Vet verbranden: 8 tips om vet te verliezen

Vet verbranden. Voor de een is het een goed voornemen dat ieder jaar weer terugkomt en de ander krijgt er maar geen grip op. In welke situatie je je ook verkeerd, er zijn hele handige tips die je kunt toepassen waardoor je gemakkelijk vet kunt verliezen! Zeker bij vet verbranden buik kun je deze tips toepassen, want we weten allemaal hoe lastig vetverlies daar is..?

Wat is vet verbranden?

Beginnend bij de basis, wat is vet verbranden? Kort maar krachtig houdt vetverbranding het omzetten van vet in energie in. Je krijgt energie binnen via eten en drinken en je lichaam slaat deze energie op. Als je meer energie binnenkrijgt dan je nodig hebt, dan heeft dit effect op je energiebalans. Deze term houdt het evenwicht tussen energie dat binnenkomt en eruit gaat in. Dus, bij een overschot aan energie houd je hier vet aan over. Lichaamsvet is op zichzelf niet ongezond, maar een te veel aan vet is niet goed voor je. Het effect hiervan is dat je een verhoogd risico hebt op ziektes en daarom is het belangrijk je vetpercentage op peil te houden. Als je te veel vet hebt kun je dit kwijtraken door af te vallen, dus minder energie binnen te krijgen dat je nodig hebt.

Welke methoden zijn er?

De meest effectieve methode die je kunt toepassen voor vetverbranding is door minder te eten en meer te bewegen. Echter, mocht je voor dat ene feestje of bruiloft snel vet verbranden dan is dit wellicht niet de keuze die je wilt maken. Dan zijn er ook andere methoden. Intermittent fasting is hier een voorbeeld van. Bij deze manier van afvallen zit je lichaam een merendeel van de tijd in de vetverbranding modus. Deze methode houdt in dat je periodiek aan het vasten bent. Voor je lichaam betekent dit dat vetreserves moeten worden gebruikt om energie te krijgen, hierdoor verbrand je dus vet. Eventueel zijn er ook nog verschillende soorten diëten, zoals koolhydraatarm, keto of vetarm dieet. Echter, als je dit op lange termijn doet moet je wel in de gaten houden dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat is namelijk het risico als je gaat diëten.

Vet verbranden met deze 8 tips

  1. De eerste tip voor het verbranden van vet is personal training. Hierdoor heb je een persoonlijke coach bij het sporten die je kan helpen met veel verschillende dingen, waaronder vet verbranden. Een gezonde levensstijl is door personal training zeker haalbaar!
  2. Een volgende tip is meer vezels eten, want dit geeft je sneller een vol gevoel. Het effect hiervan is dat je kleinere porties eet en dus vet verliest.
  3. Natuurlijk en onbewerkt voedsel eten is ook een belangrijke tip. Suikers en smaakstoffen zorgen ervoor dat je makkelijker gaat overeten, waardoor je hormonen uit balans raken. Dit voorkom je door natuurlijk te eten.
  4. Frisdranken en vruchtensappen zitten veel suikers in dus dit kun je beter voorkomen.
  5. Daarvoor in de plaats kun je water drinken en daarnaast zorgt water ervoor dat je sneller vol zit. Soms verward je hoofd trek met eten en door water te drinken voel je dit meteen beter aan!
  6. Ook is voldoende slapen niet alleen goed voor je gezondheid, het zorgt er ook voor dat je lichaam meer in balans is en sneller vet kan verbranden.
  7. Nuchter blijven, alcohol belast namelijk je lever en het bevat veel calorieën.
  8. Ontstressen, je stressniveau wil je ook op peil houden, omdat het zorgt voor cortisol. Cortisol is een van de boosdoeners voor overtollig buikvet en dit wil je natuurlijk tegengaan!

Hulp nodig bij vet verbranding?

Zoals hierboven beschreven kan een personal trainer je goed helpen als je vet wil verliezen. Krachttraining en trainen onder een hoge intensiteit, waarbij de hartslag flink omhoog gaat, is ontzettend effectief als je vet wil verbranden en een personal trainer kan je hier goed bij helpen. Het kan overweldigend zijn om opeens de sportschool in te stappen of heel je voedingsschema om te gooien, daarom kan een personal trainer daar een goede ondersteuning in zijn. Aan de hand van jouw doel, lichaam en levensstijl kijkt een personal trainer samen met jou naar hoe jij jouw doel kan behalen.

Vet verliezen door middel van training

De beste manier om vet te verliezen is natuurlijk door minder te eten en meer te bewegen. Een eetschema voor afvallen, of persoonlijk voedingsschema kan je hierbij helpen. In de sportwereld wordt deze manier van afvallen ook wel droog trainen genoemd. Hierbij probeer je je spiermassa zoveel mogelijk te behouden, maar je vet blijf je verliezen. Het effect hiervan is dat je spieren zichtbaarder worden. Spier weegt nou eenmaal zwaarder dan vet, dus de vetverbranding zal je bij deze manier van afvallen vooral zien aan je lijf en niet op de weegschaal. Dat is belangrijk om in je achterhoofd te houden.

ONTDEK MEER

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...

Zo blijf je gemotiveerd tijdens het sporten

In deze blog lees je: Stel jezelf een haalbaar doel Zorg dat het trainen leuk is en blijft Sport samen Neem deel aan groepslessen Schrijf je sportafspraken in je agenda Neem deel aan groepslessen...