Stress less: het heeft invloed op je workout
"Stress: het begrip is aardig ingeburgerd."Stress: het begrip is aardig ingeburgerd. Er wordt veel over gepraat en iedereen heeft er wel eens last van. Sporten wordt vaak getipt om stress te verminderen, maar wist je dat stress ook invloed heeft op je workout?
Volgens Wikipedia is stress “een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door lichamelijke reacties.”
In een spannende situatie maakt je lichaam zich klaar voor actie: vechten of vluchten. Vroeger was dat heel nuttig, als je oog in oog stond met een beer bijvoorbeeld. Maar tegenwoordig schiet ons lichaam steeds sneller, vaker en langduriger in stressmodus. Tijdens een sollicitatiegesprek, bij hoge werkdruk of relatieproblemen, in een achtbaan, of tijdens het kijken van een gruwelijke scène van Game of Thrones. En dat is niet zonder gevolgen…
Wat gebeurt er bij stress in je lichaam?
In een stressvolle situatie zet ons lichaam twee processen in gang.
* We maken adrenaline aan
De ‘vecht- of vluchtreactie’ van ons sympathisch zenuwstelsel. Adrenaline zorgt ervoor dat je bloeddruk en hartslag omhoog gaan. Dit geeft direct een gevoel van power, omdat er méér bloed en zuurstof naar je spieren wordt gepompt. Daarnaast gaat je spijsvertering op een laag pitje en begin je te zweten, zodat het lichaam na explosieve actie weer afkoelt.
* We maken cortisol aan
Na enkele minuten onder spanning gaat het lichaam ook het ‘stresshormoon’ cortisol aanmaken. Cortisol laat de bloedsuikerspiegel stijgen en boost je stofwisseling, waardoor je meer energie krijgt om met de stressvolle situatie om te gaan.
Stress & je workout
‘Gezonde spanning’ is goed. Je bent meer gefocust, en kunt adequater handelen in bepaalde situaties. Adrenaline in je lijf heeft bovendien een gunstig effect op je sportprestaties. Veel bloed en zuurstof in je spieren is namelijk óók tijdens het sporten nuttig. Stress zorgt ervoor dat je net dat treetje hoger gaat. Het helpt je om optimaal te presteren. Té veel of té lang stress is een ander verhaal, dat zal je prestaties verslechteren en wel hierom:
1. Je bent niet vooruit te branden
Stress de baas blijven? Dan is bewegen één van de beste dingen die je kunt doen. Als je langdurig onder spanning staat, heb je daar alleen totáál geen zin in. Zeker als sporten (nog) niet echt in je routine zit.
2. Je verliest je focus
Gezonde spanning maakt je alert en gefocust. Bij een teveel aan stress raken je hersenen overbelast, waardoor je vergeetachtig kunt worden. Moet je meer moeite doen om je ergens op te concentreren? Dan word je daar moe van; mentaal én fysiek. En dat komt je workout niet ten goede.
3. Je herstelt langzamer
Bij stress maakt je lichaam stresshormonen aan. Houdt de spanning aan? Dan blijft ook die hormoonproductie doorgaan. Teveel cortisol in je lichaam zet je immuunsysteem onder druk, waardoor je veel langzamer herstelt en het risico op spierafbraak vergroot. Om optimaal te herstellen, kun je dan het best even wat minder vaak of wat minder zwaar trainen.
4. De kans op blessures wordt groter
Als jij zelf ontspannen bent, zijn je spieren en gewrichten dat ook. Je houding – en daardoor soms ook je longinhoud – en je ademhaling hebben te lijden onder stress. Je spieren raken verkrampt, en je kunt je balans verliezen. Dit maakt je training niet makkelijker, en bovendien vergroot het de kans op een blessure.
5. Het heeft invloed op het getal op de weegschaal
Als je gestrest bent, grijp je sneller naar ongezond eten en snacks. Dat is tricky, want de cortisol in je lichaam zorgt ervoor dat er meer vet wordt opgeslagen. Je vetmassa neemt toe, net als het cijfer op de weegschaal. En vet – vooral rond de organen – zit in de weg tijdens je training. Eet je door stress juist minder? Dan loop je het risico meer spiermassa dan vet af te breken. En daar word je niet bepaald sterker van. Welke kant de wijzer ook op slaat: eigenlijk word je er sowieso niet blij van.
Ben zen!
Stress heeft niet alleen invloed op je workout, ook op je algehele gezondheid. Bij chronische stress liggen er allerlei pijntjes en ongemakken op de loer, zoals slapeloosheid, rug- en nekklachten of een burn-out. Probeer stress dus altijd te voorkomen, of te verminderen als dat al te laat is. Plan bewust rustmomenten in, net zoals je andere afspraken inplant. Vul die momenten met (non-)activiteiten die jou ontspanning bieden. Maak een wandeling in het bos. Lees een boek. Mediteer, of doe regelmatig ademhalingsoefeningen. Later zul je jezelf bedanken!
Hulp nodig? Stel jouw persoonlijke voedingsplan samen. Het plan is voorzien van handige levensstijl tips zodat jij jouw stressniveau kunt reduceren.
ONTDEK MEER
ONTDEK MEER
Wat is de meerwaarde van proteïne als je aan krachttraining doet?
In deze blog lees je: Wat is proteïne eigenlijk?...
Wat is magnesium en wat doet het voor je spieren?
In deze blog lees je: Wat is magnesium? Waar is...
Gezond ouder worden, hoe doe je dat?
In deze blog lees je: Tips om gezond en vitaal...