faq persoonlijk voedingsschema

 

ALGEMENE VRAGEN

Mag ik iets anders eten dan wat het voedingsplan voorschrijft?
Voor het maximale resultaat ga je volledig aan de slag met het voedingsplan. Als er producten zijn die je niet lust kun je deze vervangen met een ander product uit de product keuzelijst of met een andere maaltijd. Belangrijk is dat je altijd de maaltijd met een soortgelijke maaltijd vervangt. (Ontbijt vervang je met een ontbijt, etc.)

Het voedingsplan is voor mij persoonlijk opgesteld. Moet ik dan altijd voor mezelf aparte maaltijden bereiden?
De maaltijden in het plan zijn gezond en voedingsrijk. Eet je met meerdere personen? Kook dan wat meer en weeg af wat je zelf moet eten. Op deze manier kan iedereen aan tafel meegenieten van de heerlijke recepten.

Ik zit vol, maar heb nog niet alles op. Moet ik alles opeten?
Als je lichaam aangeeft dat je vol zit, stop dan met eten. In het begin moet je wennen aan een nieuw voedingspatroon en als je verder in het proces zit zal dit steeds makkelijker worden.

Wanneer eet ik mijn tussendoortje?
Het tussendoortje staat als avond snack op de planning. Loopt je planning anders dan mag je deze maaltijd ook gedurende de dag pakken.

Wat kan ik het beste doen als ik honger heb of laag in mijn energie zit?
Om te functioneren is het belangrijk dat je genoeg energie hebt. Hierom adviseren wij om op zo’n moment iets meer eiwitten en fruit te eten. Hier krijg je direct een verzadigd gevoel van en meer energie. Ga dit niet standaard aan je voeding toevoegen, maar pas als je honger hebt of laag in je energie zit. Dit gaat anders ten koste van je doel.

Waarom staat er bij de zondagen dat deze optioneel is?
Het plan is zo opgesteld dat je nergens meer over na hoeft te denken. De praktijk leert wel dat het mentaal makkelijker vol te houden is als je de 80/20 regel hanteert en dus één dag mag vullen met een cheatmeal en gezonde maaltijden waar jij zin in hebt. Let wel op dat je hier niet volledig uit de bocht vliegt omdat anders je harde werk van die week voor niets is geweest. Het gaat uiteindelijk om balans en wat bij jou past.

PRODUCTEN

Is het belangrijk van welk merk ik de producten koop?

Bij voorkeur kies je voor een (biologisch) huismerk van de supermarkt waar je je boodschappen doet.Hebben ze hier niet het product wat je zoekt, ga dan altijd voor een ander (biologisch) huismerk.

Mag ik light/zero frisdrank drinken?
Dit is een lastig onderwerp omdat de wetenschap hier veel verschillende resultaten laat zijn. Onze voorkeur gaat uit om helemaal geen frisdrank te nuttigen (dus ook geen light/zero).

Wat moet ik doen met het nuttigen van alcohol?
Een van de grootste obstakels in het behalen van jouw doelstelling is alcohol. Probeer hier de komende 6 weken heel bewust mee om te gaan en te beperken naar speciale gelegenheden. Als je er dan voor kiest om te drinken nuttig dan niet meer dan 2 drankjes. Als je straks bent waar je wilt zijn kun je dit wat losser laten.

Mag ik wisselen van fruit en/of groenten in mijn smoothie?

Jazeker, maak van jouw ontbijt een feestje. Varieer zoveel je wilt. Maar let op: groenten mag je zoveel toevoegen als je wilt, blijf met het fruit wel binnen de voorgeschreven hoeveelheid.

Ik wil liever geen proteïne, wat moet ik doen?

Jouw voedingsplan is speciaal voor jou op maat samengesteld en sluit perfect aan op jouw doelstelling en kenmerken. De proteïne zorgt er mede voor dat je dagelijks aan de juiste calorie inname komt. De proteïne kun je vervangen met producten uit de categorie zuivel – plantaardige, volle producten. Let op: als je proteïne vervangt door een ander product is het plan niet meer 100% afgestemd op jouw wens en doelstelling.

In het plan staat dat ik (bijna) dagelijks eieren moet eten. Eet ik niet teveel eieren?

Het eten van eieren hebben geen directe voor- of nadelen voor je gezondheid zoals voorheen werd geclaimd. Ze geven geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten en zijn tevens rijk aan voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en vetten. De vetten vind je in de dooier die grotendeels ook nog eens onverzadigd zijn, wat goed voor je is.

