Wanneer vitamine & supplementen innemen?

Leestijd: 4 min
In deze blog lees je:

Kijk eens kritisch naar jezelf: eet jij elke dag gevarieerd en de juiste hoeveelheid? Bij de meeste mensen is het antwoord nee. Herkenbaar? Dan zijn supplementen een hele makkelijke en natuurlijke oplossing om de dagelijkse vitamines aan te vullen. Supplementen kennen veel voordelen, ze verbeteren je weerstand en geven je immuunsysteem een boost. Hierdoor ben je minder vaak ziek en zul je merken dat je overdag veel meer energie hebt. Niet alleen je fysieke gesteldheid gaat erop vooruit, ook blijkt dat het een positieve werking heeft op je geestelijke gezondheid. Denk hierbij aan supplementen als Multi, vitamine D3, vitamine C1000, magnesium en visolie. Benieuwd naar welke voor jou relevant zijn of erachter komen waarom en wanneer je welke het beste in kunt nemen, vertellen we je graag meer over in deze blog.  

Wat zijn vitamines en supplementen?

Vitamines en supplementen zijn producten in de vorm van tabletten, poeders of capsules. Wat voor veel mensen nog weleens verwarrend kan zijn is dat supplementen dienen als aanvulling, niet als vervanging. Gezond, gevarieerd en de juiste hoeveelheid eten is dus nog steeds de basis, ook als je dagelijks supplementen inneemt. Voedingssupplementen bevatten vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Deze hebben dezelfde werking als vitamines en mineralen die in voeding te vinden zijn, sterker nog: de vitamines en mineralen die afkomstig zijn uit supplementen worden sneller en makkelijker in het bloed opgenomen dan de vitamines en mineralen die komen uit voeding. Er bestaan grofweg drie soorten supplementen. Deze zijn: supplementen met maar 1 vitamine of mineraal, multi supplementen met een combinatie van vitamines en/of mineralen en supplementen met bioactieve stoffen. Deze supplementen mogen in principe door iedereen verkocht worden, mits ze veilig en volgens de regels zijn geproduceerd natuurlijk. 

Waarom vitamine innemen?

Ons lichaam heeft vitamines nodig om te kunnen functioneren en gezond te blijven. Uit onderzoek blijkt dat 95% van de Nederlanders onvoldoende groente eet en hierdoor niet dagelijks de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Als aanvulling hierop, hebben specialisten supplementen ontwikkeld.

Waarom wij een supplementenpakket aanraden? Over het algemeen is het grootste voordeel dat je weerstand en immuunsysteem een flinke boost krijgen. Daarbij heeft elk supplement zijn eigen kracht. We lichten er een paar toe:

1. Multi heeft een positieve invloed op afweersysteem en energiestofwisseling.
2. Vitamine D3 versterkt de botten en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
3. Vitamine C1000 functioneert als antioxidant en houdt een goede weerstand in stand.
4. Magnesium verbetert onder andere slaap en kracht. Daarnaast kan het je stressniveau verlagen.
5. Visolie is goed voor hart- en vaatgezondheid en verbetert het zenuwstelsel.

Wanneer vitamines innemen?

Nu je weet wat supplementen zijn en waarom ze bijdragen aan een gezond en energiek leven, duiken we nog even in op de vraag: wanneer kan je ze het beste innemen? ‘s Ochtends, ‘s avonds, ‘s middags, voor het eten, na het eten? Vragen die wij voor jou beantwoorden.

Het starterspakket van PTI bestaat standaard uit een aantal vaste supplementen. Deze zijn Multi, vitamine D3, vitamine C1000, magnesium, visolie en proteïne.

Multi: middag (tijdens lunch)
Vitamine D3: ochtend (tijdens ontbijt)
Vitamine C1000: ochtend (na ontbijt)
Magnesium: avond (een uur voor het slapen)
Visolie: avond (tijdens avondeten)

De supplementen komen vrijwel allemaal het beste tot zijn recht zodra je ze tijdens een maaltijd inneemt. Neem bijvoorbeeld vitamine C1000. Slik je deze op een nuchtere maag, dan is de kans groot dat hij meteen via de plasbuis weer naar buiten verdwijnt.

Kan ik meerdere vitamines en supplementen tegelijk innemen?

Kan je meerdere supplementen tegelijk innemen? Het antwoord is: ja, graag zelfs! Het is heel goed om verschillende vitamines en mineralen in één keer binnen te krijgen, mits jij je wel aan een aantal regels houdt:

1. Houd je aan de inname voorschriften
De dosering die de fabrikant voorschrijft dient geaccepteerd te worden. Deze dosering is precies zo afgemeten dat er een optimale absorptie van de supplementen kan plaatsvinden.

2. Neem geen supplementen en producten die elkaar tegenwerken
Kunt u ‘s nachts moeizaam in slaap vallen? Dan kan magnesium bijdragen aan meer ontspanning. Combineer je dit met cafeïne, dan zul je merken dat de magnesium pillen zinloos zijn.

3. Gebruik je medicijnen? Blijf alert!
Hoewel voedingssupplementen veel weldadige effecten kunnen hebben, betekent dit niet dat ze per definitie geschikt zijn voor mensen met een mindere gezondheid. Gebruik jij medicijnen? Lees altijd de bijsluiter en raadpleeg een arts om erachter te komen welke supplementen voor jou geschikt zijn.

Welke vitamines zijn geschikt voor mij?

Benieuwd welke supplementen geschikt zijn voor jou? Onze vitaminebot vertelt jou op basis van jouw persoonlijke kenmerken graag welke vitamine, mineralen, kruiden en eiwitten jij kan gebruiken. De vitaminebot is in samenwerking met onze diëtiste opgesteld. De vragen die je tegenkomt, hebben te maken met persoonlijke eigenschappen, levensstijl en jouw unieke doelstellingen.

Denk je ook nog wat vooruitgang te kunnen boeken in je eetgewoontes? Wil je bijvoorbeeld afvallen, aankomen of op gewicht blijven? Denk dan aan een voedingsplan op maat; ieder mens is uniek en daarom stellen wij een persoonlijk voedingsschema samen dat aansluit op jouw wensen, doelstellingen en levensstijl. Hoe dit werkt? Jij deelt met ons jouw persoonlijke kenmerken en doelen, wij ontwikkelen een voedingsschema! Waar wacht je nog op?

Hulp nodig?

Wat goed dat je met je gezondheid bezig bent en belangstelling in voeding en supplementen hebt gekregen! Jouw reis naar succes begint hier. Naast de juiste supplementen en een op maat gemaakt voedingsplan kunnen wij jou namelijk ook helpen op het gebied van sport en beweging. Zo behaal je jouw doelstelling twee keer zo snel! Bij PTI bieden we zowel personal training als small group training. Samen kijken we welke manier van sporten het beste bij je past. In beide gevallen ga je samen met een personal trainer aan de slag om je doelstelling met vlag en wimpel te behalen. Waar wacht je nog op? Meld je aan!

 

ONTDEK MEER

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...

Zo blijf je gemotiveerd tijdens het sporten

In deze blog lees je: Stel jezelf een haalbaar doel Zorg dat het trainen leuk is en blijft Sport samen Neem deel aan groepslessen Schrijf je sportafspraken in je agenda Neem deel aan groepslessen...