Brrr, winter 5 tips om je hardlooprondje tóch te overleven

"Wees zichtbaar voor je omgeving"

In de winter buiten (blijven) sporten is heerlijk! Je krijgt broodnodige frisse lucht, blijft fit én je houdt er de winterdip mee op afstand. De dagen zijn wel kort in de winter, dus je moet waarschijnlijk in het donker op pad. Vooral als je kantoortijden werkt zie je over het algemeen weinig daglicht. In het donker hardlopen vergt een iets andere voorbereiding dan je ommetje op klaarlichte dag. Met de tips in deze blog blijf je gemotiveerd om te gaan én kom je gezond en veilig weer thuis!

 

1. Kies voor de juiste sportkleding

Het is belangrijk om je spieren warm en soepel te houden. Een warming-up en stretchoefeningen helpen daarbij. Maar hou ook in je kledingkeuze rekening met de weersomstandigheden. Kies bij kou voor een lange broek en een sportshirt met lange mouwen, of een shirt in combinatie met een vest. Van hardlopen krijg je het vanzelf ook warm. Draag liefst meerdere lagen kleding over elkaar, zodat je ook wat uit kunt trekken als je het té warm krijgt. Een compact wind- en waterdicht jasje voor als het hard waait of regent is ook handig om in huis te hebben.

2. Wees zichtbaar voor je omgeving

Als hardloper ben je kwetsbaar. Zorg daarom dat je goed zichtbaar bent voor medeweggebruikers. Een reflecterend hesje, of reflectors op je sportkleding helpen. Extra lampjes om je armen of benen zijn zeker geen overbodige luxe, het gaat tenslotte om je eigen veiligheid! Ga vooral ook aan de linkerkant van de weg lopen, dan zie je namelijk tegenliggers makkelijker aankomen. Als je rechts loopt, komt het verkeer op jouw weghelft altijd van achter. Dat voelt een stuk minder prettig.

3. Zorg dat je je veilig voelt

Voel je je niet op je gemak alleen buiten als het donker is? Denk dan goed na over waar je gaat lopen. Of neem de hond mee op pad, zoek een loopmaatje, of sluit je aan bij een groepje. Een extra stok achter de deur om echt te gaan, maar ook in geval van nood sta je samen altijd sterker. Ga je toch alleen? Neem dan altijd je mobiele telefoon mee. Dat geeft een extra gevoel van veiligheid. Bovendien functioneert je mobiele telefoon ook meteen als MP3-speler én als activity tracker. Met een hardloopapp (Runkeeper bijvoorbeeld) meet je makkelijk je voortgang. Als je ziet dat je steeds iets verder loopt, of wat sneller gaat, is dat weer een extra motivatie om je sportschema vol te houden!

4. Stel jezelf een doel

Als je een doel hebt, bijvoorbeeld een wedstrijd in het vroege voorjaar, skip je minder makkelijk een sportsessie. Het werkt ook om van te voren te bepalen wanneer je gaat lopen. Als je de training met jezelf – of met je hardloopmaatje – afgesproken hebt, ga je sneller nog even trainen dan als je denkt ‘ik kijk wel wanneer ik ga’.

5. Beloon jezelf bij goede prestaties

Eerlijk is eerlijk. Als je donker, kou en/of nattigheid trotseert voor je training ben je gewoon goed bezig. En daar mag je jezelf best voor belonen. Bedenk waar je jezelf op trakteert na een training. Misschien een lekker uitgebreid ontbijt? Of een warm bad? Of pak het grootser aan: als je een X aantal kilometer in de week of maand haalt, koop je een cadeautje voor jezelf. Nieuwe sportkleding bijvoorbeeld, weer een extra motivatie om te blijven hardlopen ;-).

Met deze tips kom je een heel eind deze winter. Wil je meer tips of persoonlijke begeleiding? Neem dan vrijblijvend contact op.

Oosterse biefstuk salade

Oosterse biefstuk salade

Vanaf nu maak je jouw Oosterse biefstuk salade zelf in een handomdraai. Je hoeft er niet meer voor naar een restaurant, want alle ingrediënten hebben wij voor je onder elkaar gezet. In slechts 20 minuten heb je een overheerlijke maaltijd salade bereid die ook nog eens...

Hit that snooze button! Of toch niet?

Hit that snooze button! Of toch niet?

Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit? Spring jij meteen uit bed als de wekker gaat? Of moet je écht eerst een halfuur snoozen voordat je klaar bent voor de nieuwe dag? In deze blog laten we zien wat slapen én snoozen met je doet. En hoe je voor altijd afrekent met...

Vasten

Vasten

Er wordt veel over geschreven en gesproken: vasten. Ook wetenschappelijk onderzoek houdt zich steeds meer bezig met dit onderwerp. Je kunt discussiëren over wat vasten is. Voor deze blog wil ik daar niet te moeilijk over doen. Met vasten wordt in deze blog bedoeld:...

Ben jij er klaar voor?