Quick fixes bestaan niet

Crashdieet…. Lees je wat er staat…. Je laat je lichaam crashen.. als je een auto crashed gaat die kapot, zo ook je lichaam. Natuurlijk verdwijnen de kilo’s als sneeuw voor de zon, maar het gaat ten koste van je lichaam en bij 99 van de 100 mensen bleven de kilo’s niet weg.. ze zijn er zelfs bijgekomen of zelfs meer. Maar hoe kan dat nou? Snelle oplossingen bestaan niet als je onderweg bent naar duurzame  verandering.

Te snel, te hard

Je hebt ze in verschillende vormen en maten: het welbekende crashdieet. De basis en het doel blijven hetzelfde: je eet voor een X periode veel te weinig calorieën dan je lichaam daadwerkelijk nodig heeft. Te weinig eten kan in een eerste week zorgen dat je veel kilo’s (op de weegschaal) afvalt, maar gezond is het zeker niet. Te weinig eten heeft namelijk een negatieve invloed op je stofwisseling, maar ook zeker op je mindset en humeur. Je snakt gedurende de dag naar eten en je batterij is zo goed als leeg en wordt niet optimaal aangevuld. De kans is erg groot dat je veel voedingsstoffen mist gedurende het dieet.

Je lichaam schakelt vrij snel over naar de spaarstand. Het lichaam reageert op het te weinig binnen krijgen van voedingsstoffen en gaat in ‘winterslaap/hongerwinter’. Hetgeen dat je eet wordt automatisch opgeslagen als vetreserve. Je stofwisseling vertraagd om zo weinig mogelijk energie te verbruiken – je hebt nou eenmaal niet zo’n grote opslag in je lichaam, dus hier moeten we zuinig mee om gaan. Op lange termijn kan je lichaam zelfs spiermassa gaan afbreken om hier extra energie uit te halen. Het gevolg: je verliest dus eigenlijk geen vet, de opslag ervan wordt groter en daarnaast breng je dus jouw stofwisseling volledig in de war wat er voor zorgt dat je veel minder verbrand en het dus averechts werkt.

Zinvolle verandering

We zeiden het net al ‘snelle oplossingen bestaan niet als je onderweg bent naar zinvolle verandering’. Als je graag 20 kilo wilt afvallen, zul je je moeten beseffen dat dit niet zomaar gedaan is en jezelf de tijd moet gunnen om deze kwijt te raken en ook te houden. Natuurlijk is het per persoon en omstandigheden afhankelijk en valt en staat alles met je motivatie.

Ben je vastberaden dat je iets wilt veranderen? Ga er dan voor en doe het op een duurzame manier. Je komt jezelf keer op keer tegen als je blijft gaan voor de makkelijke weg. Daag jezelf uit en doe wat nodig is om te gaan voor duurzame resultaten.

Volgende week meer over duurzame resultaten in de blog: ‘Duurzame resultaten door middel van gedragsverandering.

Hulp nodig? Stel jouw persoonlijke voedingsplan samen.

Gezonde tiramisu

Gezonde tiramisu

Dessert 1 portie 351 kcal 25 min bereidingstijd    Verwen jezelf met een koolhydraatarm tiramisu toetje. De grote hoeveelheden suikers zijn vervangen voor andere ingrediënten om toch een lekker en gezond toetje klaar te kunnen maken. Ingrediënten 125 gram...

Zalm teriyaki

Zalm teriyaki

Lunch 1 portie 265 kcal 30 min bereidingstijd    Altijd zelf teriyaki willen maken? Met het recept van deze week maak je een heerlijke Oosterse versie van zalm met zelfgemaakte teriyaki.  Ingrediënten 4 zalmfilets(op huid) 75 ml soyasaus 75 ml water een...

Joost van der Werf

Joost van der Werf

    44 jaar | Tilburg | Personal training | 2 keer per week  "Bewust trainen en de juiste uitvoering". Fitte en gezonde vader Toen ik op mijn 39e voor het eerst vader werd, had ik me voorgenomen om fitter en gezonder te gaan leven. Ik had lang geleegd als...

Wil jij met jouw gezondheid aan de slag? Meld je aan!