Sporten voor het slapen: Is dat goed voor je?
Leestijd: 4 minIn deze blog lees je:
Je hebt een drukke dag gehad en besluit ’s avonds nog een workout te doen. Maar is sporten vlak voor het slapen gaan eigenlijk wel goed voor je? Voor sommigen werkt het prima, terwijl anderen moeite hebben om daarna in slaap te komen. In dit artikel bespreken we hoe avondtraining invloed heeft op je slaap en geven we tips voor een betere nachtrust na het sporten.
Endorfine en adrenaline komen vrij
Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfine en adrenaline aan. Endorfine zorgt ervoor dat je je goed voelt en minder stress ervaart, terwijl adrenaline je alertheid verhoogt. Hoewel endorfine je helpt om je ontspannen te voelen, kan een teveel aan adrenaline er juist voor zorgen dat je lichaam in een “actieve” stand blijft, wat je slaap kan verstoren. Het is dus belangrijk om te weten hoe jouw lichaam reageert op avondtrainingen en hier je sportschema op aan te passen.
Goede lichaamstemperatuur
Naast adrenaline en endorfine speelt je lichaamstemperatuur ook een rol. Tijdens een intensieve workout stijgt je lichaamstemperatuur, en dat kan de slaap beïnvloeden. Het lichaam moet eerst weer afkoelen voordat het klaar is om te slapen. Dit proces kan wat tijd kosten, waardoor je mogelijk langer wakker ligt als je te kort voor bedtijd traint. Een goede afkoeling is dus essentieel voor een goede nachtrust.
Plan sporten tijdig voor het slapen gaan
Voorbereiding is het halve werk. Als je weet dat je ’s avonds uit eten gaat of een paar drankjes wilt drinken, pas dan je dagmenu aan. Je kunt bijvoorbeeld overdag wat minder calorieën binnenkrijgen door lichte maaltijden te kiezen, zoals een salade met kip of een smoothie met veel groenten. Op die manier heb je wat extra ruimte in je calorie budget voor later op de dag. Het is ook een goed idee om van tevoren alvast te kijken naar het menu van het restaurant, zodat je een bewuste keuze kunt maken zonder je doelen uit het oog te verliezen. Een goede voorbereiding is het halve werk!
Om te voorkomen dat je slaap wordt verstoord, is het slim om je workouts ruim voor je geplande bedtijd te doen. Idealiter sport je minstens 1,5 tot 2 uur voordat je gaat slapen, zodat je lichaam voldoende tijd heeft om af te koelen en de adrenaline af te breken. Door het sporten iets eerder op de avond te plannen, kun je nog steeds profiteren van de voordelen van fysieke activiteit zonder je slaapkwaliteit in gevaar te brengen.
Slaaptips voor na het sporten
Heb je toch laat op de avond getraind? Geen zorgen! Er zijn een paar eenvoudige tips om beter in slaap te komen na het sporten:
Neem een warme douche of bad om je spieren te ontspannen en je lichaam te helpen afkoelen.
Doe een paar minuten aan ademhalingsoefeningen of meditatie om je hartslag te verlagen en je zenuwstelsel te kalmeren.
Vermijd cafeïne en zware maaltijden na het sporten, want die kunnen je lichaam juist actiever maken.
Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer, zonder afleiding van je telefoon of televisie.
Je komt sneller in slaap en dieper
Hoewel sporten voor het slapen niet voor iedereen werkt, kan het voor sommige mensen juist bevorderlijk zijn. Als je het juiste moment kiest en zorgt voor voldoende herstel, kan sporten je helpen om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen. De fysieke inspanning zorgt ervoor dat je lichaam meer ontspannen is, wat een positieve invloed heeft op je slaapkwaliteit.
Overleg met je personal trainer
Twijfel je of sporten voor het slapen goed voor jou is? Overleg dan met je personal trainer. Zij kunnen je helpen om een trainingsschema te maken dat bij jouw ritme past, zodat je optimaal kunt profiteren van de voordelen van sporten zonder dat je nachtrust eronder lijdt. Of je nu kiest voor ochtendtrainingen, middag workouts of een rustige avondsessie, een personal trainer kan je adviseren hoe je sporten en slapen in balans houdt.
Bij PTI ondersteunen we je met een persoonlijk voedingsschema en personal training op maat, zodat je zowel fysiek als mentaal optimaal presteert. Onze personal training is afgestemd op jouw doelen en ritme, zodat je het maximale uit jezelf kunt halen, zelfs als je ’s avonds traint. Neem contact met ons op voor meer informatie!
ONTDEK MEER
Waarom 10.000 stappen per dag goed voor je is?
In deze blog lees je: 10.000 stappen per dag,...
Spierpijn na het sporten? Zo kom je er vanaf
In deze blog lees je: Oorzaken van spierpijn Kan...
Sporten tegen stress: Werkt het echt?
In deze blog lees je: Hoe voorkomt sporten...