Zijn kosten fitness & sportschool fiscaal aftrekbaar?

In deze blog lees je:

Dat bedrijven de kosten voor bijvoorbeeld de huur van haar pand in de begroting noteert, is neem ik aan geen verrassing voor je. Maar wat je waarschijnlijk nog niet weet is dat in veel gevallen de kosten van de fitness & sportschool ook fiscaal aftrekbaar mogen zijn. Het kan je flink wat geld schelen dus lees vooral verder en kom erachter of dit voor jou ook het geval is.

Sporten op kosten van de zaak

Sporten op kosten van de zaak voor wie geldt dit wel en voor wie niet is de vraag? Ondernemingen met personeel mogen in dit geval van geluk spreken. Bedrijfsfitness is in dat geval namelijk aftrekbaar bij de belastingdienst. Vaak krijgt het personeel van deze ondernemingen de mogelijkheid een sportschool abonnement af te sluiten en de kosten op de zaak te declareren. Waarom deze regels ingevoerd zijn? Fitte werknemers dragen bij aan een gezond en bloeiend bedrijf. Als mensen regelmatig sporten zijn ze niet alleen energieker en productiever, ook heb je als bedrijf veel minder te maken met uitval wegens ziekte. Genoeg voordelen om als ondernemer het sporten binnen je bedrijf te promoten.

Personal trainer kosten aftrekbaar voor de belasting?

Zoals je nu weet zijn de kosten voor fitness & sportschool aftrekbaar bij ondernemingen met personeel, maar hoe zit dat met personal training? Hierbij draait het voornamelijk om de redenen die je opgeeft bij de belastingdienst. Waarom heeft deze persoon personal training nodig, is de vraag vanuit hen? Kortom, het doel van het afnemen moet in het geval van personal training verantwoord worden.
Een geldige reden heeft altijd te maken met het belang van het bedrijf, persoonlijke redenen gelden niet. Wil je volgend jaar de marathon in New York lopen? Dan kan je dus geen personal trainer inschakelen op kosten van de zaak. Heeft een werknemer last van stress gerelateerde klachten? Dan keurt de belastingdienst dit wel goed! De kosten voor een sportruimte, het inhuren van een personal trainer of het afnemen van small group trainingen zijn dan volledig af te trekken bij de belastingdienst.

Deze regels gelden ook voor een vennootschap onder firma (vof) of een eenmanszaak met personeel.

Ook voor ZZP’ers?

Voor ZZP’ers gelden in principe dezelfde regels als voor personeelsleden. Als ZZP’er mag je dus ook de sportschool kosten noteren op de begroting van jouw bedrijf. Ook voor deze groep geldt in dat er een geldige ‘sport’ reden bij de belastingdienst moet worden opgegeven. Sporten voor persoonlijke doeleinden is niet mogelijk. Denk hierbij aan revalideren voor blessure of sterker worden voor een marathon die je over een tijdje gaat lopen. Let erop dat dit goed genoteerd wordt, zodat je problemen voorkomt.

Personal trainer voor je bedrijf

Personal training heeft een zeer effectieve werking op ondernemers met een drukke agenda. Een personal trainer is voor deze mensen een stok achter de deur. Laat je deze personen zelf bepalen wanneer ze gaan, dan kan je het al raden: hier hebben ze geen tijd voor. Door het inhuren van een personal trainer moeten ze deze tijd wel maken. Wat levert het op? Minder stress, betere concentratie, betere bedrijfsresultaten en nog tientallen andere voordelen zitten er aan wekelijks sportief bezig zijn.

Klinkt een personal trainer voor jou of voor jouw onderneming wel interessant? Dan is het van belang om op zoek te gaan naar een geschikte coach die past bij jou of jouw bedrijf. Iemand die je niet alleen helpt bij het sporten, maar ook bijvoorbeeld andere belangrijke zaken als voeding en slaap.

Zakelijke fitness voor jouw personeel

Sporten op kosten van de zaak, klinkt dat niet goed in de oren? Het is nu duidelijk dat bedrijven (met personeel) van deze regelgeving gebruik kunnen maken. Ook kan je in dat geval het inhuren van een personal trainer als zakelijke kosten beschouwen, mits je een geldige reden hebt. Maak je hier gebruik van? Dan is het van belang dat je de kosten van bedrijfsfitness op de juiste manier verwerkt in de administratie. Maak bijvoorbeeld gebruik van een excelsheet. De kosten zorgvuldig bijhouden is belangrijk om je belastbare winst zo laag mogelijk te houden. Neem hier de tijd voor en maak geen onnodige fouten.

Ben je ZZP’er, dan zal je zelf geld moeten vrijmaken voor sporten in een sportschool. En pak deze kans ook zeker! Ook als ZZP’er heeft regelmatig sporten een positieve werking op jouw werkprestaties. Boek nu vrijblijvend een kennismakingsgesprek!

Bron: van Boekel accountants en adviseurs

ONTDEK MEER

Voedingsschema spieropbouw mannen

In deze blog lees je: Calorieën bij het opbouwen van spieren voor mannen Hoe kan ik mijn caloriebehoefte berekenen? Wat is belangrijk om te eten om aan te komen in spiermassa? Dit moet je vooral...

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...