Orthomoleculaire voeding: wat is een orthomoleculair dieet?

Leestijd: 4 min
In deze blog lees je:

Kun jij overdag wel wat meer energie gebruiken? Grote kans dat je dan niet alle noodzakelijke voedingsstoffen dagelijks binnen krijgt. Is het voor jou bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend om elke dag twee stukken fruit en 400 gram groente te eten of zit een zalm nooit in jouw eetpatroon? Maak dan kennis met Orthomoleculaire voeding. Bij orthomoleculaire voeding wordt de focus gelegd op gevarieerd eten in combinatie met de juiste hoeveelheden. Mensen starten vaak met een orthomoleculaire dieet op het moment dat ze merken dat ze bijvoorbeeld te weinig energie hebben of als ze regelmatig stress ervaren. In veel gevallen kan orthomoleculaire voeding de oplossing zijn om weer balans in je leven te krijgen. Hoe ziet een orthomoleculair dieet eruit en waarom is dit dé oplossing voor jou? We vertellen het je graag! 

De basis van orthomoleculaire voeding

Geen één lichaamscel kan functioneren zonder de juiste hoeveelheid voedingsstoffen. We praten hier over de volgende stoffen: vitamines (vitamine C en vitamine k2), mineralen (magnesium en zink), sporenelementen (jodium en ijzer), vetzuren (omega 3-vetzuren), aminozuren (tryptofaan en tyrosine) en bioactieve stoffen (kruiden). Als een persoon weinig energie ervaart, ligt het vaak aan het ontbreken van één of meer van deze voedingsstoffen. Om de tekorten van deze voedingsstoffen weer aan te scherpen, worden specifieke voedingsstoffen ingezet waarbij wetenschappelijk bewezen is dat ze een positief effect op jouw energie hebben. 

De basis van orthomoleculaire voeding bestaat uit: groente, fruit, zeegroente, vis, schelp- en schaaldieren, gevogelte, noten en zaden. Hierbij is het van groot belang dat deze producten onbewerkt zijn geproduceerd. Voor bewerkte voeding is in een orthomoleculaire dieet geen plek. Zuivel, granen, vlees en peulvruchten hebben, afhankelijk van de persoon, wel een plaatsje in het dieet.

Mocht het bij een persoon om bepaalde redenen niet lukken deze basisproducten toe te voegen aan het dieet, dan kan er altijd gekozen worden om deze stoffen alsnog aan te vullen met behulp van supplementen. Denk hierbij aan visolie, magnesium of multi die er alsnog voor kunnen zorgen dat je de juiste stoffen binnenkrijgt. Benieuwd welke jij wel kan gebruiken? Wij hebben bij PTI een vitaminetest ontwikkeld die jou precies vertelt welke je nodig hebt!

Voor wie is een orthomoleculair dieet geschikt?

Zoals je nu weet, kan het probleem ‘energietekort’ liggen aan het ontbreken van bepaalde voedingsstoffen in je dagelijkse voeding. Het niet genoeg binnenkrijgen van deze voedingsstoffen kan verschillende redenen hebben. De meest voorkomende reden is een te eenzijdig voedingspatroon. Veel mensen vinden het lastig gevarieerd te eten. Daarnaast kan stress er ook voor zorgen dat de voeding sneller verbruikt wordt. Als laatste kan topsport ook een reden zijn van energie te kort. Een topsporter heeft nou eenmaal veel meer nodig dan iemand die niet zo veel verbruikt. Hiermee wordt bedoeld dat als je veel beweegt, je ook veel calorieën verbrand en dus veel energie verbruikt. Topsporters moeten veel meer eten willen ze dezelfde energie hebben als iemand die amper sport. Herken jij je in een van deze drie redenen? Dan is een orthomoleculaire dieet zeker voor jou geschikt. 

