Wim Hof Experience @ PTI

Een workshop om nooit te vergeten

‘WIM HOF EXPERIENCE @ PTI

Op 19 maart was het dan zo ver de Wim Hof Experience @ PTI. Een workshop die wij al lang op de agenda hadden staan, maar dit jaar dan écht realiteit werd.

Een onvergetelijke dag met veel mooie verhalen en tools om mee naar huis te nemen voor iedereen die erbij was.

Wat of wie is Wim Hof?

Wim Hof is al lange tijd een inspiratie voor ons en met zijn kennis en kunnen weet hij zijn lichaam in een helende staat te krijgen. Wim is een Nederlandse man van 63 jaar oud die ook wel bekend staat als ‘The Iceman’. Hij heeft diverse koude records op zijn naam staan en ontwikkelde een methode waardoor mensen beter bestand tegen koude kunnen zijn. zijn methode heet ‘de Wim Hof methode’.

Met zijn methode geloofd Wim er onder andere ook in het lichaam aan te sporen om bij lage temperaturen meer bruin vetweefsel te activeren om juist meer lichaamswarmte te produceren. Natuurlijk is een ijzeren mindset ook aan de orde, maar daarover later meer…

De Wim Hof Methode bij PTI

Omdat we het bij PTI super vet vinden om meer te doen dan alleen trainen, nemen we onze leden en team graag mee in workshops waarin ze worden uitgedaagd en geïnspireerd. Met altijd het doel om de community te versterken, een fijne en plezierige dag te beleven en daarnaast ook kennis te vergaren.

Kortom: deze workshop sluit precies aan waar wij in geloven.

 

Hard werken is hard ontspannen

De balans tussen inspanning en ontspanning staat bij een workshop van Wim Hof zeker centraal. We werden meegenomen in een stukje theorie over mindset, hoe het brein werkt en tot slot het geloof in jezelf.

Ze legden uit hoe het brein werkt en hoe we gewoontepatronen kunnen doorbreken als we continue bewuste keuzes maken en bewust zijn van onze handelingen. We schieten vaak in een automatische piloot na een drukke dag en dat is het moment dat de patronen erin sluipen. 

Zodra je terug komt in je bewustzijn, gaat het een stuk beter. En daar hoort ook ontspanning bij, want als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je kreeg. 

Een ademhalingsoefening kan je helpen om weer de focus terug te krijgen.

 

De ademhalingsoefening volgens de Wim Hof Method

Na de theorie was het tijd ‘om terug te komen in ons lichaam’ zoals de mannen dit mooi zeiden. Dat betekende dat we ons mochten gaan klaar maken voor de ademhalingsoefening.

Uitleg van de oefening:

Iedereen kreeg de gelegenheid om lekker rustig om zijn/haar matje te gaan liggen en een ontspannen houding aan te nemen. Want een ademhalingssessie klinkt ontspannend, maar we werden allemaal hard aan het werk gezet.

De techniek is om 30x krachtig in te ademen door de neus en de uitademing ging met korte stoot door de mond naar buiten. Het ritme is hierbij sneller dan een normale ademhaling.

Na deze 30 ademhalingen adem je ongeveer 80% van je longinhoud uit en houd je de adem vast. Het doel is om je adem net zo lang in te houden… en dan nog eens 2 tellen extra. In deze fase heb je lege longen. De trigger om weer te ademen komt vanzelf en daar wacht je dan ook op 😉

Als de prikkel daar is, haal je één keer diep adem en houd je dit 15 seconden vast. De longen zijn nu helemaal gevuld en de zuurstof giert letterlijk door je lijf.

Deze ademhalingstechniek herhaalden we 4 keer en werd als pittig en tegelijkertijd als erg relaxt ervaren. Een aantal deelnemers kwamen in een staat van rust, anderen lieten hun emoties de vrije loop en lichamen namen het over van de geest. Iedereen ervaarde op dat moment wat dat hij/zij had moeten ervaren.

 

You’re as cold as ice 🥶🧊

Tijd voor het ijsbad! Een moment waar we met z’n allen naar uit hadden gekeken en waar we de middag mee afsloten.

Iedereen die aanwezig was deze dag, overwon zijn gedachten en sommige zaten zelfs 4 minuten (!) in het ijsbad. De grootste uitdaging voor velen was tot zichzelf keren, de ademhaling onder controle krijgen en hun lichaam laten opwarmen terwijl ze in het ijsbad lagen.

Eenmaal uit het bad ging je aan de slag met een oefening waarbij je je lichaam weer op temperatuur brengt. De oefening was in een staande squat houding, van links naar rechts met je armen de lucht wegduwen – dit allemaal om je romp weer te doen opwarmen.

Ervaring rijker

Wie er van de groep nu nog koud afdoucht? Zeker de helft! Maar voor ons was deze dag het meest geslaagd doordat iedereen zich 100% inzette en over heeft durven geven aan de kou en deze heeft getrotseerd.

Het was enorm gaaf om deze dag met iedereen te delen en hopen dit zeker in de toekomst nog eens te mogen doen.

Iedereen onwijs bedankt.

Check hieronder ook even de vette aftermovie gemaakt door de mannen Bram en Jeroen van Bram Delmee Fotografie en Film.

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...