk wandelen al als een flinke workout. Een flinke workout in de sportschool leidt dan tot een doordrenkt shirt, klamme handen en voeten of een hoofd als een tomaat. Misschien niet zo charmant, maar wel heel goed. Want: zweten is hartstikke gezond!

 

Transpireren – of zweten – is een natuurlijk proces met een belangrijke functie voor je lichaam. Zweet werkt namelijk als jouw persoonlijke airco. De thermostaat in je hersenen houdt je lichaamstemperatuur altijd constant op ongeveer 37 graden. Als je lichaamstemperatuur oploopt – bijvoorbeeld als je in de zon zit, of je fysiek stevig inspant – moet je lichaam overtollige warmte kwijt. En dan ga je zweten. Door de zweetdruppeltjes op je huid koelt je lichaam af.

Hoeveel je transpireert is van allerlei factoren afhankelijk; je geslacht – mannen hebben over het algemeen minder zweetklieren dan vrouwen, maar zweten toch vaak meer – je lichaamsbouw en je genen. Als je flink transpireert tijdens het sporten, kan dat juist betekenen dat je conditie prima in orde is. Mensen die regelmatig trainen, hebben namelijk vaak actievere zweetkliertjes, omdat het lichaam leert warmte op een efficiëntere manier te reguleren.

Een rood hoofd

Ook een rood hoofd is niets om je zorgen om te maken. Je lichaam – ook je gezicht – zit vol bloedvaatjes. Bij inspanning worden bloedvaatjes wijder, zodat er via het bloed meer zuurstof door het lichaam gepompt kan worden. Hoe meer lichamelijke inspanning, hoe meer zuurstof je spieren nodig hebben, en hoe sneller de doorstroom van je bloed wordt. Je hebt tijdelijk dus meer bloed in je gezicht, dat zorgt voor de rode kleur. Rode wangen zijn dus een teken van een goede doorbloeding. Je huid krijgt daar trouwens een flinke energieboost van. Met het bloed worden er – naast zuurstof – ook meer vitamines en mineralen door je gezicht gepompt. Met een gezonde blos en minder rimpels als resultaat.

Voordelen van zweten

De afkoeling van je lichaam is natuurlijk het belangrijkste doel én meteen ook het grootste voordeel van zweten. Maar je pikt meteen nog wat extra voordeeltjes mee.

  • Het zuivert je huid
    Als je zweet, openen je poriën. Ook in je gezicht. De zweetdruppels die je huid verlaten, nemen onderweg allerlei bacteriën en afvalstoffen mee.
  • Het reinigt je lichaam
    Afvalstoffen verlaten je lichaam – onder meer – via je zweetklieren. Dat geldt niet alleen voor onzuiverheden die zich in je poriën hebben opgehoopt, maar ook andere stofjes die in je lichaam rondzwerven, zoals alcohol, zout en zelfs cholesterol.
  • Je voelt je happy
    Sporten is goed voor lichaam én geest. En dat geldt natuurlijk voor het bewegen zelf, maar óók voor zweten. Als je lichaam opwarmt, en je begint te transpireren, komen er namelijk neuronen vrij in je hersenen ervoor zorgen dat je je goed voelt.

Het belang van een goede lichaamshygiëne

Het is ondertussen wel duidelijk: zweten is gezond. Maar dat is een goede lichaamshygiëne ook. Blijft zweet – samen met al die afvalstoffen die je lichaam zorgvuldig naar buiten heeft gewerkt – bijvoorbeeld te lang op je huid liggen? Dan kun je daar zomaar puistjes aan overhouden. Bovendien: vers zweet stinkt niet. Dat verandert als bacteriën er op je huid mee aan de haal gaan, de geur van ‘oud zweet’ is wél onprettig. Dus: zweet zonder zorgen. En stap daarna lekker onder de douche. Zo benut je alleen de voordelen van zweten, zonder last te hebben van de nadelen.

Zoek je nog een trainer die je flink laat zweten? 😉 Om je conditie te verbeteren, sterker te worden of wat kilo’s te verliezen? Voor professionele begeleiding kun je bij PTI terecht! Neem voor meer informatie contact met ons op.

Gezonde tiramisu

Gezonde tiramisu

Dessert 1 portie 351 kcal 25 min bereidingstijd    Verwen jezelf met een koolhydraatarm tiramisu toetje. De grote hoeveelheden suikers zijn vervangen voor andere ingrediënten om toch een lekker en gezond toetje klaar te kunnen maken. Ingrediënten 125 gram...

Zalm teriyaki

Zalm teriyaki

Lunch 1 portie 265 kcal 30 min bereidingstijd    Altijd zelf teriyaki willen maken? Met het recept van deze week maak je een heerlijke Oosterse versie van zalm met zelfgemaakte teriyaki.  Ingrediënten 4 zalmfilets(op huid) 75 ml soyasaus 75 ml water een...

Joost van der Werf

Joost van der Werf

    44 jaar | Tilburg | Personal training | 2 keer per week  "Bewust trainen en de juiste uitvoering". Fitte en gezonde vader Toen ik op mijn 39e voor het eerst vader werd, had ik me voorgenomen om fitter en gezonder te gaan leven. Ik had lang geleegd als...

Ben jij er klaar voor?