Wat zijn anti-nutriënten?

Wat zijn anti-nutriënten?

Anti-nutriënten komen voor in onze Westerse voeding en kunnen de darmwand irriteren en de tight junctions (hierover heb je al iets meer gelezen in de blog over gezonde darmen) tegenwerken. Dit is niet bij iedereen het geval 😉 Door de irritatie gaat de darmwand openstaan en kunnen de bacteriën ongestoord naar binnen wandelen. Daarnaast worden ook de goede stoffen minder goed opgenomen. In dit geval is twee keer min geen plus.

Je ervaart hierdoor niet perse directe klachten zoals bijvoorbeeld buikpijn, Het bouwt zich langzaam op wat er op lange termijn in kan resulteren dat je vaak vermoeid bent, een verminderde weerstand hebt of een verhoogde kans hebt op ziektes.

Caseïne en gluten

Caseïne is een dierlijk eiwit dat in zuivel voorkomt. Gluten is ook een eiwit en komt voor in onder andere tarwe, rogge en spelt. Beide zijn anti-nutriënten en deze twee komen naast een tal aan andere varianten het meest voor in onze voeding.

Als de irritatie aan de darmwand te lang aanhoudt en de wand ‘open staat’ dan kan dat leiden tot een zogenoemde laaggradige ontsteking. Hierbij is ons immuunsysteem continu een beetje actief. Dit vreet enorm veel energie en zorgt ervoor dat ons immuunsysteem steeds zwakker wordt.

TIP: Mocht je hier last van hebben, dan zou het mooi zijn om brood en zuivel vaker te vervangen door andere producten en hierin dus meer variatie aan te brengen.

Op zoek naar een lunch zonder gluten en caseïne?
Probeer
onze boekweit pannenkoeken eens!

Hulp nodig bij het vinden van een gebalanceerd voedingsplan? Stel hier jouw persoonlijke voedingsplan samen.

 

ONTDEK MEER

Langer leven door te sporten: onze tips

In deze blog lees je: Wat doet sporten met je lichaam? Langer leven met intensief sporten Hoe vaak per week sporten is gezond? Voeding vs. sporten voor een langer leven Handige tips van onze...

Krachttraining: wat is het en hoe doe je het goed?

In deze blog lees je: Voordelen van krachttraining Krachttraining voor mannen en vrouwen: de verschillen Hoe werkt krachttraining? Wat is functionele krachttraining? Aantal sets en herhalingen bij...

Alles wat je moet weten over intermittent fasting + schema

In deze blog lees je: Wat is intermittent fasting? Hoe werkt intermittent fasting? De verschillende soorten intermittent fasting De voordelen van intermittent fasting Intermittent fasting schema...