Voorkom die winterdip: Boost je vitamine D!

"Natuurlijke supplementen van New Care"
De klok is verzet,de dagen worden korter. De zon verstopt zich vaker achter een wolkendek. En da’s best lastig. Want we krijgen niet alleen een goed humeur van de zon, genoeg zon- en daglicht is ook heel belangrijk voor je gezondheid! De hoogste tijd om het even over ‘Vitamine Zonlicht’ – ofwel vitamine D – te hebben. Een ‘vitamine’ die je vooral binnenkrijgt via – je raadt het al – de zon!

Vitamines leveren geen energie, maar zijn wél onmisbaar voor een goede gezondheid, groei en ontwikkeling. Het lichaam maakt weinig tot geen vitamines zelf aan.En dus ben je op je voeding aangewezen.Bij een gezonde en gevarieerde voeding krijg je over het algemeen genoeg vitamines binnen.Vitamine D is echter een vreemde eend in de bijt, want – ondanks de naam – is vitamine D eigenlijk niet echt een vitamine te noemen. Je lichaam maakt vitamine D namelijk wél zelf aan.Dat gebeurt vooral in de huid, onder invloed van UV-stralen in zonlicht.

De donkere dagen zijn aangebroken

Vitamine D stimuleert de opname van calcium uit voeding en dat is goed voor stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

De meeste mensen hebben ongeveer 10 microgram vitamine D per dag nodig. Voor de meeste mensen met een lichte huid is het voldoende om elke dag 15 tot 30 minuten naar buiten te gaan overdag, met onbedekte handen en gezicht. In de lente en zomer is dit geen probleem; de dagen zijn dan lekker lang én de zon schijnt vaker. De herfst en de winter zijn een ander verhaal, vooral in een wisselvallig land als Nederland. En dat heeft gevolgen: een tekort aan vitamine D is vaak de reden waarom mensen zich wat futloos en depri voelen in de winter. Helaas is het ook niet zo dat je een flinke ‘voorraad’ kunt aanleggen; de huid maakt namelijk niet eindeloos vitamine D aan.

Tips om voldoende vitamine D binnen te krijgen

Er zijn groepen mensen die extra vitamine D nodig hebben; kinderen tot 4 jaar hebben bijvoorbeeld meer nodig omdat hun botten en tanden nog volop in ontwikkeling zijn. Voor ouderen, zwangere vrouwen, gesluierde vrouwen en mensen met een donkere huidskleur geldt dat de huid meer moeite heeft om voldoende vitamine D aan te maken. Voor hen én alle anderen die denken dat ze niet genoeg vitamine D binnenkrijgen: lees onderstaande tips!

  • Maak overdag een wandelingetje, bijvoorbeeld tijdens de pauze van je werk. Je krijgt meteen wat extra beweging, twee vliegen in één klap!
  • Probeer via je voeding wat extra vitamine D binnen te krijgen. Bijvoorbeeld door vette vis als zalm of makreel te eten. In mindere mate zit er ook vitamine D in (rood) vlees, boter en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan ontbijtgranen, margarine en bak- en braadproducten.
  • Neem een supplement in de wintermaanden

Natuurlijke supplementen van New Care

In de wintermaanden hebben de meeste Nederlanders baat bij een vitamine D-supplement. Kies dit supplement met zorg. De meeste voedingssupplementen die je in de winkel vindt, zijn namelijk synthetisch. Je lichaam reageert anders op synthetische stoffen dan op natuurlijke voedingsstoffen, en neemt ze ook minder goed op in het lichaam. Kies liever voor supplementen met natuurlijke en natuur-identieke ingrediënten, zoals de supplementen van New Care. Dit merk maakt uitsluitend gebruik van natuurlijke stoffen die het lichaam makkelijk herkent én opneemt!

Wil je meer weten over sporten, gezonde voeding en de combinatie met supplementen? Bij PTI geven we je graag advies!

ONTDEK MEER

ONTDEK MEER

Langer leven door te sporten: onze tips

In deze blog lees je: Wat doet sporten met je lichaam? Langer leven met intensief sporten Hoe vaak per week sporten is gezond? Voeding vs. sporten voor een langer leven Handige tips van onze...

Krachttraining: wat is het en hoe doe je het goed?

In deze blog lees je: Voordelen van krachttraining Krachttraining voor mannen en vrouwen: de verschillen Hoe werkt krachttraining? Wat is functionele krachttraining? Aantal sets en herhalingen bij...

Alles wat je moet weten over intermittent fasting + schema

In deze blog lees je: Wat is intermittent fasting? Hoe werkt intermittent fasting? De verschillende soorten intermittent fasting De voordelen van intermittent fasting Intermittent fasting schema...