Wat je moet weten over voedingssupplementen

"Kies voor verantwoorde supplementen"

Haal je voedingsstoffen uit je voeding

Als je gezond en gevarieerd eet en drinkt, haal je vrijwel alles wat je nodig hebt uit je voeding. Voedingssupplementen heb je dus bijna niet nodig. Gebruik je toch supplementen? Hou in gedachten dat supplement gewoon ‘aanvulling’ betekent. En dus geen vervanging!

Gezond eten

Als je volgens de Schijf van Vijf eet, krijg je alles binnen om je lekker fit te voelen. Het advies is simpel. Zorg dat je genoeg groente, fruit, vetten, granen, vis, vlees en zuivel eet. Variatiemogelijkheden genoeg! En zeg nou zelf, je geniet toch veel meer van een kleurrijk bord vol vitaminen dan van een tabletje, druppeltje of poedertje?

Eiwitten

Vooral over (het aanvullen van) eiwitten is veel discussie. Sport je veel? Dan belast je je spieren. Eiwitten helpen spier- en lichaamscellen herstellen. Mede om die reden zijn eiwitten onmisbaar voor je lichaam. Kijk voor je naar die proteïneshake grijpt wel eerst naar je voedingspatroon. Heb je een normaal voedingspatroon, dan krijg je voldoende eiwitten binnen. Eiwitten zitten namelijk volop in doodgewone voedingsmiddelen, zoals eieren, kip, vis en zuivel. Alleen voor heel fanatieke sporters is een proteïneshake echt zinvol. Recreatieve sporters hebben voor een herstellende boost genoeg aan een bakje kwark of yoghurt.

Vitamines

Ook vitamines krijg je bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon over het algemeen genoeg binnen. Vitamine C is bijvoorbeeld belangrijk om je weerstand op peil te houden. Gelukkig krijg je voldoende vitamine C binnen als je genoeg fruit en groente eet. Er zijn helaas ook vitamines die je niet alleen via je voeding binnenkrijgt. Vitamine D bijvoorbeeld, de belangrijkste bron van deze vitamine is namelijk zonlicht. En daarvoor wonen we helaas niet op de meest ideale plek in de wereld. Om voldoende vitamine D binnen te krijgen is een supplement voor de meeste mensen aan te raden. Vooral in de herfst en winter, wanneer we over het algemeen weinig bij daglicht buiten komen.

Dus supplementen zijn niet helemaal uit den boze?

Nee hoor. Skip je uit principe, geloofsovertuiging, of omdat je het niet lekker vindt een bepaalde voedingsgroep? Dan kun je je lichaam met supplementen best een steuntje in de rug geven. Veganisten halen bijvoorbeeld waarschijnlijk te weinig vitamine B12 uit hun voeding. En eet je per week niet twee keer vette vis? Dan kun je visolie gebruiken om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen. Ook als je specifieke fysieke doelen hebt, kunnen supplementen je helpen. Creatine, zink en magnesium helpen je bijvoorbeeld als je spiergroei wilt stimuleren.

Kies voor verantwoorde supplementen

Hou dus in gedachten: stoffen die je gewoon via je voeding voldoende binnenkrijgt, hoef je niet aan te vullen met een supplement. Heb jij wel baat bij een supplement? Slik dan niet zomaar wat. Laat je goed adviseren door je huisarts of trainer. De meeste supplementen die je in de winkel vindt, zijn namelijk synthetisch. Die zijn kunstmatig geproduceerd, in een fabriek. Je lichaam reageert hier anders op dan op natuurlijke voedingsstoffen, en neemt synthetische voedingsstoffen ook minder goed op in het lichaam. Kies daarom liever voor supplementen met zoveel mogelijk natuurlijke en natuur-identieke ingrediënten. Dat zijn namelijk stofjes die het lichaam herkent. Dit zorgt ervoor dat het lichaam ze goed opneemt. De supplementen van New Care zijn daar een mooi voorbeeld van.

Hulp nodig? Stel jouw persoonlijke voedingsplan samen.

ONTDEK MEER

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...