Wat zijn micro’s?

Leestijd: 5 min

In deze blog lees je:

We duiken in deze blog dieper in op een onderwerp dat misschien klein lijkt, maar een grote impact heeft op jouw welzijn: micro’s, oftewel micronutriënten. Laten we beginnen met de vraag: wat zijn micro’s eigenlijk? Micro’s zijn essentiële voedingsstoffen die je lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft om optimaal te functioneren. Hoewel ze in kleine hoeveelheden voorkomen, zijn ze absoluut onmisbaar voor verschillende biologische processen die plaatsvinden in je lichaam. We vertellen je graag wat meer over wat micro’s precies zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende van deze kleine krachtpatsers binnenkrijgt.

Wat betekenen micro’s?

Micro’s, die kleine krachtpatsers, zijn eigenlijk precies wat je nodig hebt voor een groot effect op je welzijn. De naam zegt het al: “micro” verwijst naar hun kleine, bescheiden aanwezigheid, maar onderschat ze niet! Deze voedingsstoffen vormen de ruggengraat van jouw gezondheid en welzijn. Ze zijn als de bouwstenen van een stevige brug, waarover je reist op weg naar een vitaal leven. Hoewel ze niet in grote hoeveelheden aanwezig zijn, zijn ze van onschatbare waarde voor jouw algehele gezondheid. Dus, terwijl macro’s misschien de schijnwerpers stelen, verdienen micro’s ook zeker genoeg aandacht voor hun stille maar krachtige rol zodra je wil werken aan je algehele gezondheid.

Wat zijn de micronutriënten?

Laten we een duik nemen in de micronutriënten die bijdragen aan jouw welzijn. We kunnen ze verdelen in twee categorieën: vitamines en mineralen. Vitamines zijn organische verbindingen die als multitaskers fungeren. Ze geven je lichaam de steun die het nodig heeft voor diverse functies. Van de glimlach op je gezicht tot de energie die je in het dagelijks leven uitstraalt, vitamines hebben er een hand in.

Laten we echter niet de mineralen over het hoofd zien. Deze anorganische elementen vervullen een vergelijkbare belangrijke rol in ons lichaam. Ze zijn verantwoordelijk voor het handhaven van de balans en harmonie bij verschillende processen. Ze dragen bij aan de opbouw van sterke botten en zijn betrokken bij het reguleren van het vochtgehalte in ons lichaam. Mineralen en vitamines werken nauw samen om ons lichaam te ondersteunen en te zorgen dat het optimaal kan functioneren.

Wat doen Micro’s?

De rol van micro’s in je lichaam is enorm divers. Vitamines zoals vitamine C versterken je immuunsysteem en bevorderen de genezing, terwijl vitamine D essentieel is voor sterke botten en een goede gemoedstoestand. Aan de andere kant dragen mineralen zoals ijzer bij aan het zuurstoftransport in je bloed en is calcium nodig voor gezonde tanden en botten. Kort gezegd, micro’s zorgen ervoor dat alle processen soepel en in harmonie verlopen.

Verschil tussen Micro’s en Macro’s?

Het verschil tussen micro’s en macro’s komt neer op hun respectievelijke rollen. Macronutriënten, zoals eiwitten, koolhydraten en vetten, zijn de voedingsstoffen die je lichaam in grotere hoeveelheden nodig heeft. Ze dienen als de energiebron die je lichaam aandrijft, vergelijkbaar met de brandstof in een auto.

Aan de andere kant zijn micro’s de micronutriënten die in kleinere hoeveelheden vereist zijn. Ze zijn betrokken bij specifieke processen en functies in je lichaam. Denk hierbij aan vitamines en mineralen die helpen bij het handhaven van een goede gezondheid en verschillende biologische processen ondersteunen.

In simpele woorden: macronutriënten leveren de energie die je nodig hebt om actief te zijn, terwijl micro’s zich richten op de fijne afstemming en ondersteuning van je lichaam, vergelijkbaar met de onderhoudswerkzaamheden die nodig zijn om een machine soepel te laten draaien.

Hoe bereken je Micro’s?

Het berekenen van micro’s vereist enige kennis, maar het is zeker de moeite waard. Ten eerste is het belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben dat rijk is aan verschillende soorten voedingsmiddelen. Groenten en fruit zijn bijvoorbeeld uitstekende bronnen van verschillende vitamines en mineralen. Daarnaast kunnen voedingssupplementen een goede aanvulling zijn, vooral als je moeite hebt om voldoende micro’s uit je dieet te halen.

Het lezen van voedingsetiketten is ook een belangrijke vaardigheid. Op verpakte voedingsmiddelen vind je vaak informatie over de inhoud van micro’s per portie. Dit helpt je om bewuste keuzes te maken en ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheid micronutriënten binnenkrijgt.

Een andere slimme benadering is het raadplegen van een voedingsdeskundige. Bij PTI hebben we experts die je kunnen begeleiden met behulp van een gepersonaliseerd voedingsschema. Ze kunnen je helpen om je doelen te bereiken door ervoor te zorgen dat je zowel voldoende micro’s als macro’s binnenkrijgt en je lichaam de ondersteuning krijgt die het verdient. Wij stellen graag een voedingsplan voor jou op, maar doe ook zeker de vitaminetest op onze website!

 

ONTDEK MEER

Waarom je krachttraining moet doen om af te vallen?

In deze blog lees je: Hoe werkt afvallen? Afvallen door krachttraining Met krachttraining, vet verbranden Afvallen met krachttraining: tips In de eeuwige zoektocht naar het ideale lichaamsgewicht en...

Krachttraining vrouwen: waarom, hoe vaak en waarop je moet letten.

In deze blog lees je: Waarom krachtraining voor vrouwen? Waarop moet ik op letten bij krachttraining voor vrouwen 1. Op je techniek 2. Voldoende rust tussen de sets 3. Elke work-out iets zwaarder 4....

Caloriebehoefte berekenen: zo doe je dat

In deze blog lees je: Waarvan is je caloriebehoefte afhankelijk? Waar dien je rekening mee te houden in je berekening? Berekenen caloriebehoefte voor vrouwen Berekenen Caloriebehoefte Voor Mannen...