Wat zijn macro’s?
Leestijd: 4 minIn deze blog lees je:
- Wat betekent macro’s?
- Wat zijn macronutriënten?
- Wat doet een macro?
- Verschil tussen macro’s en micro’s
- Hoe bereken je macro’s?
Je hebt vast weleens gehoord van die mysterieuze term “macro’s,” maar weet je eigenlijk wat het betekent? Geen zorgen, we got you! Macro’s is een hippe afkorting voor macronutriënten. Stel je voor dat jouw lichaam een bouwpakket is. Macro’s zijn de absolute must-haves, de onmisbare onderdelen die jouw lichaam nodig heeft om lekker te functioneren. Ze zijn als bouwstenen voor ons lichaam, vergelijkbaar met de brandstof die een auto nodig heeft om te rijden. De drie belangrijkste macro’s zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. In deze blog duiken we dieper in op deze macro’s. Wat is hun betekenis en waarom zijn ze zo belangrijk voor een gezond dieet?
Wat betekent macro’s?
Macro’s verwijzen naar de grotere voedingscomponenten die we dagelijks consumeren. Ze voorzien ons lichaam van energie en zijn verantwoordelijk voor het behoud en de groei van onze spieren, organen en weefsels. Elk macronutriënt heeft een specifieke rol in het lichaam en een tekort of overmaat aan een van deze macro’s kan de gezondheid negatief beïnvloeden. Evenwicht is daarom de sleutel! Een tekort aan macro’s kan ervoor zorgen dat we ons uitgeput voelen. Aan de andere kant, een overmaat kan ook voor problemen zorgen en onze gezondheid in gevaar brengen. We moeten onze voedingskeuzes met zorg maken om ervoor te zorgen dat onze macro’s in de juiste verhoudingen aanwezig zijn.
Wat zijn de macronutriënten?
Laten we ons nu verdiepen in de drie belangrijkste macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten.
- Koolhydraten zijn de voornaamste bron van energie voor ons lichaam. Ze zijn aanwezig in voedingsmiddelen zoals granen, brood, pasta, rijst, fruit en groenten. Koolhydraten worden omgezet in glucose, wat werkt als de primaire brandstof voor ons lichaam om optimaal te functioneren.
- Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam en spelen een essentiële rol bij het opbouwen en repareren van weefsels, alsook bij de regulatie van enzymen en hormonen. Voedselbronnen rijk aan eiwitten zijn onder andere vlees, vis, zuivelproducten, peulvruchten en noten.
- Vetten vervullen niet alleen een energiereserve functie, maar zijn tevens van belang voor de opname van specifieke vitamines en het handhaven van de gezondheid van onze cellen en hersenen. Gezonde bronnen van vetten zijn onder andere avocado’s, olijfolie, noten en vette vis.
Met een weloverwogen combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten ga je het juiste dieet tegemoet!
Wat doet een macro?
Elke macronutriënt heeft een specifieke rol en invloed op ons welzijn. Koolhydraten geven je de kracht om de dag door te komen. Eiwitten zijn de bouwstenen van jouw lichaam, die onze spieren en weefsels helpen herstellen en groeien. En vergeet de waardevolle vetten niet – ze fungeren als beschermende schilden voor onze cellen en hersenen, waardoor ze gezond blijven. Het is van belang dat je alle macro’s eet voor een optimale gezondheid.
Verschil tussen macro’s en micro’s?
Het verschil tussen macro’s en micro’s is een essentieel aspect van voeding en gezondheid. Macro’s, vertegenwoordigd door koolhydraten, eiwitten en vetten, zoals je weet, vormen de grotere voedingscomponenten die ons lichaam van energie voorzien. Ze zijn de voornaamste bronnen van voedingsenergie en moeten in aanzienlijke hoeveelheden in ons dieet aanwezig zijn.
In tegenstelling tot macro’s zijn micro’s (vitamines en mineralen), de kleinschalige voedingsstoffen die ons lichaam in kleinere hoeveelheden vereist. Hoewel ze niet dezelfde energiebijdrage leveren, zijn ze evenzeer cruciaal voor een optimale gezondheid. Micro’s ondersteunen verschillende fysiologische functies en dragen onder andere bij aan een gezond immuunsysteem, een goede stofwisseling.
Hoe bereken je macro’s?
Het berekenen van je persoonlijke macro’s is niet gemakkelijk! Gelukkig kun je een persoonlijk voedingsplan samen laten stellen door PTI afgestemd op jouw eigenschappen en levensstijl. Er wordt rekening gehouden met leeftijd, geslacht, gewicht, lengte, activiteitenniveau en gezondheidsdoelen. Na het beantwoorden van een aantal vragen heb jij binnen no-time een op maat gemaakt voedingsschema. Boost je resultaat en gezondheid met dit persoonlijke voedingsschema!
ONTDEK MEER
Sporten voor het slapen: Is dat goed voor je?
In deze blog lees je: Endorfine en adrenaline...
Tijdens afvallen alcohol drinken en uit eten gaan: Hoe pak je dat aan?
In deze blog lees je: Weet hoeveel calorieën je...
Energiebalans: Wat is het en wat heb ik nodig?
In deze blog lees je: Twee vormen van...