Anti-nutriënten

Wat zijn anti-nutriënten?
Anti-nutriënten komen voor in onze Westerse voeding en kunnen de darmwand irriteren en de tight junctions (hierover heb je al iets meer gelezen in de mail over gezonde darmen) tegenwerken. Dit is niet bij iedereen het geval 😉 Door de irritatie gaat de darmwand openstaan en kunnen de bacteriën ongestoord naar binnen wandelen. Daarnaast worden ook de goede stoffen minder goed opgenomen. In dit geval is twee keer min geen plus.

Je ervaart hierdoor niet perse directe klachten zoals bijvoorbeeld buikpijn, Het bouwt zich langzaam op wat er op lange termijn in kan resulteren dat je vaak vermoeid bent, een verminderde weerstand hebt of een verhoogde kans hebt op ziektes.

Caseïne en gluten

Caseïne is een dierlijk eiwit dat in zuivel voorkomt. Gluten is ook een eiwit en komt voor in onder andere tarwe, rogge en spelt. Hier een filmpje dat je, mocht je het interessant vinden, kunt bekijken over gluten. Beide zijn anti-nutriënten en deze twee komen naast een tal aan andere varianten het meest voor in onze voeding.

Als de irritatie aan de darmwand te lang aanhoudt en de wand ‘open staat’ dan kan dat leiden tot een zogenoemde laaggradige ontsteking. Hierbij is ons immuunsysteem continu een beetje actief. Dit vreet enorm veel energie en zorgt ervoor dat ons immuunsysteem steeds zwakker wordt.

TIP: Mocht je hier last van hebben, dan zou het mooi zijn om brood en zuivel vaker te vervangen door andere producten en hierin dus meer variatie aan te brengen.

Op zoek naar een lunch zonder gluten en caseïne?
Probeer
onze boekweit pannenkoeken eens!

Hulp nodig bij het vinden van een gebalanceerd voedingsplan? Stel hier jouw persoonlijke voedingsplan samen.

 

Bewerkte-en onbewerkte voeding

Bewerkte-en onbewerkte voeding

Bewerkte voedingsmiddelen zijn niet per definitie slecht voor je. Voorgesneden groenten of fruit zijn hier een voorbeeld van. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat bewerkte voedingsmiddelen niet bepaald bijdragen aan een lang en vitaal leven. Veel bewerkte producten...

Gezonde darmen

Gezonde darmen

Een gezonde darmflora (of gezonde darmen) zijn enorm waardevol voor je gezondheid. En dat niet alleen, je darmen vertellen je meer dan je misschien denkt 😉 De darmwand is opgebouwd uit darmcellen die de barrière vormen genaamd tight junctions. Als je darmcellen sterk...

Immuunsysteem

Immuunsysteem

Ons immuunsysteem is hét verdedigingsmechanisme in jouw lichaam. Zij beschermt je onder andere tegen virussen (je weet wel onder andere die ene...), bacteriën en parasieten. Ook heeft deze topper de kracht om afvalstoffen of zieke lichaamscellen zoals bijvoorbeeld...