Stop met lijnen start met afvallen

"Eet niet minder, maar beter"

Het jojo-effect. Heb jij daar ook zo’n last van? Heb je zo je best gedaan om een paar kilootjes te verliezen… Komen ze er dubbel en dwars weer bij! Levert die strijd met de weegschaal jou eigenlijk alleen maar stress op? Geloof me, dat hoeft helemaal niet. In deze blog laat ik je zien hoe je duurzaam afvalt én dat je dus het jojo-effect prima kan voorkomen.

Het jojo-effect: zo werkt het

Bij een crashdieet beperk je vaak je calorie-inname, soms zelfs tot de helft van wat je nodig hebt! Als je lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, moet het zuinig omgaan met dat wat er wél binnenkomt. Je lichaam gaat in een soort ‘spaarstand’. Je valt af, maar je lichaam spreekt daarvoor vochtreserves en spiermassa aan. Geen vet. Stop je met je dieet? Dan zitten die pondjes er zo weer aan. Omdat je lichaam nog steeds in die spaarstand zit, worden alle extra calorieën omgezet in vet. Er moeten namelijk – volgens je lichaam – weer nieuwe reserves opgebouwd worden. Zo stoomt je lichaam zichzelf klaar voor een volgende ‘crisis’.

5 tips om het jojo-effect te voorkomen

Moet dat cijfer op de weegschaal volgens jou toch echt naar beneden? Dan kan dat ook zeker op een gezonde en duurzame manier. Met deze vijf tips gaat het je zeker lukken!

1. Stop met (crash)diëten

Een dieet is géén quick-fix! Je verliest gewicht, maar geen vet. En bovendien is het heel lastig om goed te blijven functioneren als je structureel te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Als je lichaam in de ‘spaarstand’ gaat, voel je je snel moe en futloos. Hierdoor voelt je dieet nóg zwaarder en val je sneller terug op oude, slechte gewoontes.

2. Ontwikkel langzaam nieuwe, gezonde gewoontes

Gooi niet van de één op de andere dag je hele leven om. Begin dus niet plotseling met een volledig nieuw eetpatroon én tegelijk een extra zwaar trainingsschema. Je hebt de meeste kans van slagen als je je levensstijl geleidelijk verandert. Neem de tijd om aan je nieuwe gezonde gewoontes te wennen. Stel dus ook doelen voor de lange termijn. Je valt dan misschien maar één kilo per week af, maar je ontwikkelt wél een gezondere levensstijl die makkelijk vol te houden is. Zo voelt afvallen ook niet als diëten.

3. Eet niet minder, maar beter

Je hebt voeding nodig. Punt. Hoeveel precies verschilt per persoon, maar gemiddeld verbrandt een man per dag zo’n 2500 kilocalorieën, en een vrouw 2000. Let als je wilt afvallen vooral op wat je eet, en minder op hoeveel je eet. Wist je dat je bijvoorbeeld bijna 1,5 kilo bleekselderij kan eten, om evenveel calorieën binnen te krijgen als met een halve Snickers of een flinke lepel pindakaas? Van groente en fruit kan je in volume heel veel eten, zonder dat je iets ‘slechts’ binnen krijgt. En je komt er ook gewoon vol van te zitten. Eet vooral ook genoeg eiwitten, koolhydraten en (gezonde) vetten. Je lichaam heeft alles nodig.

4. Kies voor (kracht)training

Dat beweging goed voor je is, hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. En iedere vorm van beweging is goed. Om af te vallen adviseer ik krachttraining. Hiermee ontwikkel je namelijk spiermassa én verlaag je je vetpercentage. Het mooie is: je spieren blijven calorieën verbranden, ook in rust. Een grotere spiermassa betekent meer verbranding in rust. Hoe heerlijk is het om aan je lijn te werken, terwijl je lekker op de bank ligt de Netflixen 😉

5. Maak het leuk voor jezelf!

Stel een doel dat bij jou en bij je lichaam past. En wat realistisch is om te halen. Kies vervolgens vooral ook voor een sport die je echt tof vindt, of een trainer die je aardig vindt. Hoe leuker je het voor jezelf maakt, hoe makkelijker het is om vol te houden!

Hulp nodig? Stel nu jouw eigen persoonlijke voedingsplan samen.

ONTDEK MEER

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...