Aardappelbroodjes

Ontbijt/bijgerecht

12 porties

230 kcal per portie

45 min. bereiden
18 min. oventijd
3 uur 30 min. wachten

 

 

De restjes worden de ster van een nieuwe maaltijd. Deze aardappelbroodjes zijn een hoogtepunt.

Ingrediënten

      • 200 g iets kruimige aardappelen

      • 50 g ongezouten roomboter

      • 225 ml halfvolle melk

      • 550 g tarwebloem

      • 2 el kristalsuiker

      • 1 tl zout

      • 7 g droge gist

      • 2 witte scharreleieren

Zo maak je het

1. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze in 15-20 min. gaar. Giet af, maar vang een kopje kookvocht op. Stamp de aardappel met de boter en 50 ml kookvocht (per 12 stuks) met de pureestamper tot een gladde puree.

2. Verwarm de melk tot lauwwarm. Meng de bloem, suiker, het zout en de gist in de kom van de staande mixer. Voeg de aardappelpuree, de helft van de eieren en de melk toe en kneed in 12 min. tot een elastisch deeg.

3. Haal het deeg uit de kom en bol op door de zijkanten naar onderen te vouwen, het deeg een kwartslag te draaien en de handeling te herhalen. Leg het deeg in een met roomboter ingevette kom, dek af met een schone, vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek tot het in volume is verdubbeld.

4. Leg het deeg op je werkblad en druk platter. Rek het uit tot een rechthoek van 30 x 40 cm en snijd in 12 porties (per 12 stuks).

5. Bol elke portie op volgens de aanwijzingen in stap 3. Draai op je werkblad met je handpalm tot egale bolletjes. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en druk een beetje plat. Bedek met een schone, vochtige theedoek en laat afgedekt 1 tot 1½ uur rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.

6. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C. Splits het andere ei, het eiwit gebruik je niet. Bestrijk de gerezen bolletjes met het eigeel en bak ze in het midden van de oven in 15-18 min. lichtbruin. Laat minimaal 1 uur afkoelen.

Voedingswaarde 12 porties

        • Kcal: 2760 kcal
        • Koolhydraten: 456 g
        • Eiwitten: 84 g
        • Vetten: 60 g

      Voedingswaarde per portie

        • Kcal: 230 kcal
        • Koolhydraten: 38 g
        • Eiwitten: 7 g
        • Vetten: 5 g

Kun jij wel wat inspiratie en houvast gebruiken? Stel jouw persoonlijke voedingsplan samen. Zo eet jij iedere dag voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten, eet je gevarieerd en heb jij iedere dag lekkere maaltijden voor je neus!

ONTDEK MEER

Healthy Cheesecake met bramen uit eigen keuken!

Perfect voor de Healthfreaks, weight-loss peeps, fitdutchies en mensen die gewoon ontzettend veel zin hebben in een ontzettend lekkere Cheesecake. Super easy en in 4 stappen klaar om aan te vallen!...

Noedels met wokgroente, filetreepjes en pindadressing

Diner 4 personen 655 kcal per persoon 20 min bereidingstijd    Peanuts, deze noedels met wokgroente, filetreepjes en pindadressing! Ingrediënten 2 tenen knoflook 25 g verse gember 5...

Toast met cottagecheese, avocado en ei

Ontbijt 4 personen 200 kcal per persoon 15 min bereidingstijd    Begin je dag gezond en origineel met deze combinatie van toast, cottagecheese, avocado en ei. Ingrediënten 1 rode ui 2 el...