Sporten in de zomer: Pas goed op jezelf!

"Denk na over waar je sport"
Voor veel (team)sporters komt de zomerstop er weer aan, of is die zelfs al begonnen. Als echte fitboy of fitgirl zie jij het vast niet zitten om drie maanden te stoppen met trainen. Heel goed! Maar: als het écht warm is, moet je wel goed voorbereid zijn. Oververhitting, flauwte, uitdroging, hittekramp of zelfs een zonnesteek wil je natuurlijk voorkomen. PTI geeft je daarom 7 tips om ook in de zomer verantwoord te sporten. Zo blijf je fit tijdens de hitte van de zomermaanden. Hallo beach body!\

  

1. Drink voldoende

Regel één. Altijd genoeg drinken. Op warme zomerdagen is dat nog nét even belangrijker dan in de rest van het jaar. Als het warm is zweet je extra, en door goed te drinken hou je je vochtniveau op peil. Experts bevelen een extra liter water aan per uur dat je sport, da’s dus naast het water dat je normaal gesproken zou drinken. Je voorkomt hiermee niet alleen uitdroging: het verhoogt ook je sportprestaties.

2. Vergeet niet te eten

Het is erg belangrijk om genoeg energie binnen te krijgen. Vooral als je (fanatiek) sport, daar heb je namelijk brandstof voor nodig. Veel mensen hebben in de zomer minder trek. Vergeet je daardoor te eten? Zet dan ter herinnering een alarm of spreek af dat je samen luncht met collega’s. Het helpt ook als je je eten in zicht legt, bijvoorbeeld bovenop in je tas of op je bureau op het werk.

3. Kies het juiste tijdstip

Sport je graag buiten? Vermijd dan de brandende zon midden op de dag. Ga daarom ’s avonds op pad. Of juist in de vroege ochtend, dan begin je de dag met extra veel energie! Wordt het volgens de weerman morgen wat koeler? Overweeg je workout dan een dagje uit te stellen. Van uitstel hoeft heus geen afstel te komen 😉

4. Denk na over waar je sport

Buiten sporten biedt meer mogelijkheden tot afwisseling. Daarnaast gaat de tijd veel sneller als je afgeleid wordt door je omgeving. Zoek schaduwrijke plekken op, en bedenk je dat een zachte ondergrond (gras e.d.) minder warmte afgeeft dan verharde wegen. Is het buiten écht heel warm? Zoek je heil dan binnen. Veel fitnesscentra en sportscholen hebben op zijn minst klimaatbeheersing, soms zelfs airco.

5. Verander van activiteit

Ga je graag hardlopen? Pas daarmee op als het echt warm is. Overweeg een flinke wandeling. Of ga eens zwemmen, da’s een effectieve cardiotraining en door de weerstand van het water train je ook je spieren. En het water is lekker verkoelend, natuurlijk!

6. Pas je kleding aan

Met transpiratie regelt je lichaam ‘vanzelf’ dat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Help je lichaam, door luchtige, ademende kleding te dragen. Sportkleding met een lichte kleur reflecteert daarnaast ook de warmte van de zon. Eventueel kun je bij extreme warmte een natte handdoek in je nek leggen of je t-shirt nat maken voor extra verkoeling tijdens of na het sporten. Pas wel op dat je op tijd onder de douche springt en droge kleren aantrekt, zodat je na je workout niet te snel afkoelt. Voor je het weet heb je zo’n nare verkoudheid te pakken!

7. Zorg voor genoeg aanvullende bescherming

De juiste sportkleding alleen is niet voldoende om je tegen felle zon en warmte te beschermen als je (langdurig) buiten sport. Denk ook aan een goede zonnebril, zonnebrand en eventueel een hoofddeksel. Sport je in een bos- of waterrijk gebied? Dan is het ook slim om je te beschermen tegen muggen en andere prikkende en bijtende insecten.

Gezond verstand

Als je weet wat je doet en genoeg blijft eten en drinken, dan kan er niet veel gebeuren. Dus: pas goed op jezelf – wat voor weer het ook is! Ken je eigen grenzen. Stop als je merkt dat je lichaam niet verder wil. En geniet! Van je workout, het weer en je omgeving.

Stok achter de deur

Krijg jij jezelf in de zomer (of überhaupt) met moeite uit je tuinstoel, onder je parasol vandaan? En kun je daarom wel een stok achter de deur gebruiken? Neem dan eens contact met ons op. PTI helpt én houdt je aan de gang! Op een verantwoorde manier, die niet alleen bij ‘het weer’ past, maar vooral bij jouw lichaam, kracht en doel!

ONTDEK MEER

ONTDEK MEER

Sporten tegen stress: Werkt het echt?

In deze blog lees je: Hoe voorkomt sporten stress? Helpt sporten tegen een burn-out? Welke sport helpt bij het verminderen van stress? Sporten verbetert je zelfvertrouwen en slaap Sporten tegen...

Sporten voor het slapen: Is dat goed voor je?

In deze blog lees je: Endorfine en adrenaline komen vrij Goede lichaamstemperatuur Plan sporten tijdig voor het slapen gaan Je komt sneller in slaap en dieper Overleg met je personal trainer  ...

Tijdens afvallen alcohol drinken en uit eten gaan: Hoe pak je dat aan?

In deze blog lees je: Weet hoeveel calorieën je nodig hebt per dag Hoeveel calorieën heb je nodig voor het eten? Houd hier van tevoren ook rekening mee Houd je aan je eigen afspraken Overleg met je...