Waarom beloningen werken

"Laat je beloning je doel niet in de weg staan"
Als je kinderen hebt, weet je dit allang. Wil je je kind ander gedrag aanleren? Dan moet je goed gedrag belonen. In opvoeding en onderwijs wordt veel gebruik gemaakt van deze ‘strategie’: positieve versterking. En bij volwassenen werkt dit eigenlijk niet veel anders 😉 Als je weet dat je iets leuks te wachten staat na afloop ben je sneller geneigd je best te doen – ook voor taken of activiteiten die je moeilijk vindt of waar je eigenlijk niet zoveel zin in hebt. Zoals dat bezoekje aan de sportschool.

 

7 manieren om jezelf te belonen

Vergelijk jezelf vooral niet met anderen. Iedereen is anders. Wat voor anderen onbenullig lijkt, kan voor jou voelen als een enorme overwinning. Vier die overwinningen. Wees trots op jezelf! Zoek je een mooie stimulans? Haal inspiratie uit mijn lijstje:

  1. Ga even lekker naar buiten. Maak een wandeling of ga een rondje fietsen en geniet bewust van de buitenlucht.
  2. Neem tijd voor jezelf, want me-time is zo belangrijk! Gun jezelf een uurtje of een dagje waarop niks moet en alles mag. Neem een uitgebreid schuimbad, zet een lekkere kop cappuccino voor jezelf, zet een mooie film op, binge een serie of pak eindelijk dat boek erbij dat al zo lang op de plank ligt.
  3. Plan een dagje weg. Koop bijvoorbeeld kaarten voor een concert van je favoriete band, bezoek die tentoonstelling, boek een dagje wellness, of ga naar een pretpark. Vraag je favoriete gezelschap mee, dat maakt het éxtra speciaal!
  4. Leg jezelf in de watten. Ga voor een make-over bij de kapper of barbier. Of geniet van een heerlijke massage of een behandeling bij een schoonheidsspecialist.
  5. Boost je motivatie en schaf die sportgadget aan die je zo graag wilde. Een mooie nieuwe sportbroek, of een stappenteller bijvoorbeeld.
  6. Koop inspiratie. Wil je wel gezond eten, of meer groenten in je dieet verwerken, maar weet je niet goed hoe? Trakteer jezelf op een mooi kookboek dat je helpt! Fijn om in te bladeren. En wie weet vind je wel een gezonde versie van je favoriete snack?
  7. Gun jezelf een nieuwe garderobe. Als je jezelf goed voelt in je kleding, is dat goed voor je zelfvertrouwen. Bovendien geeft het heel veel voldoening als je je kleding – na al dat harde werk – een maat kleiner kunt kopen.

Laat je beloning je doel niet in de weg staan

Denk even goed na over je doelen én over je beloningen. Wil je een extra stok achter de deur? Print je ultieme goal uit voor op de koelkast, of maak een moodboard. Zo herinner je jezelf er regelmatig aan waar je het allemaal voor doet. Is je doel heel ‘groot’ en het behalen ervan nog ver weg? Dan wil je misschien ook subdoelen formuleren. Laat je beloning in verhouding staan met je doel. Als je één week lang braaf drie keer bent gaan sporten, verdient dat misschien niet meteen een nieuwe iPad. Ben ook streng voor jezelf. Plan die heerlijke saunadag écht pas in als je je doel gehaald hebt. En probeer je af te vallen? Beloon jezelf dan liever niet met chocolade of pizza. Dit staat je doel alleen in de weg.

De voldoening van het halen van je doelen als beloning op zich

Wat je doel ook is: je werkt aan jezelf. Op een gegeven moment zul je inzien dat dát al genoeg beloning is op zichzelf. Je voelt je op den duur fitter, energieker, vrolijker zelfs. Je zelfvertrouwen krijgt een boost. Je broek zit wat losser. Je ziet eindelijk die felbegeerde spiercontouren verschijnen. Misschien heb je flink geploeterd om die vijf kilometer achter elkaar te kunnen hardlopen? Hou vol! Geloof me: het doet je ook ontzettend goed als je merkt dat je op sportief vlak steeds een beetje sneller, langer of zwaarder kan. Voor je het weet heb je geen extra beloning meer nodig!

Heb jij je beloningsysteem op orde, maar is wat persoonlijke aanmoediging welkom? PTI staat voor je klaar! Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsafspraak.

ONTDEK MEER

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...