Stop met lijnen start met afvallen
"Eet niet minder, maar beter"Het jojo-effect. Heb jij daar ook zoān last van? Heb je zo je best gedaan om een paar kilootjes te verliezen⦠Komen ze er dubbel en dwars weer bij! Levert die strijd met de weegschaal jou eigenlijk alleen maar stress op? Geloof me, dat hoeft helemaal niet. In deze blog laat ik je zien hoe je duurzaam afvalt Ć©n dat je dus het jojo-effect prima kan voorkomen.
Het jojo-effect: zo werkt het
Bij een crashdieet beperk je vaak je calorie-inname, soms zelfs tot de helft van wat je nodig hebt! Als je lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, moet het zuinig omgaan met dat wat er wĆ©l binnenkomt. Je lichaam gaat in een soort āspaarstandā. Je valt af, maar je lichaam spreekt daarvoor vochtreserves en spiermassa aan. Geen vet. Stop je met je dieet? Dan zitten die pondjes er zo weer aan. Omdat je lichaam nog steeds in die spaarstand zit, worden alle extra calorieĆ«n omgezet in vet. Er moeten namelijk ā volgens je lichaam ā weer nieuwe reserves opgebouwd worden. Zo stoomt je lichaam zichzelf klaar voor een volgende ācrisisā.
5 tips om het jojo-effect te voorkomen
Moet dat cijfer op de weegschaal volgens jou toch echt naar beneden? Dan kan dat ook zeker op een gezonde en duurzame manier. Met deze vijf tips gaat het je zeker lukken!
1. Stop met (crash)diƫten
Een dieet is gƩƩn quick-fix! Je verliest gewicht, maar geen vet. En bovendien is het heel lastig om goed te blijven functioneren als je structureel te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Als je lichaam in de āspaarstandā gaat, voel je je snel moe en futloos. Hierdoor voelt je dieet nóg zwaarder en val je sneller terug op oude, slechte gewoontes.
2. Ontwikkel langzaam nieuwe, gezonde gewoontes
Gooi niet van de ƩƩn op de andere dag je hele leven om. Begin dus niet plotseling met een volledig nieuw eetpatroon Ʃn tegelijk een extra zwaar trainingsschema. Je hebt de meeste kans van slagen als je je levensstijl geleidelijk verandert. Neem de tijd om aan je nieuwe gezonde gewoontes te wennen. Stel dus ook doelen voor de lange termijn. Je valt dan misschien maar ƩƩn kilo per week af, maar je ontwikkelt wƩl een gezondere levensstijl die makkelijk vol te houden is. Zo voelt afvallen ook niet als diƫten.
3. Eet niet minder, maar beter
Je hebt voeding nodig. Punt. Hoeveel precies verschilt per persoon, maar gemiddeld verbrandt een man per dag zoān 2500 kilocalorieĆ«n, en een vrouw 2000. Let als je wilt afvallen vooral op wat je eet, en minder op hoeveel je eet. Wist je dat je bijvoorbeeld bijna 1,5 kilo bleekselderij kan eten, om evenveel calorieĆ«n binnen te krijgen als met een halve Snickers of een flinke lepel pindakaas? Van groente en fruit kan je in volume heel veel eten, zonder dat je iets āslechtsā binnen krijgt. En je komt er ook gewoon vol van te zitten. Eet vooral ook genoeg eiwitten, koolhydraten en (gezonde) vetten. Je lichaam heeft alles nodig.
4. Kies voor (kracht)training
Dat beweging goed voor je is, hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. En iedere vorm van beweging is goed. Om af te vallen adviseer ik krachttraining. Hiermee ontwikkel je namelijk spiermassa Ć©n verlaag je je vetpercentage. Het mooie is: je spieren blijven calorieĆ«n verbranden, ook in rust. Een grotere spiermassa betekent meer verbranding in rust. Hoe heerlijk is het om aan je lijn te werken, terwijl je lekker op de bank ligt de Netflixen š
5. Maak het leuk voor jezelf!
Stel een doel dat bij jou en bij je lichaam past. En wat realistisch is om te halen. Kies vervolgens vooral ook voor een sport die je echt tof vindt, of een trainer die je aardig vindt. Hoe leuker je het voor jezelf maakt, hoe makkelijker het is om vol te houden!
Hulp nodig? Stel nu jouw eigen persoonlijke voedingsplan samen.
ONTDEK MEER
ONTDEK MEER
Orthomoleculaire voeding: wat is een orthomoleculair dieet?
Kun jij overdag wel wat meer energie gebruiken?...
Zijn kosten fitness & sportschool fiscaal aftrekbaar?
Dat bedrijven de kosten voor bijvoorbeeld de...
Buikvet verbranden? 7 tips om snel buikvet te verliezen
Overmatig buikvet, de tijd van nu keurt het af....