Hoeveel boter eet ik tijdens de lunch?
Besmeer jij je cracker of boterham met boter dan gebruik je doorgaans 3 tot 5 gram boter. Wij zijn in het voedingsplan uitgegaan van het maximale van 5 gram, zodat je altijd binnen je caloriebudget blijft.

BEREIDING

Waarom moet ik mijn avondeten bereiden met roomboter?
In roomboter zitten de juiste vetten die jouw lichaam nodig heeft. Ook is het niet goed om in verschillende oliën te bakken omdat deze bij een te hoge temperatuut nadelige effecten hebben op onze gezondheid.

Waarom staan er gekookte producten in het voedingsplan?
Om jou het beste inzicht te geven van wat er daadwerkelijk op je bord ligt, hebben we de gekookte waarden aangehouden. Eet je met het gezin? Dan is dit ook meteen veel makkelijker met opscheppen.

Maar dat niet alleen, gekookte en ongekookte producten hebben in sommige gevallen andere voedingswaarden. Zie onderstaande tabel:

Product Hoeveelheid Aantal calorieën gekookt Aantal calorieën ongekookt
Zoete aardappel 100 g 84 88
Rijst 100 g 120 350
Couscous 100 g 126 376
Bloemkoolrijst 100 g 25 25
Quinoa 100 g 121 372
Pasta 100 g 141 356
Bulgur 100 g 80 375
Witte rijst 100 g 120 350
Rijst poké-bowl 100 g 172 360
SUPPLEMENTEN

Ik heb moeite met het nuttigen van supplementen, hoe kan ik dit het beste doen?
Je kunt deze in de ochtend gemakkelijk door je smoothie mixen. Tip: doe dit niet met de visolie 😉

Ik wil liever geen proteïne, wat moet ik doen?
Jouw voedingsplan is speciaal voor jou op maat samengesteld en sluit perfect aan op jouw doelstelling en kenmerken. De proteïne zorgt er mede voor dat je dagelijks aan de juiste calorie inname komt. De proteïne kun je vervangen met producten uit de categorie zuivel – plantaardige, volle producten. Let op: als je proteïne vervangt door een ander product is het plan niet meer 100% afgestemd op jouw wens en doelstelling.

OMGEVING

Wat moet ik doen als mijn omgeving mij niet support?
Dit horen we vaker. Ook dat er op een feestje ( waar jij super goed je best om niet uit de bocht te vliegen ) wordt gezegd dat je niet zo ongezellig moet doen. Leg de mensen uit wat je aan het doen bent en waarom het volgen van dit plan zo belangrijk voor je is. Dat zorgt er vaak voor dat mensen je begrijpen en gaan steunen.

Toon ook begrip dat mensen dit doen en schiet niet in de weerstand. Verandering is nu eenmaal voor iedereen lastig. Ook voor mensen die jou zien veranderen. 😉

Wat moet ik doen als ik uiteten ga?
Als je lekker gaat uit eten laat je avondmaaltijd los en ga je voor de meest gezonde keuze op het menu. Ieder restaurant heeft gezonde maaltijden en als je twijfelt kun je het altijd aan de ober vragen. Je bent namelijk niet de enige :-). Laat brood met kruidenboter en de frietjes staan, skip het toetje en je bent good to go voor een gezellige avond!

LIFESTYLE COACH

Het lukt me zelf niet om dit voedingsplan te volgen. Kan ik hier een coach voor inschakelen?
Soms is het lastig om nieuwe gewoontes aan te leren en dat is iets wat wij maar al te goed begrijpen. Om je hierbij te helpen bieden wij een lifestyle traject aan waarbij je onder begeleiding van een professionele lifestyle coach 6 weken intensief werkt om jouw doel te bereiken.

Jij staat in alles centraal, in een uitgebreide intake leert de coach jou kennen en gaan jullie samen jouw doelstelling nog verder fine tunen. Dit wordt vertaald naar een persoonlijk voedingsplan dat is afgestemd op jouw wensen. Tijdens het traject krijg je toegang tot onze app waarin alle maaltijden beschikbaar zijn, is onze coach 24/7 beschikbaar voor vragen en heb je wekelijks een incheck moment. Dit alles al vanaf € 50,00 euro per week.

Interesse? Ga naar webshop.pticoaching.nl

HEB JE EEN ANDERE VRAAG OVER JOUW PERSOONLIJKE VOEDINGSSCHEMA

ONTDEK MEER

PERSONAL TRAINING

LEES MEER

BLOG

LEES MEER