Daarnaast is een orthomoleculair behandelplan bij een groot aantal chronische klachten ook de oplossing om langer gezond te blijven. Denk hierbij aan:

  • Metabole aandoeningen (diabetes type 2, overgewicht)
  • Hart- en vaatziekten (hoog cholesterol, hoge bloeddruk, aderverkalking)
  • Hormonale problemen (slaapproblemen, schildklieraandoeningen, menstruatieproblemen)
  • Gewrichtsklachten (artrose, osteoporose)
  • Spijsverteringsklachten (diarree, obstipatie, brandend maagzuur)
  • Allergieën (hooikoorts)
  • Huidproblemen (acné, psoriasis, eczeem)

Het voordeel van orthomoleculaire voeding

Orthomoleculaire voeding heeft een grote bijdrage aan een optimale gezondheid. Naast dat het je meer energie geeft, zorg je er automatisch ook voor dat je cellen stukken gezonder zijn. En een gezond leven, wie wil dat nou niet? Krijg je niet voldoende voedingsstoffen binnen dan kunnen er allerlei vervelende klachten ontstaan. Denk aan een te hoge bloeddruk. De basis van orthomoleculaire voeding ligt bij vers en onbewerkt voedsel. In bewerkt voedsel zitten ongezonde vetten, zouten en suikers. Deze wil je lichaam het liefste niet binnenkrijgen. Nog een voordeel is dat je jouw lichaam precies geeft wat het nodig heeft: bouwstoffen. Bouwstoffen gebruikt je lijf om goed te functioneren. Hierdoor ga jij je gezonder en fitter voelen! Kortom, een orthomoleculaire dieet starten heeft mega veel voordelen. Ga voor balans in je leven en start vandaag nog met orthomoleculaire voeding! Op welke manier je dit het beste kan doen? Dat lees je nu! 

Wat is het verschil tussen een orthomoleculair therapeut en orthomoleculair diëtist?

Merk je na het lezen van deze blog dat je behoefte hebt aan een orthomoleculair dieet? Er zijn genoeg hulpverleners die je hiervoor kan inschakelen. Zo zijn er bijvoorbeeld orthomoleculaire therapeuten. Dit zijn therapeuten die personen helpen bij voeding, leefstijl en gedrag. Deze specialisten hebben een goede algemene kennis over de alternatieve geneeskunde. Nog een stapje meer? Dan kan je ook gaan voor een orthomoleculair diëtist. Naast kennis over alternatieve geneeskunde bevat deze hulpverlener ook de traditionele kennis ervan. Veel mensen die last hebben van chronische aandoeningen nemen contact op met een van deze twee opties. Lijkt dit jou allemaal net iets te veel? Uiteraard zijn er nog tientallen andere opties aan hulpverleners die jou kunnen helpen bij jouw doelstelling: gezond leven. Denk bijvoorbeeld aan een personal trainer!

Wil je graag meer energie en persoonlijk advies?

Komt de behoefte niet vanuit een chronische aandoening maar wil je gewoon balans creëren in je lichaam. Denk aan afvallen, aankomen of gewoon wat fitter worden? Een voedingsplan op maat, onder begeleiding van een personal trainer kan je dan al ver op weg helpen! Naast voeding kan deze trainer je ook ondersteunen bij sporten. Sporten is namelijk het tweede wapen die jouw energie weer terug gaat halen. Met personal training krijg je een programma op maat aangeboden. Dit programma bevat voornamelijk veel high intensity intervaltraining. De naam zegt het al: hoge intensiteit. Je traint hierbij explosief in een korte tijd. Denk bijvoorbeeld aan 30 seconde touwtjespringen, 20 seconde rust, 30 seconde touwtjespringen, enzovoort. Hiermee verbrand je calorieën en wordt je tegelijkertijd sterker. Personal training is voor jou gemaakt als je het lastig vindt jezelf te motiveren om te sporten. Een personal training traject zorgt ervoor dat je er niet alleen voor staat. Samen ga je aan de slag met balans creëren in zowel je voedingspatroon als je sportritme. Waar wacht je nog op? Kom langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

ONTDEK MEER

Sporten tijdens menstruatie: waar moet je op letten?

In deze blog lees je: Is het goed om te sporten als je ongesteld bent? Menstruatieklachten verminderen met sporten Heb je minder kracht als je ongesteld bent? Workouts plannen tijdens menstruatie...

Langer leven door te sporten: onze tips

In deze blog lees je: Wat doet sporten met je lichaam? Langer leven met intensief sporten Hoe vaak per week sporten is gezond? Voeding vs. sporten voor een langer leven Handige tips van onze...

Krachttraining: wat is het en hoe doe je het goed?

In deze blog lees je: Voordelen van krachttraining Krachttraining voor mannen en vrouwen: de verschillen Hoe werkt krachttraining? Wat is functionele krachttraining? Aantal sets en herhalingen bij...