Zonder fundament geen progressie

De juiste basis brengt je dichter bij jouw doel.

In de eerste blog van deze maand ‘quick fixes bestaan niet’ heb je kunnen lezen dat het een enkeling lukt om op deze manier te werk te gaan. Het kost tijd om verandering plaats te laten vinden en daar heb je de juiste tools voor nodig. Gedragsverandering is de eerste stap, de andere is het leggen van een goede basis op het gebied van gezondheid. Oftewel een goed fundament.

De definitie van het woord zegt het al ‘constructie waarop iets steunt’. We gaan dit nog verder definiëren voor je met verschillende voorbeelden:

  • Een huis zonder goed fundament heeft een grotere kans in te storten tijdens een zware storm dan een huis met goed fundament.
  • Een bedrijf zonder goed businessplan heeft maar een kleine kans van slagen.
  • Een muur bouw je van onder naar boven en niet van boven naar beneden.

Bovenstaande voorbeelden klinken heel logisch, maar hoe kan het zo zijn dat als we aan de slag gaan met onze gezondheid dat we vergeten dat het zo gemakkelijk is? De basis is cruciaal, alleen lopen veel mensen tegen het feit dat ze meer tijd moeten investeren dan ze graag zouden willen.

Doel

Het bepalen van een realistisch doel is de eerste stap. We hebben even het woord realistisch voor je onderstreept. Op social media worden we meegenomen in de levens van talloze topatleten met fitte lichamen, maar het besef dat zij deze lichamen niet in twee weken hebben gebouwd, maar hoogst waarschijnlijk na jarenlang heel hard werken is iets dat we (vaak) niet (willen) zien. Het is dus van belang dat je weet wat je wilt én dat het een doel is dat past bij jouw levensstijl en lichaam.

Als je weet wat je wilt, kun je in gesprek gaan met een expert die je op zijn beurt kan vertellen hoe je het beste te werk kunt gaan, wat ongeveer duur is en wat je daarvoor nodig hebt en dient te doen. Je beweegt met een doel en als je niet op de juiste manier beweegt, zal dit ten koste gaan van het doel.

Balans

Het is nu duidelijk dat niet ieder doel dezelfde aanpak heeft. Het is belangrijk het fundament nooit ten koste gaat van prestatie. Daarom staat de kwaliteit van bewegen altijd op nummer één. Uiteindelijk gaat het erom dat je je goed voelt in je lijf en je je fijn voelt als je in de spiegel kijkt. Het voornaamste is dat je hard werkt, je grenzen op zoekt en progressie boekt zonder je lichaam te veel stres te bezorgen. De balans tussen de juiste voeding, training en rust is daarin cruciaal.

Een gezond voedingspatroon is wat je energie geeft gedurende de dag. Tijdens het trainen bouw je aan jouw lichaamsconditie, mobiliteit en kracht en rust zorgt ervoor dat je voeding juist kan worden verwerkt en je lichaam kan herstellen en opladen na een training. Wij gaan met jou op zoek naar de juiste balans, zodat jij met plezier en zonder blessures optimaal kan genieten van de voordelen van progressie en een gezonde levensstijl.

Tot slot

Kies altijd voor duurzaamheid. Hier geldt ook de regel: te snel, te hard kan gepaard gaan met grote gevolgen. Zorg ervoor dat je eerst het fundament hebt gelegd en eigen maakt voor je gaat laden met gewichten. Niet ieder lichaam is gelijk, dus houdt altijd rekening met de vormen die jouw lichaam kan aannemen. Laat je begeleiden om ervoor te zorgen dat de basis goed is, want zonder een goed fundament is het erg lastig om de duurzame progressie te boeken waar je naar verlangd.

Hulp nodig? Stel nu jouw persoonlijke voedingsplan samen. 

ONTDEK MEER

ONTDEK MEER

Voedingsschema afvallen vrouwen

In deze blog lees je: Hoeveel calorieën mag een vrouw eten bij het afvallen Hoe kan ik mijn calorie behoefte berekenen? Wat mag een vrouw bij het afvallen eten? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw...

Krachttraining voor beginners; wat moet je weten en tips

In deze blog lees je: Wat is krachttraining? Krachttraining voor beginners; voordelen Krachttraining voor beginners; nadelen Hoe te beginnen met krachttraining voor beginners Krachttraining voor...

Zo blijf je gemotiveerd tijdens het sporten

In deze blog lees je: Stel jezelf een haalbaar doel Zorg dat het trainen leuk is en blijft Sport samen Neem deel aan groepslessen Schrijf je sportafspraken in je agenda Neem deel aan groepslessen...