Orthomoleculaire voeding: wat is een orthomoleculair dieet?

Leestijd: 4 min

In deze blog lees je:

Voel je je overdag futloos? Misschien mis je essentiële voedingsstoffen. Als dagelijks twee stukken fruit en 400 gram groente eten niet vanzelfsprekend voor je is, of bijvoorbeeld een gezond stuk zalm niet in je eetpatroon voorkomt, overweeg dan Orthomoleculaire voeding. Dit dieet bevordert gevarieerde voeding in de juiste hoeveelheden. Veel mensen kiezen hiervoor bij een gebrek aan energie of frequent stress. Ontdek hoe een orthomoleculair dieet je balans kan herstellen. Interesse? We vertellen je er graag meer over! 

De basis van orthomoleculaire voeding

Geen één lichaamscel kan functioneren zonder de juiste hoeveelheid voedingsstoffen. We praten hier over de volgende stoffen:

– Vitamines (vitamine C en vitamine k2)
– Mineralen (magnesium en zink)
– Sporenelementen (jodium en ijzer)
– Vetzuren (omega 3-vetzuren)
– Aminozuren (tryptofaan en tyrosine)
– Bioactieve stoffen (kruiden).

Als een persoon weinig energie ervaart, ligt het vaak aan het ontbreken van één of meer van deze voedingsstoffen. Om de tekorten van deze voedingsstoffen weer aan te scherpen, worden specifieke voedingsstoffen ingezet waarbij wetenschappelijk bewezen is dat ze een positief effect op jouw energie hebben. 

De basis van orthomoleculaire voeding bestaat uit: groente, fruit, zeegroente, vis, schelp- en schaaldieren, gevogelte, noten en zaden. Hierbij is het van groot belang dat deze producten onbewerkt zijn geproduceerd. Voor bewerkte voeding is in een orthomoleculaire dieet geen plek. Zuivel, granen, vlees en peulvruchten hebben, afhankelijk van de persoon, wel een plaatsje in het dieet.

Mocht het bij een persoon om bepaalde redenen niet lukken deze basisproducten toe te voegen aan het dieet, dan kan er altijd gekozen worden om deze stoffen alsnog aan te vullen met behulp van supplementen. Denk hierbij aan visolie, magnesium of multi die er alsnog voor kunnen zorgen dat je de juiste stoffen binnenkrijgt. Benieuwd welke jij wel kan gebruiken? Wij hebben bij PTI een vitaminetest ontwikkeld die jou precies vertelt welke je nodig hebt!

Voor wie is een orthomoleculair dieet geschikt?


Een tekort aan energie kan veroorzaakt worden door het ontbreken van essentiële voedingsstoffen in je dagelijkse dieet. Dit kan te wijten zijn aan een eenzijdig voedingspatroon, moeite met variatie, stress, of intensieve sportbeoefening. Als een van deze redenen je bekend voorkomt, zou een orthomoleculair dieet wel eens de oplossing voor jou kunnen zijn. 

Daarnaast is een orthomoleculair behandelplan bij een groot aantal chronische klachten ook de oplossing om langer gezond te blijven. Denk hierbij aan:

  • Metabole aandoeningen (diabetes type 2, overgewicht)
  • Hart- en vaatziekten (hoog cholesterol, hoge bloeddruk, aderverkalking)
  • Hormonale problemen (slaapproblemen, schildklieraandoeningen, menstruatieproblemen)
  • Gewrichtsklachten (artrose, osteoporose)
  • Spijsverteringsklachten (diarree, obstipatie, brandend maagzuur)
  • Allergieën (hooikoorts)
  • Huidproblemen (acné, psoriasis, eczeem)

Het voordeel van orthomoleculaire voeding

Orthomoleculaire voeding heeft een grote bijdrage aan een optimale gezondheid. Naast dat het je meer energie geeft, zorg je er automatisch ook voor dat je cellen stukken gezonder zijn. En een gezond leven, wie wil dat nou niet? Krijg je niet voldoende voedingsstoffen binnen dan kunnen er allerlei vervelende klachten ontstaan. Denk aan een te hoge bloeddruk. De basis van orthomoleculaire voeding ligt bij vers en onbewerkt voedsel. In bewerkt voedsel zitten ongezonde vetten, zouten en suikers. Deze wil je lichaam het liefste niet binnenkrijgen. Nog een voordeel is dat je jouw lichaam precies geeft wat het nodig heeft: bouwstoffen. Bouwstoffen gebruikt je lijf om goed te functioneren. Hierdoor ga jij je gezonder en fitter voelen! Kortom, een orthomoleculaire dieet starten heeft mega veel voordelen. 

Wat is het verschil tussen een orthomoleculair therapeut en orthomoleculair diëtist?

Merk je na het lezen van deze blog dat je behoefte hebt aan een orthomoleculair dieet? Er zijn genoeg hulpverleners die je hiervoor kan inschakelen. Zo zijn er bijvoorbeeld orthomoleculaire therapeuten. Dit zijn therapeuten die personen helpen bij voeding, leefstijl en gedrag. Deze specialisten hebben een goede algemene kennis over de alternatieve geneeskunde. Nog een stapje meer? Dan kan je ook gaan voor een orthomoleculair diëtist. Naast kennis over alternatieve geneeskunde bevat deze hulpverlener ook de traditionele kennis ervan. Veel mensen die last hebben van chronische aandoeningen nemen contact op met een van deze twee opties. Lijkt dit jou allemaal net iets te veel? Uiteraard zijn er nog tientallen andere opties aan hulpverleners die jou kunnen helpen bij jouw doelstelling: gezond leven. Denk bijvoorbeeld aan een personal trainer!

Wil je graag meer energie en persoonlijk advies?

Komt de behoefte niet vanuit een chronische aandoening maar wil je gewoon balans creëren in je lichaam. Denk aan afvallen, aankomen of gewoon wat fitter worden? Een voedingsplan op maat, onder begeleiding van een personal trainer kan je dan al ver op weg helpen! Naast voeding kan deze trainer je ook ondersteunen bij sporten. Sporten is namelijk het tweede wapen die jouw energie weer terug gaat halen. Met personal training krijg je een programma op maat aangeboden. Personal training is voor jou gemaakt als je het lastig vindt jezelf te motiveren om te sporten. Een personal training traject zorgt ervoor dat je er niet alleen voor staat. Samen ga je aan de slag met balans creëren in zowel je voedingspatroon als je sportritme. Waar wacht je nog op? Kom langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...