Wat zijn anti-nutriënten?

Wat zijn anti-nutriënten?

Anti-nutriënten komen voor in onze Westerse voeding en kunnen de darmwand irriteren en de tight junctions (hierover heb je al iets meer gelezen in de blog over gezonde darmen) tegenwerken. Dit is niet bij iedereen het geval 😉 Door de irritatie gaat de darmwand openstaan en kunnen de bacteriën ongestoord naar binnen wandelen. Daarnaast worden ook de goede stoffen minder goed opgenomen. In dit geval is twee keer min geen plus.

Je ervaart hierdoor niet perse directe klachten zoals bijvoorbeeld buikpijn, Het bouwt zich langzaam op wat er op lange termijn in kan resulteren dat je vaak vermoeid bent, een verminderde weerstand hebt of een verhoogde kans hebt op ziektes.

Caseïne en gluten

Caseïne is een dierlijk eiwit dat in zuivel voorkomt. Gluten is ook een eiwit en komt voor in onder andere tarwe, rogge en spelt. Beide zijn anti-nutriënten en deze twee komen naast een tal aan andere varianten het meest voor in onze voeding.

Als de irritatie aan de darmwand te lang aanhoudt en de wand ‘open staat’ dan kan dat leiden tot een zogenoemde laaggradige ontsteking. Hierbij is ons immuunsysteem continu een beetje actief. Dit vreet enorm veel energie en zorgt ervoor dat ons immuunsysteem steeds zwakker wordt.

TIP: Mocht je hier last van hebben, dan zou het mooi zijn om brood en zuivel vaker te vervangen door andere producten en hierin dus meer variatie aan te brengen.

Op zoek naar een lunch zonder gluten en caseïne?
Probeer
onze boekweit pannenkoeken eens!

Hulp nodig bij het vinden van een gebalanceerd voedingsplan? Stel hier jouw persoonlijke voedingsplan samen.

 

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...